Теми статей
Обрати теми

Питання індексації грошових доходів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНПРАЦІ

ПИТАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

НА СУМИ КРЕДИТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЩОДО ВИПЛАТ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ СТ. 57 ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ, ІНДЕКСАЦІЯ НЕ НАРАХОВУЄТЬСЯ

 

Чи необхідно індексувати суми кредиторської заборгованості державного бюджету за виплатами, передбаченими абз. 1 ч. 4 ст. 57 Закону про освіту (щодо користування житлом з опалюванням та освітленням за 2000, 2001, 2003 і 6 місяців 2004 року)?

(Полтавська обл.)

 

Індексація грошових доходів

— це механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати зростання споживчих цін на товари та послуги.

Правила індексації грошових доходів громадян установлено

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію).

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 2 Закону про індексацію та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належать:

— пенсії;

— стипендії;

— оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організації;

— грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, посадових осіб митної служби.

Згідно з

Порядком погашення кредиторської заборгованості державного бюджету щодо виплат, установлених абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту» щодо безкоштовного користування житлом з опалюванням та освітленням, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 28.11.2005 р. № 679, заборгованість щодо виплат, установлених абз. 1 ч. 4 ст. 57 Закону про освіту щодо користування житлом з опаленням та освітленням за 2000, 2001, 2003 і 6 місяців 2004 року визнано кредиторською заборгованістю державного бюджету, погашення якої здійснюється рівними частинами протягом 2006 — 2009 років.

Зазначені виплати не є об’єктами індексації згідно з чинним законодавством, тому й не підлягають індексації.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

1. У вересні 2009 року заробітна плата вчителя загальноосвітньої середньої школи зросла за рахунок збільшення педагогічного навантаження (з 10 до 20 годин). Чи є цей місяць базовим для проведення індексації?

2. Що належить до постійних складових заробітної плати вчителя, при зростанні яких місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим для проведення індексації?

(м. Чернівці)

 

1. Згідно зі

ст. 2 Закону про індексацію та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, ящо мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку № 1078

встановлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, у якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться. Розрахунок індексу для проведення подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця до перевищення ним установленого порога індексації.

Оплата праці педагогічних працівників загальноосвітніх середніх шкіл здійснюється згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 63 Інструкції № 102 оплата праці педагогічних працівників здійснюється виходячи зі встановленої ставки заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат і надбавок.

Учбове навантаження між учителями розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених учбовими планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися в закладі (з дотриманням

Кодексу законів про працю України).

З урахуванням зазначеного місяць збільшення педагогічного навантаження (у цьому випадку — вересень 2009 року) може вважатися базовим для проведення індексації.

2. Щодо другого запитання, то зазначимо таке. Як уже було зазначено, індексації підлягають грошові доходи громадян,

що не мають разового характеру . У зв’язку з цим базовим з метою проведення індексації вважатиметься місяць, у якому заробітна плата збільшилася за рахунок підвищення (установлення) її складових, що виплачуватимуться на постійній основі, тобто щомісячно.

Зокрема, для педагогічних працівників базовим вважатиметься місяць:

— збільшення посадового окладу;

— установлення підвищення посадового окладу за педагогічне звання;

— присвоєння (підвищення) кваліфікаційної категорії тощо.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ СУМІСНИКІВ

 

Посадовий оклад працівника становить 790 грн. Установа є його основним місцем роботи. Базовим місяцем для проведення індексації є жовтень 2008 року. З вересня 2009 року працівника прийнято на 0,25 ставки за сумісництвом у цій самій установі. Чи є цей місяць базовим для індексації його заробітної плати?

(Вінницька обл.)

 

Згідно зі

ст. 10 Закону про індексацію та п. 7 Порядку № 1078 індексація доходів населення, яке працює, проводиться за основним місцем роботи. Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, що з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Це означає, що спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім — дохід, отриманий за сумісництвом.

При цьому загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи та за сумісництвом, не повинен перевищувати розмір прожиткового рівня для працездатних осіб (у 2009 році він становить 669 грн.).

У зв’язку з цим необхідність у проведенні індексації заробітної плати за сумісництвом виникає тільки в тому випадку, якщо заробітна плата працівника за основним місцем роботи нижче 669 грн. У цьому випадку індексації підлягає сума зарплати працівника, отримана ним за сумісництвом, що дорівнює різниці між 669 грн. та зарплати за основним місцем роботи.

У нашому випадку заробітна плата працівника за основним місцем роботи перевищує 669 грн., отже, заробітна плата, отримана ним за сумісництвом,

індексації не підлягає.

Щодо визначення місяця базовим, то зазначимо таке. У випадку сумісництва в одній установі, при підвищенні грошових доходів працівника за рахунок збільшення заробітної плати за однією з професій, місяць, у якому відбулося підвищення,

слід вважати базовим при проведенні індексації.

Тобто при індексації заробітної плати працівника-сумісника можлива ситуація, коли базові місяці та індекси для проведення індексації за основним місцем роботи та за сумісництвом можуть не збігатися.

Зростання грошових доходів працівника у зв’язку з прийняттям його на роботу за сумісництвом не вплине на порядок проведення індексації за основним місцем роботи. Базовим для проведення індексації заробітної плати працівника є жовтень 2008 року. Для проведення індексації на роботі за сумісництвом базовим буде вересень 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі