Теми статей
Обрати теми

Облік зелених насаджень

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установою придбано зелені насадження для озеленення території, а також фруктові дерева. На якому рахунку слід обліковувати такі об’єкти?

(м. Черкаси)

 

Зелені насадження, придбані установою, можуть ураховуватися в складі основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів або запасів.

Облік таких об’єктів ведеться згідно з правилами, передбаченими

Інструкцією про облік необоротних активів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), та Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125).

Порядок оприбутковування та обліку зелених насаджень залежить від вартості та передбачуваного строку служби зелених насаджень.

 

Зелені насадження у складі основних засобів

До складу основних засобів зараховуються

багаторічні насадження (дерева, чагарники тощо), строк корисного використання яких перевищує один рік і вартість перевищує 1000 грн. (без урахування ПДВ).

Згідно з

п. 2.4 Інструкції № 64 придбані основні засоби зараховуються на баланс за первинною вартістю (фактичними видатками на їх придбання, спорудження та виготовлення).

У подальші роки після досягнення багатолітніми насадженнями дорослого віку їх вартість збільшується на суму капітальних вкладень (до вартості додаються видатки з догляду за насадженнями). Як передбачено

п. 1.18 Інструкції № 64, капітальні видатки в багатолітні насадження вводяться до складу необоротних активів щорічно в сумі видатків на прийняті в експлуатацію площі незалежно від закінчення всього комплексу робіт.

Для обліку багатолітніх насаджень застосовується

субрахунок 108 «Багатолітні насадження». Так, на цьому рахунку враховують багатолітні насадженні, до яких належать:

— штучні багатолітні насадження незалежно від їх віку;

— плодово-ягідні насадження всіх видів (дерева та кущі);

— озеленювальні й декоративні насадження на вулицях, площах, у парках, садах, скверах, на території установ, у дворах житлових будинків;

— живі огорожі, снігозахисні та полезахисні смуги;

— насадження для зміцнення пісків і берегів річок;

— яро-балкові насадження;

— штучні насадження ботанічних садів та інших науково-дослідних установ та учбових закладів для наукових цілей та інші штучні багатолітні насадження.

При цьому молоді насадження всіх видів ураховуються окремо від насаджень, що досягли повного розвитку, тобто віку початку плодоносіння, зімкнення крон тощо.

Облік багатолітніх насаджень ведеться в повних гривнях, без копійок. Суми копійок, сплачених під час придбання, списуються на видатки установи.

Одночасно при надходженні багатолітніх насаджень створюється (збільшується) фонд у необоротних активах, облік якого ведеться на

субрахунку 401 «Фонд у необоротних активах».

Багатолітні насадження, що зараховуються до складу необоротних активів, приймаються на відповідальне зберігання відповідною матеріально відповідальною особою.

Згідно з

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету і Роз’ясненнями щодо застосування класифікації кредитування бюджету, затвердженими наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (далі — Роз’яснення № 194), оплата видатків на придбання плодово-ягідних дерев, кущів та озеленювальних і декоративних насаджень для облаштування територій установ, що передбачають виникнення необоротних активів, здійснюється за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового використання».

 

Зелені насадження у складі МНМА

До складу МНМА зараховуються зелені насадження,

строк корисного використання яких більше року та вартість яких не перевищує 1000 грн. (без урахування ПДВ).

Такі насадження прибуткуються на

субрахунок 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» за первинною вартістю з копійками.

Одночасно під час надходження таких насаджень створюється (збільшується) фонд у необоротних активах, облік якого ведеться на

субрахунку 401 «Фонд у необоротних активах».

 

Зелені насадження у складі запасів

До складу запасів зараховуються зелені насадження,

строк корисного використання яких менше року та вартість яких не перевищує 1000 грн. (без урахування ПДВ).

Згідно з

Інструкцією № 125 придбані запаси зараховуються на баланс за первинною вартістю.

Як випливає з

Роз’яснень № 194, за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання й інвентар» відображаються видатки на придбання:

— квіткової продукції та декоративних насаджень для бюджетних установ, крім багатолітніх насаджень;

— ґрунту для клумб;

— однорічних озеленювальних насаджень, рослин, кольорів для оформлення клумб, що не передбачають виникнення необоротних активів;

— саджанців для багатолітніх насаджень у віці до 1 року.

Бухгалтерський облік насаджень, що зараховуються до складу запасів, ведуть на

субрахунку 239 «Інші матеріали». У момент висадки (введення в експлуатацію) вартість таких запасів списується на поточні видатки бюджетної установи за кодом економічної класифікації видатків, призначеним для придбання цих активів.

Таким чином, залежно від вартості та передбачуваних строків служби придбаних зелених насаджень, установа відносить такі насадження або до основних засобів, або до МНМА, або до запасів.

Детальніше з порядком обліку зелених насаджень, що перебувають на території установ, можна ознайомитися в статті «Якщо на території установи є зелені насадження» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 18, с. 24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі