Теми статей
Обрати теми

Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю)

Редакція ББ
Постанова від 02.03.2010 р. № 238

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ КРИТЕРІЇВ, ЗА ЯКИМИ ОЦІНЮЄТЬСЯ СТУПІНЬ РИЗИКУ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З НАДАННЯ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ПЕРІОДИЧНІСТЬ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ)

Постанова від 02.03.2010 р. № 238

 

Відповідно до статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» Кабінет Міністрів України

постановляє:

Затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю), згідно з додатком.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 р. № 238

Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти та визначається періодичність здійснення заходів державного нагляду (контролю)

 

1. Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти, є:

строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти;

наявність фактів порушення вимог законодавства, яке регулює питання провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти.

2. З урахуванням встановлених критеріїв суб’єкти господарювання, що надають освітні послуги у системі вищої освіти, відносяться до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього та незначного.

3. До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику відносяться суб’єкти:

у яких строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти становить менш як три роки;

у яких під час здійснення попереднього заходу державного нагляду (контролю) виявлено факти порушення вимог законодавства, яке регулює питання щодо провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти;

які не виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання.

4. До суб’єктів господарювання з середнім ступенем ризику відносяться суб’єкти:

у яких строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти становить від трьох до десяти років;

які виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання, з порушенням строків, передбачених такими планами.

5. До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносяться суб’єкти, що не належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.

6. Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, що надають освітні послуги у системі вищої освіти, здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на п’ять років.

 

Коментар редакції

 

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ СТУПЕНІВ РИЗИКУ ВІД ЗДІЙСНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Згідно з

п. 2 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і періодичність проведення планових заходів, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю).

Кабмін у

постанові, що коментується, визначив критерії, за якими оцінюються вищі навчальні заклади щодо ризику провадження освітньої діяльності, та періодичність проведення контрольних заходів залежно від цих критеріїв.

Для наочності згрупуємо в таблиці критерії, ступені ризику та періодичність проведення контрольних заходів.

 

Ступінь ризику

Критерії оцінки

Періодичність державного нагляду (контролю)

строк провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

наявність фактів порушення вимог законодавства, яке регулює питання провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

Високий ступінь ризику

Менше ніж 3 роки

Не виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання;під час здійснення попереднього заходу державного нагляду (контролю) виявлено факти порушення вимог законодавства, яке регулює питання щодо провадження господарської діяльності з надання освітніх послуг у системі вищої освіти

Не частіше ніж один раз на рік

Середній ступінь ризику

Від 3 до 10 років

Виконують планові показники діяльності, що містяться в щорічних планах суб’єкта господарювання, з порушенням строків, передбачених такими планами

Не частіше ніж один раз на 3 роки

Незначний ступінь ризику

До цієї категорії належать заклади вищої освіти, які не належать до закладів з високим і середнім ступенем ризику

Не частіше ніж один раз на 5 років

 

Зазначимо, що контроль за виконанням законодавства про вищу освіту відповідно до

ст. 17 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-ІІІ (далі — Закон № 2984) забезпечує Кабмін через систему органів виконавчої влади.

Контроль за дотриманням вимог стандартів вищої освіти та державне інспектування здійснює

спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі освіти і науки (п. 1 ст. 18 Закону № 2984). Разом з іншими центральними органами виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади, органами влади АР Крим, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади комунальної форми власності, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі освіти і науки забезпечує реалізацію державної політики в галузі вищої освіти і здійснює контроль за втіленням державної політики в галузі вищої освіти, дотриманням нормативно-правових актів про вищу освіту в усіх вищих навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування.

Інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні вищі навчальні заклади, спільно із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти і науки здійснюють контрольні функції за дотриманням вимог щодо якості вищої освіти.

Керівник вищого навчального закладу, у свою чергу, також повинен здійснювати контроль, зокрема,

в частині виконання навчальних планів і програм (п. 2 ст. 32 Закону № 2984).

Нагадаємо також, що

розпорядженням КМУ «Деякі питання здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)» від 27.01.2010 р. № 153-р було визначено, що міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у тримісячний строк повинні розробити і затвердити за погодженням з Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва переліки питань для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) з урахуванням ступенів ризику від провадження господарської діяльності, а також типові форми актів (довідок), які складаються за результатами відповідних перевірок.

Таким чином, найближчим часом з’являться переліки питань та типові форми актів для здіснення контрольних заходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі