Теми статей
Обрати теми

Установлення посадового окладу діловоду та прибиральниці сільської ради

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ ДІЛОВОДУ ТА ПРИБИРАЛЬНИЦІ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Посадовий оклад діловода сільської ради згідно з додатком 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268 становить 609 грн. Чи необхідно доплачувати йому до мінімальної заробітної плати?

Посадовий оклад прибиральниці сільської ради згідно з наказом Мінпраці від 02.10.96 р. № 77 становить 605 грн. Чи необхідно доплачувати до мінімальної заробітної плати, якщо працівнику виплачується премія, сума якої більша, ніж доплата до мінімальної заробітної плати?

(Полтавська обл.)

 

Посадові оклади діловода та прибиральниці має бути встановлено на рівні мінімальної заробітної плати.

Проводити доплату до посадового окладу до рівня мінімальної зарплати

не потрібно.

Мінімальна заробітна плата

— це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче за який не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт). До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

Таке визначення поняття «мінімальна заробітна плата» наведено в

ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) і ст. 95 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Як відомо, заробітна плата працівників бюджетної сфери, у тому числі працівників органів місцевого самоврядування, складається з посадового окладу, доплат і надбавок, премій та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Оскільки до мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, премії та інші заохочувальні й компенсаційні виплати, то саме

посадові оклади не можуть бути нижче встановленого мінімального розміру оплати праці (а не вся сума нарахованої заробітної плати).

Підставою для встановлення посадових окладів на рівні мінімальної заробітної плати є

ст. 3 Закону про оплату праці та ст. 95 КЗпП. Вимогу про те, що потрібно проводити доплату до мінімальної заробітної плати, не містить жодний нормативний документ.

Крім того, умова про те, що посадові оклади, менші від мінімальної заробітної плати, мають установлюватися на її рівні, безпосередньо міститься в нормативно-правових актах, що регулюють умови оплати праці, зазначені в запитанні.

Так, із 26.05.2009 р. набула чинності

постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, що фінансуються з бюджету» від 20.05.2009 р. № 482 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 4), яким було встановлено таке: посадові оклади працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, менші від мінімальної заробітної плати, мають установлюватися на її рівні.

З 01.04.2009 р. набув чинності

наказ Мінпраці «Про внесення змін до наказу Міністерства праці України від 02.10.96 р. № 77» від 06.04.2009 р. № 129 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 20, с. 14), згідно з яким тепер у п. 1 наказу Мінпраці України «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77 зазначено: розміри місячних окладів (тарифних ставок) робітників, у яких місячні оклади (тарифні ставки) менші, ніж розмір мінімальної заробітної плати, у штатних розписах установлюються на рівні мінімальної заробітної плати.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI

передбачено поступове збільшення протягом року мінімальної заробітної плати: з 1 січня — 605 грн., з 1 квітня — 625 грн., з 1 липня — 630 грн., з 1 жовтня — 650 грн., з 1 грудня — 669 грн. на місяць.

Кожного разу зі збільшенням мінімальної заробітної плати посадові оклади працівників має бути переглянуто: ті оклади, що менше мінімальної заробітної плати, у штатних розписах необхідно встановлювати на її рівні. І всі надбавки, доплати, премії, установлені працівнику, розраховувати виходячи з посадового окладу, установленого на рівні мінімальної зарплати. Це має принципове значення. Адже якщо проводиться доплата до мінімальної заробітної плати, то її розмір не враховують при визначенні доплат і надбавок, що призводить до необґрунтованого заниження заробітної плати.

Статтею 36 Закону про оплату праці

визначено, що за порушення законодавства про працю винні особи притягуються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Безпосередньо органами ДКРС за недоплату заробітної плати (виплату її не в повному розмірі) працівникам, що є порушенням порядку ведення бухгалтерського обліку та, як наслідок, унесенням неправдивих даних до фінансової звітності, винні особи притягуються до адміністративної відповідальності за

ст. 1642 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х у вигляді штрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.). Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Тому якщо внаслідок неправильного встановлення посадових окладів заробітна плата виплачувалася в заниженому розмірі, то суми заробітної плати, безпідставно невиплачені працівникам, має бути донараховано та виплачено

в обов’язковому порядку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі