Теми статей
Обрати теми

Застосування КЕКВ під час придбання чекової книжки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ ПІД ЧАС ПРИДБАННЯ ЧЕКОВОЇ КНИЖКИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Який код економічної класифікації видатків необхідно застосовувати при оплаті видатків на придбання чекової книжки: 1131 чи 1139?

(м. Ужгород)

 

Чекові книжки використовуються розпорядниками бюджетних коштів для отримання готівки з рахунків Державного казначейства. Порядок отримання чекової книжки в органах Державного казначейства визначено

Порядком обслуговування державного бюджету за видатками, затвердженим наказом Держказначейства України від 25.05.2004 р. № 89*.

* Див. також консультацію фахівця Держказначейства «Як обліковувати чекову книжку» // «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 26, с. 30.

До бланків суворої звітності належать серед інших і документи, що обслуговують грошовий обіг, у тому числі

книжки чекові, депозитні, чеки грошові, майнові, розрахункові. На це також звертало увагу Державне казначейство України в листі від 18.10.2004 р. № 07-04/2119-9104. Тому чекова книжка, придбана бюджетною установою, повинна обліковуватися як бланк суворої звітності.

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114,

передбачено, що на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» обліковуються бланки суворої звітності за вартістю витрат на виготовлення (придбання) та доставку. Одночасно вартість бланків суворої звітності обліковується на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворої звітності».

Відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194, за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» здійснюються видатки на придбання та виготовлення бухгалтерських, статистичних та інших бланків, відомостей, а також класних журналів, бланків дипломів, свідоцтв, медалей, нагрудних знаків, грамот, печаток та штампів, посвідчень, іншої документації.

І хоча чекові книжки є не звичайними бланками, а бланками суворої звітності, видатки на їх придбання установа здійснює за КЕКВ 1131.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі