Теми статей
Обрати теми

Приймання та видача поштових марок

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИЙМАННЯ ТА ВИДАЧА ПОШТОВИХ МАРОК

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи потрібно поштові марки приймати та видавати через касу за допомогою касових ордерів з надписом «фондовий», як цього вимагає п. 134 Інструкції з бухгалтерського обліку в установах та організаціях, які знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Міністерства фінансів СРСР від 10.03.87 р. № 61?

(м. Луганськ)

 

Знаки поштової сплати (

поштові марки, конверти з марками, листівки з марками) згідно з розділом ІІ постанови КМУ «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 р. № 283 належать до бланків документів суворого обліку.

Облік бланків і документів суворого обліку на складі (у касі) повинен проводитися з використанням первинних документів, визначених

наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинного обліку бланків суворої звітності» від 11.03.96 р. № 67 (далі — наказ № 67).

Придбання бланків суворого обліку проводиться на підставі прибутково-видаткової накладної типової форми № СЗ-1, затвердженої

наказом № 67. Примірник цієї накладної є підставою для оприбуткування бланків суворого обліку.

Облік бланків суворого обліку на місцях зберігання повинен вестися з використанням Прибутково-видаткової книги з обліку бланків суворої звітності типової форми № СЗ-2, затвердженої

наказом № 67.

Передача бланків суворого обліку з місць зберігання для використання здійснюється також із застосуванням накладної типової форми № СЗ-1.

Як бачимо,

прийом та видачу бланків суворого обліку за допомогою касових ордерів з надписом «фондовий» на теперішній час не передбачено.

Згідно з

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, бланки суворого обліку обліковуються на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті».

Одночасно бланки суворого обліку обліковуються також і на забалансовому рахунку

08 «Бланки суворого обліку».

Так, на цьому рахунку обліковуються: бланки суворого обліку, що перебувають на зберіганні і видаються в підзвіт (квитанційні книжки, атестати, дипломи, бланки посвідчень тощо); бланки суворого обліку у відповідності з переліками, затвердженими міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади. Також на цьому рахунку обліковуються путівки, отримані безоплатно від громадських, профспілкових та інших організацій.

Відповідно до

п. 4.5 Інструкції з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 26.12.2003 р. № 242 (далі — Інструкція № 242), грошові документи зберігаються в касі установи в сейфах, металевих шафах, спеціально облаштованих приміщеннях.

На керівника установи та матеріально відповідальних осіб поширюються всі вимоги щодо збереження грошових документів, так само, як і щодо грошових коштів у касі установи.

Слід звернути увагу, що відповідно до

п. 2.5 Інструкції № 242 прибутковими касовими ордерами та видатковими документами оформляються касові операції, під якими розуміються операції, що пов’язані з прийманням і видачею готівки шляхом проведення розрахунків через касу установи. Тобто грошових документів ці правила не стосуються.

Розглянемо основні бухгалтерські проводки, пов’язані з обліком марок.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за марки

364, 675

321, 323

2

Отримано марки (сума без ПДВ)

331

364, 675

Одночасно (сума без ПДВ)

08

Списано суму ПДВ

801, 802, 811

364, 675

3

Видано марки у підзвіт матеріально відповідальній особі

362

331

4

Списано марки на підставі авансового звіту матеріально відповідальної особи

801, 802, 811

362

Одночасно

08

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі