Теми статей
Обрати теми

Облік незавершеного будівництва

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша установа — відділ капітального будівництва Головного управління МВС України в АРК (далі — відділ) є юридичною особою, розпорядником бюджетних коштів третього рівня з ознаками неприбутковості 0002, не зареєстрована як платник ПДВ. Відповідно до Положення про відділ капітального будівництва відділ виконує функції єдиного замовника в будівництві об’єктів Головного управління МВД України в АРК, здійснює розрахунки з підрядними організаціями, контроль за веденням будівництва, бере участь у заходах щодо введення об’єктів в експлуатацію. Відділ не використовує у своїй діяльності будови та споруди, а після введення в експлуатацію збудовані об’єкти безкоштовно передає на баланс експлуатаційних установ — міських та районних органів внутрішніх справ АРК. Облік видатків на будівництво ведеться на підставі актів приймання виконаних робіт форми № КБ-2в. Строк будівництва, як правило, перевищує один рік. Витрати по незавершених об’єктах капітального будівництва обліковуються у складі незавершеного будівництва, а суми ПДВ списуються на фактичні видатки без включення їх до вартості необоротних активів. Чи правильно це, враховуючи той факт, що завершені об’єкти будівництва передаються на баланс міських та районних органів внутрішніх справ АРК за вартістю без ПДВ?

(м. Сімферополь)

 

Незавершене капітальне будівництво

— це обсяг фактично освоєних капітальних вкладень на незакінчених і не введених в експлуатацію будовах та об’єктах будівництва станом на певну дату.

Облік незавершеного капітального будівництва бюджетними установами регламентовано

п. 5 Інструкції з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64).

Облік незавершеного капітального будівництва (виготовлення, створення), поліпшення об’єктів необоротних активів з початку і до закінчення зазначених робіт та введення в експлуатацію здійснюється на

рахунку 14 «Незавершене капітальне будівництво», який поділяється на субрахунки: 141 «Капітальні видатки за невведеними в експлуатацію основними засобами», 142 «Капітальні видатки за невведеними в експлуатацію іншими необоротними матеріальними активами» та 143 «Капітальні видатки за невведеними в експлуатацію нематеріальними активами».

У вашому випадку облік незавершеного капітального будівництва повинен вестися на субрахунку

141 «Капітальні видатки за невведеними в експлуатацію основними засобами».

Відповідно до

п. 5.3 Інструкції № 64 виконані будівельно-монтажні роботи відносяться установою на фактичні видатки для відображення накопичення сум за незавершеним капітальним будівництвом. Затрати за незакінченими або закінченими, але не зданими в експлуатацію об’єктами капітального будівництва, які були списані на результати виконання кошторису, обліковуються на рахунку 14 «Незавершене капітальне будівництво».

Усі затрати на будівництво, виготовлення, створення і поліпшення об’єктів групуються за такими напрямками робіт (витрат):

— проектно-вишукувальні роботи;

— будівельні роботи;

— роботи з монтажу устаткування;

— придбання устаткування, що потребують монтажу;

— придбання устаткування, що не потребують монтажу, інструментів та інвентарю;

— інші капітальні роботи і затрати.

Аналітичний облік незавершеного капітального будівництва ведеться у розрізі затрат на зазначені роботи (витрати) окремо за кожним об’єктом у Картці аналітичного обліку капітальних видатків, форма якої затверджена

наказом Держказначейства України «Про затвердження форм карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ та порядку їх складання» від 06.10.2000 р. № 100.

Згідно з

п.п. 5.5 Інструкції № 64 взяття на облік необоротних активів, які вводяться в експлуатацію після закінчення будівництва (виготовлення, розробки), проводиться на підставі акта приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом (виготовленням, розробкою) об’єкта установою, у кошторисі якої були закладені такі витрати. В акті вказується вартість збудованого (виготовленого, розробленого) необоротного активу, яка визначається на підставі даних бухгалтерського обліку всіх проведених витрат.

Придбані за рахунок коштів капітального будівництва обладнання, меблі, інвентар тощо для облаштування об’єкта

підлягають оприбуткуванню.

У

листах Держказначейства від 08.04.2004 р. № 07-04/744-3034 та від 18.05.2007 р. № 3.4-06/1355-6048 зазначено, що після введення в експлуатацію об’єктів незавершеного капітального будівництва здійснюється бухгалтерське проведення за дебетом відповідного субрахунку обліку необоротних активів та кредитом субрахунку 401 «Фонд в необоротних активах за їх видами». Суми за незавершеним капітальним будівництвом списуються з балансу бухгалтерською проводкою за дебетом субрахунку 402 та кредитом відповідного субрахунку рахунка 14.

Тепер що стосується питання списання ПДВ на фактичні витрати.

Згідно з

п. 1.13 Інструкції № 64 суми податку на додану вартість, які сплачуються при отриманні (купівлі) необоротних активів, не враховуються до вартості необоротних активів і відносяться на фактичні видатки за кодом економічної класифікації видатків, що призначений для придбання цих активів.

Як визначено в

листі Держказначейства від 18.05.2007 р. № 3.4-06/1355-6048, якщо будівництво об’єкта проводиться більше одного бюджетного періоду, то витрати, крім податку на додану вартість, який списується на фактичні видатки, відносяться на незавершене капітальне будівництво і відображаються в бухгалтерському обліку за дебетом відповідного субрахунку рахунка 14 та кредитом субрахунку 402 «Фонд у незавершеному капітальному будівництві».

Обкладати ПДВ операції з передачі збудованих вашою установою об’єктів

не треба у зв’язку з тим, що ваша організація не зареєстрована як платник ПДВ.

Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР

право вести податковий облік сум ПДВ, нараховувати ПДВ та формувати податковий кредит щодо ПДВ, вести Реєстр отриманих та виданих податкових накладних, виписувати податкові накладні, складати податкову звітність щодо ПДВ надано виключно особам, зареєстрованим платниками ПДВ.

Детальніше щодо реєстрації платників ПДВ та податкового обліку ПДВ див. консультацію «ПДВ для бюджетних установ: загальні правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 5, с. 11.

Тепер наведемо основні бухгалтерські проводки щодо обліку незавершеного капітального будівництва, уведення його в експлуатацію та безоплатної передачі.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Надійшло коштів для проведення капітального будівництва

321, 323

701, 702, 711

2

Перераховано оплату за обладнання та будівельні матеріали

631

321, 323

3

Отримано обладнання та будівельні матеріали від постачальників для будівництва

202, 204, 205

631

4

Передано обладнання та будівельні матеріали підрядним організаціям для капітального будівництва

631

202, 204, 205

5

Сплачено з рахунка замовника — бюджетної організації суми підряднику за закінченими етапами будівельно-монтажних робіт з капітального будівництва

631

321, 323

6

Списано на підставі підтвердних документів суми виконаних підрядником будівельно-монтажних робіт

801, 802, 811

631

Одночасно відображено видатки за незавершеними об’єктами будівництва основних засобів (або закінченими, але не введеними в експлуатацію)

141

402

7

Наприкінці року списано видатки поточного року за незакінченими або закінченими, але не введеними в експлуатацію об’єктами капітального будівництва

431, 432

801, 802, 811

8

Прийнято в експлуатацію об’єкти капітального будівництва на підставі акта

103

401

Одночасно здійснено списання видатків за незакінченими об’єктами будівництва основних засобів (або закінченими, але не введеними в експлуатацію)

402

141

9

Безоплатно передано будівлю на баланс іншої установи

401

103

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі