Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ під час здійснення видатків на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію

Редакція ББ
Лист від 14.07.2009 р. № 15-04/1866-11729

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ВИДАТКІВ НА БУДІВНИЦТВО, КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ, РЕКОНСТРУКЦІЮ ТА РЕСТАВРАЦІЮ

Лист від 14.07.2009 р. № 15-04/1866-11729

 

Державне казначейство України розглянуло лист <...> щодо надання роз’яснень і повідомляє.

Згідно з Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330), коди економічної класифікації видатків 2110 — 2140 застосовуються бюджетними установами (розпорядниками бюджетних коштів). Видатки бюджету на придбання основного капіталу для госпрозрахункових або інших підприємств, організацій (одержувачів бюджетних коштів) відносяться до категорії «Капітальні трансферти» (КЕКВ 2400).

Тобто у випадку, коли після закінчення будівництва і здачі будов та об’єктів в експлуатацію зазначені будови, об’єкти будуть обліковуватись як об’єкти необоротних активів бюджетних установ, то видатки на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію мають бути заплановані за кодами 2120 — 2140. При цьому за дорученням розпорядника бюджетних коштів функції замовника по будівництву, капітальному ремонту, реконструкції та реставрації будов і об’єктів за рахунок бюджетних коштів можуть виконувати госпрозрахункові установи та організації (одержувачі бюджетних коштів).

Якщо при здійсненні капітального будівництва за рахунок бюджетних коштів об’єкти необоротних активів будуть відображені в обліку госпрозрахункових установ, то зазначені видатки на будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію мають бути заплановані за кодом 2410 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

 

Заступник голови Т. Грицун

 

Коментар редакції

 

НЮАНСИ ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ

Держказначейство в

листі, що коментується, розглядає питання щодо застосування КЕКВ при витрачанні бюджетних коштів на будівництво (капітальний ремонт, реконструкцію тощо) необоротних активів, які в подальшому обліковуватимуться на балансі бюджетної установи або госпрозрахункових чи інших підприємств та організацій, які є одержувачами бюджетних коштів.

Щодо цього питання слід орієнтуватись на те, на чиєму балансі обліковуватимуться збудовані, відремонтовані чи реконструйовані необоротні активи.

Так, у випадку, якщо необоротний актив після ремонту (будівництва, реконструкції) обліковуватиметься

на балансі бюджетної установи, видатки на його будівництво, ремонт чи реконструкцію відповідно до Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (далі — Роз’яснення № 194), необхідно проводити за КЕКВ 2110 — 2140.

Якщо необоротний актив після будівництва (ремонту, реконструкції) обліковуватиметься

на балансі одержувача бюджетних коштів, витрати на проведення будівництва (ремонту, реконструкції) відповідно до Роз’яснень № 194 слід здійснювати за КЕКВ 2400 «Капітальні трансферти».

Нагадаємо, що з 01.01.2010 р. діятиме нова економічна класифікація видатків, в якій КЕКВ 2122 «Будівництво (придбання) адміністративних об’єктів», 2132 «Капітальний ремонт адміністративних об’єктів» та 2142 «Реконструкція адміністративних об’єктів» виключено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі