Теми статей
Обрати теми

Зарахування учнів та студентів, які проживають у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, на повне державне утримання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАРАХУВАННЯ УЧНІВ ТА СТУДЕНТІВ

, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ У ПРИЙОМНИХ СІМ’ЯХ ТА ДИТЯЧИХ БУДИНКАХ СІМЕЙНОГО ТИПУ, НА ПОВНЕ ДЕРЖАВНЕ УТРИМАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи зараховують учнів та студентів, які проживають у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, на повне державне утримання в навчальному закладі?

 

Дитячий будинок сімейного типу

— окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Батьки-вихователі — особи, які беруть на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I — IV рівня акредитації —

до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Прийомна сім’я

— сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, уражені ВІЛ-інфекцією, можуть влаштовуватися для виховання та спільного проживання у прийомній сім’ї за наявності відповідних висновків органів опіки та піклування і закладів охорони здоров’я, а їх загальна кількість не повинна перевищувати чотирьох осіб.

Прийомні батьки — подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомні діти — діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані до прийомної сім’ї.

Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації —

до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Якщо особа із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років навчається за денною формою у вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, подаються довідки про розмір стипендії та про те, що дитина не перебуває на повному державному утриманні.

Уповноважений орган призначає соціальну допомогу та грошове забезпечення за заявою батьків-вихователів і одного з прийомних батьків.

Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Для осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах, за денною формою у вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для працездатної особи.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю.

У разі зміни розміру пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги батьки-вихователі або прийомні батьки зобов’язані повідомити про це уповноважений орган для проведення відповідного перерахунку розміру раніше призначеної соціальної допомоги.

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV

та п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 установлено, що право на повне державне утримання в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також учні та студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

У разі коли такий учень або студент є прийомною дитиною чи дитиною-вихованцем дитячого будинку сімейного типу, він за вибором може бути зарахований на повне державне утримання або йому продовжується виплата соціальної допомоги як дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

Повне державне утримання передбачає забезпечення учнів та студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, харчуванням, одягом, взуттям і м’яким інвентарем, а також обов’язковою соціальною стипендією та безкоштовним гуртожитком.

Відповідно до Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.11.2007 р. № 1004, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розміщуються в гуртожитку, за умови відсутності в них іншого місця проживання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі