Теми статей
Обрати теми

Якщо бухгалтер додатково веде облік платних послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯКЩО БУХГАЛТЕР ДОДАТКОВО ВЕДЕ ОБЛІК ПЛАТНИХ ПОСЛУГ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У штатному розписі (за спецрахунком) лікарні є вакантна посада бухгалтера. Як правильно здійснювати оплату праці двом бухгалтерам для виконання додаткової роботи з обліку платних послуг: доплачувати в розмірі 50 % посадового окладу за розширення зони обслуговування або потрібно оформляти сумісництво на 0,5 ставки з оплатою за фактично відпрацьований час?

(м. Запоріжжя)

 

У разі залучення бухгалтерів для обліку платних послуг разом із виконанням своїх основних обов’язків, оплатити їм таку додаткову роботу можна двома способами.

Перший.

За виконання працівником разом зі своєю основною роботою, застереженою трудовим договором, додаткового обсягу робіт за однією й тією самою професією або посадою може бути встановлено доплату за розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт). Такий вид доплати передбачено п.п. 3.1.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Така доплата встановлюється за наказом керівника в розмірі

до 50 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваної роботи.

Також

п.п. 3.1.2 Умов № 308/519 передбачено, що така доплата встановлюється за умови виконання роботи меншою чисельністю працівників, ніж за встановленими нормативами.

При цьому слід мати на увазі: якщо додаткові обов’язки виконуватимуть два бухгалтери, то їм установлюється доплата за розширення зони обслуговування, щоб загальних розмір доплати не перевищував 50 % посадового окладу.

Другий.

Оформлення виконання додаткової роботи в порядку сумісництва з дотриманням вимог Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43, і постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

Зокрема

п. 2 постанови № 245 установлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не має перевищувати половину місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Таким чином, оплату праці бухгалтерів, що залучаються до обліку платних послуг, можна здійснювати будь-яким із наведених способів. Яким саме — вирішує керівник. Проте при цьому слід ураховувати, що витрати на оплату праці бухгалтерів, які ведуть облік платних послуг, і мають бути закладені до калькуляції платних послуг і проводиться за рахунок коштів спецфонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі