Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 р. № 1036

Редакція ББ
Постанова від 03.09.2009 р. № 955

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 26 ЛИСТОПАДА 2008 р. № 1036

Постанова від 03.09.2009 р. № 955

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу» зміни, що додаються.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 р. № 955

Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 26 листопада 2008 р. № 1036

 

1. Пункт 6 доповнити новим підпунктом 1 такого змісту:

«1) здійснювати до 31 грудня 2009 р. виділення коштів головним розпорядникам за незахищеними видатками та надання кредитів загального фонду місцевого бюджету з урахуванням можливостей бюджету пропорційно невикористаним сумам асигнувань згідно з помісячним розписом, а також зареєстрованих зобов’язань та пріоритетності проведення видатків і надання кредитів;».

У зв’язку з цим підпункти 1 — 9 вважати відповідно підпунктами 2 — 10.

2. У пункті 8:

абзац перший і підпункт 1 викласти в такій редакції:

«8. Державному казначейству та розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів:

1) забезпечити проведення в першочерговому порядку розрахунків за захищеними видатками загального фонду державного та місцевих бюджетів;»;

у підпункті 2 слова «витрати загального фонду державного бюджету» замінити словами «видатки загального фонду державного та місцевих бюджетів».

3. Пункт 9 доповнити підпунктом 4 такого змісту:

«4) здійснювати платежі розпорядникам бюджетних коштів за незахищеними видатками загального фонду місцевих бюджетів у разі відсутності простроченої заборгованості із заробітної плати, нарахувань на неї, оплати комунальних послуг та енергоносіїв.».

4. Доповнити постанову пунктом 101 такого змісту:

«101. Розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів з метою впорядкування розрахунків та недопущення виникнення кредиторської заборгованості рекомендувати:

1) переглянути умови колективних договорів щодо строків отримання заробітної плати за другу половину місяця до 1 числа наступного місяця;

2) внести зміни до укладених із суб’єктами господарювання договорів про надання комунальних послуг та енергоносіїв у частині встановлення строку розрахунків до 25 числа кожного місяця.».

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

УНЕСЕНО ЧЕРГОВІ ЗМІНИ ДО ПОСТАНОВИ № 1036

Цією

постановою внесено чергові зміни до постанови КМУ від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу».

Заслуговують на увагу такі зміни:

По-перше,

п. 6 постанови № 1036, в якому обумовлено функції місцевих державних адміністрацій, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, спрямовані на забезпечення своєчасного фінансування соціальних та захищених видатків з місцевих бюджетів усіх рівнів, доповнено новим підпунктом такого змісту:

«…

здійснювати до 31 грудня 2009 р. виділення коштів головним розпорядникам за незахищеними видатками та надання кредитів загального фонду місцевого бюджету з урахуванням можливостей бюджету пропорційно невикористаним сумам асигнувань згідно з помісячним розписом, а також зареєстрованих зобов’язань та пріоритетності проведення видатків і надання кредитів».

До речі, цей

підпункт не можна вважати абсолютно новим, адже аналогічна норма і раніше містилася в постанові № 1036, тільки в іншому підпункті — у п.п. 1 п. 9, і стосувалася відкриття асигнувань головним розпорядникам коштів держбюджету органами Держказначейства.

У зв’язку з цим нагадаємо, що відповідно до

ч. 13 ст. 26 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI у разі невиконання показників надходжень до загального фонду державного бюджету на 2009 рік, визначених розписом Державного бюджету України, головні розпорядники бюджетних коштів забезпечують узяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків загального фонду державного бюджету відповідно до встановлених бюджетних асигнувань у порядку, визначеному Міністерством фінансів України. Такий порядок — Порядок узяття бюджетних зобов’язань та здійснення розпорядниками коштів державного бюджету видатків із загального фонду державного бюджету в разі невиконання показників надходжень за відповідний період — затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.03.2009 р. № 455.

По-друге, підкориговано деякі

пункти постанови № 1036, що стосуються повноважень органів Державного казначейства та розпорядників бюджетних коштів (пп. 8 і 9). Раніше в зазначених пунктах ішлося тільки про розпорядників коштів державного бюджету і відповідно про витрачання коштів загального фонду державного бюджету. Зараз ці норми стосуються рівною мірою й розпорядників коштів загального фонду місцевих бюджетів.

По-третє, з метою впорядкування розрахунків та недопущення виникнення кредиторської заборгованості розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів рекомендується:

— переглянути умови колективних договорів у частині

строків отримання заробітної плати за другу половину місяця та встановити строк її виплати до 1-го числа наступного місяця;

— унести зміни до договорів про надання

комунальних послуг і енергоносіїв у частині строків розрахунків за отримані послуги та встановити строк таких розрахунків до 25-го числа кожного місяця.

Останні рекомендації спрямовано на усунення чинників, що сприяють утворенню кредиторської заборгованості установ на кінець звітного місяця із заробітної плати, а також за спожиті комунальні послуги та енергоносії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі