Теми статей
Обрати теми

Надання в оренду артезіанської свердловини

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ В ОРЕНДУ АРТЕЗІАНСЬКОЇ СВЕРДЛОВИНИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша установа — сільська рада — прийняла на баланс артезіанську свердловину, яку було надано в оренду приватному підприємцеві. Чи може сільська рада ухвалити рішення про надання свердловини на пільгових умовах оренди, а саме безоплатно, у зв’язку з тим, що орендар буде повністю проводити обслуговування свердловини, сплачувати за витрачену електроенергію та забезпечувати організації села водою?

(Одеська обл.)

 

Відповідно до

Водного кодексу України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР (далі — Водний кодекс) усі води (водні об’єкти) на території України є національним надбанням народу України, однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту. Усі води (водні об’єкти) на території України становлять її водний фонд .

У

ст. 6 Водного кодексу визначено, що води (водні об’єкти) є виключно власністю народу України і надаються тільки в користування.

Тому, коли йдеться про наявність на балансі артезіанської свердловини, слід розуміти, що на балансі знаходяться ті матеріальні цінності, з яких складається сама свердловина, а не вода з неї.

Забезпечення соціально-культурних закладів, які належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, а також населення паливом, електроенергією, газом та іншими енергоносіями;

вирішення питань водопостачання , відведення та очищення стічних вод; здійснення контролю за якістю питної води відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон про місцеве самоврядування) належить до повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад.

У зв’язку з тим, що обслуговування свердловини міською радою — дуже складний процес, її доцільно надати в оренду недержавному підприємству, яке буде проводити водопостачання організаціям села (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 18, с. 23), що й було зроблено дописувачами.

Основним документом, який регулює відносини між орендодавцем та орендарем, є

договір оренди.

У договорі оренди необхідно чітко визначити організації, які орендар обов’язково повинен буде забезпечувати водою, та порядок погодження тарифів на водопостачання з організацією — орендарем свердловини.

Згідно зі

ст. 28 Закону про місцеве самоврядування до повноважень виконавчих органів сільських рад належить установлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів щодо оплати побутових, комунальних, транспортних та інших послуг, які надаються підприємствами та організаціями комунальної власності відповідної територіальної громади; погодження в установленому порядку цих питань з підприємствами, установами та організаціями, які не належать до комунальної власності.

Основні засади оренди державного та комунального майна визначені в

Законі України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон про оренду).

Відповідно до

ст. 2 Закону про оренду оренда — це засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Тому в будь-якому разі оренда передбачає отримання плати.

Орендарям збиткових підприємств, а також

об’єктів, що мають важливе соціальне значення, згідно з п. 4 Закону про оренду орендодавець може надавати пільги щодо орендної плати.

Під

об’єктом, що має важливе соціальне значення, розуміють об’єкти державної чи комунальної власності, використання яких спрямовано на виконання соціальних завдань у відповідній територіальній одиниці (місто, селище тощо).

Порядок визначення таких підприємств (об’єктів), а також умови надання цих пільг встановлюються:

— для підприємств (об’єктів), що перебувають у державній власності, — Кабінетом Міністрів України;

— для підприємств (об’єктів), що належать Автономній Республіці Крим, — органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим;

для підприємств (об’єктів), що перебувають у комунальній власності, — органами місцевого самоврядування.

Належність об’єкта оренди державного майна до групи об’єктів, які мають важливе соціальне значення, згідно з

Положенням про порядок і умови надання пільг щодо орендної плати орендарям майна державних підприємств, затвердженим постановою КМУ від 29.02.96 р. № 271, визначається Мінекономіки за поданням органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням цього об’єкта.

Щодо підприємств (об’єктів), які перебувають у комунальній власності, то порядок визначення підприємств (об’єктів), які мають важливе соціальне значення, а також умови надання пільг щодо орендної плати за ці об’єкти

встановлюються органами місцевого самоврядування.

Таким чином, якщо сільська рада вирішить, що артезіанська свердловина є об’єктом, який має важливе соціальне значення для села, то орендарю цієї свердловини можуть бути надані пільги щодо орендної плати.

Визначення артезіанської свердловини об’єктом, який має важливе соціальне значення, може бути оформлено

рішенням сесії сільської ради або висновком виконавчого комітету сільської ради.

Крім того, за наявності декількох об’єктів комунальної власності, які мають важливе соціальне значення, сільською радою доцільно затвердити їх перелік.

Порядок надання пільг щодо орендної плати

доцільно затвердити рішенням сільської ради у вигляді окремого положення. У положенні необхідно визначити основні умови надання пільг, такі як граничний розмір пільг, термін їх надання, порядок подання заяви та інших документів на отримання пільги тощо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі