Теми статей
Обрати теми

Питання надання допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

ЯК РОЗРАХУВАТИ ЛІКАРНЯНІ, ЯКЩО В РОЗРАХУНКОВОМУ ПЕРІОДІ НЕМАЄ ЖОДНОГО ВІДПРАЦЬОВАНОГО ДНЯ

Працівник поліклініки хворів більше шести місяців, лікарняний закрито 01.09.2008 р. При виході на роботу він узяв щорічну відпустку з 02.09.2008 р. Перебуваючи в щорічній відпустці, працівник знову захворів, лікарняний листок відкрито з 11.09.2008 р.

Як у цьому випадку розрахувати середню заробітну плату для оплати лікарняного листка, адже в розрахунковому періоді немає жодного фактично відпрацьованого дня? У поліклініці ведеться підсумований облік робочого часу.

(м. Харків)

 

У разі настання тимчасової непрацездатності під час перебування працівника в щорічній (основній чи додатковій) відпустці йому надається допомога з тимчасової непрацездатності на загальних підставах. Це передбачено

абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат розраховується відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з

п. 4 Порядку № 1266 розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних є останні шість календарних місяців (з 1-го по 1-ше число), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

При цьому підлягають виключенню з розрахункового періоду

місяці, коли застрахована особа не працювала з поважних причин (з 1 до 1-го числа), до них належать (п. 4 Порядку № 1266):

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

Пунктом 10 Порядку № 1266

передбачено: якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку працівник не мав заробітку з однієї з поважних причин (п. 4 Порядку № 1266), то середня заробітна плата для розрахунку лікарняних визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої йому на момент настання страхового випадку. При цьому оклад на момент настання страхового випадку має бути не нижче мінімальної заробітної плати (див. лист Мінпраці від 06.03.2006 р. № 129/020/99-06).

У вашому випадку працівник не мав заробітку з поважної причини (тимчасова непрацездатність), тому необхідні розрахунки для нарахування лікарняних слід проводити виходячи з посадового окладу, установленого працівнику на момент настання страхового випадку.

Якщо робочий час підсумовується чи його облік ведеться в годинах, для розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності застосовується

середньогодинна заробітна плата (п. 15 Порядку № 1266).

При цьому в

абз. 7 п. 14 Порядку № 1266 зазначено: якщо середня заробітна плата обчислюється згідно з п. 10 Порядку № 1266, то середня зарплата за одну робочу годину визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) чи її частини на середньомісячну кількість робочих годин, установлену в установі (у структурному підрозділі або індивідуальним графіком роботи).

Проте оскільки в розрахунковому періоді відпрацьованих годин немає, то для розрахунку середньогодинної заробітної плати береться кількість робочих годин за балансом робочого часу установи (підрозділи) в розрахунковому періоді — 6 календарних місяців (див.

лист Мінпраці від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020).

Приклад.

На момент настання страхового випадку працівнику встановлено посадовий оклад у розмірі 630 грн. У розрахунковому періоді ( з 01.03.2008 р. по 31.08.2008 р.) кількість робочих годин, що він відпрацював би за індивідуальним графіком роботи, становила 878,4 год. Кількість робочих годин, що припадають на період хвороби, — 72 роб. год. Листок непрацездатності оплачується в розмірі 100 %.

1. Середньомісячна кількість робочих годин: 878,40 роб. год. : 6 міс. = 146,4 роб. год.

2. Середньогодинна заробітна плата: 630 грн. : 146,4 роб. год. = 4,30 грн./год.

3. Сума, що підлягає виплаті за листком непрацездатності, становитиме: 309,60 грн. (4,30 грн./год.

х 72 роб. год.)

 

ОПЛАТА ЛІКАРНЯНОГО ПРАЦІВНИКУ, ВИЗНАНОМУ ІНВАЛІДОМ

У нашій установі проводилася ревізія дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. У результаті ревізії було виявлено порушення видачі та оплати лікарняного листка працівниці, визнаній інвалідом II групи, а саме: за висновком МСЕК хворому з 25.12.2008 р. присвоєно групу інвалідності. Того ж дня, тобто 25.12.2008 р., «швидкою допомогою» вона госпіталізується до лікарні, захворювання інше. Лікар виписує лікарняний листок у цей самий день. Працівниця перебуває в лікарні декілька місяців. Інспектори не зарахували витрати на оплату лікарняного листка. Вони говорять, що мав бути хоча б один день перерви між призначенням інвалідності та випискою лікарняного, тобто працівниця мала вийти на роботу. Чи мають рацію інспектори?

(м. Київ)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності в результаті захворювання чи травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

У разі визнання хворого інвалідом

листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого до МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково зазначається в листку непрацездатності. Це встановлено п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

При цьому

дата встановлення інвалідності повинна збігатися з днем надходження (реєстрації) документів до МСЕК (п. 3.11 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406).

Таким чином, якщо працівника визнано інвалідом 25.12.2008 р., то листок непрацездатності має бути закрито на цю дату. При оплаті листка непрацездатності день установлення інвалідності не включається до періоду тимчасової непрацездатності та не оплачується. У вашому випадку допомогу по тимчасовій непрацездатності має бути виплачено за період по 25.12.2008 р. включно.

З моменту встановлення інвалідності у працівника виникає право на отримання матеріального забезпечення (пенсії) за інвалідністю, тобто він є

соціально захищеним.

Якщо працівнику встановлено II або III групу інвалідності (у висновку МСЕК зазначено, що рекомендується легша робота), то роботодавець має право перевести працівника, який потребує надання легшої роботи відповідно до медичного висновку, за його згоди на таку роботу.

Тому якщо працівника у зв’язку зі встановленням інвалідності не звільняють, то

після виходу на роботу він матиме право на допомогу по тимчасовій непрацездатності при настанні страхового випадку.

Таким чином, другий листок непрацездатності, відкритий 25.12.2008 р., оплаті не підлягає, оскільки після встановлення інвалідності працівник фактично не приступив до роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі