Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати часу перебування медпрацівників на курсах підвищення кваліфікації

Редакція ББ
Лист від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ЧАСУ ПЕРЕБУВАННЯ МЕДПРАЦІВНИКІВ НА КУРСАХ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Лист від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010

 

Міністерство охорони здоров’я України розглянуло звернення <…> та інформує наступне.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.06.97 р. № 695 для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від роботи, установлюються такі мінімальні державні гарантії:

— збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання;

— оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;

— виплата добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень;

— відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення у порядку, встановленому законодавством для службових відряджень.

Порядок обчислення середньої заробітної плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Відповідно до п. 3 зазначеної постанови при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження до розрахунку включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування; високі досягнення у праці); виробничі премії; винагорода за підсумками річної роботи тощо.

Діюча норма щодо збереження середньої заробітної плати працівника за час навчання на курсах підвищення кваліфікації лише за основним місцем роботи суперечить положенням спільного наказу Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.

Згідно з пунктом 10 вказаного наказу при обчисленні середнього заробітку заробітна плата медичних і фармацевтичних працівників лікувально-профілактичних, санітарно-епідеміологічних закладів та аптек враховується на всіх місцях роботи, тобто з урахуванням заробітної плати при роботі за сумісництвом.

З цього приводу МОЗ направило до Міністерства праці та соціальної політики України пропозиції щодо внесення відповідних змін до зазначеного нормативно-правового акта та відповідні розрахунки з проханням прискорити опрацювання проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28.06.97 р. № 695» у зв’язку з тим, що тривалий час порушуються права медичних працівників на гарантії, встановлені ст. 122 КЗпП та передбачені пунктом 10 спільного наказу Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 щодо врахування заробітної плати медичним і фармацевтичним працівникам на всіх місцях роботи.

З огляду на зазначене, за лікарем, направленим на курси підвищення кваліфікації, зберігається середня заробітна плата за основним місцем роботи. Заробітна плата на роботі за сумісництвом не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу перебування на курсах підвищення кваліфікації

.

Відповідно до п. 2 Прядку № 100 в усіх випадках збереження середньої заробітної плати (у тому числі для оплати періоду перебування на курсах підвищення кваліфікації), крім оплати відпусток, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, — на число календарних днів за цей період (п. 8 Порядку № 100).

У закладах охорони здоров’я застосовується підсумований облік робочого часу, тому для обчислення середнього заробітку конкретного працівника використовується середньогодинна заробітна плата.

Відповідно до вимог Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати враховуються виплати, наведені у п. 3 Порядку № 100 і не враховуються виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100.

Середня заробітна плата розраховуються шляхом множення середньогодинної заробітної плати на кількість робочих годин, які має бути оплачено за середнім заробітком. Години, за які зберігається середня заробітна плата, визначаються на підставі табеля обліку робочого часу (графіка роботи лікаря) і середній заробіток виплачують за ті години, які є робочими за графіком роботи лікаря при 6-денному робочому тижні. Графік проведення занять на курсах підвищення кваліфікації при цьому значення не має.

 

Директор М. Банчук

 

Коментар редакції

 

ЗБЕРЕЖЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗА ЛІКАРЕМ,
НАПРАВЛЕНИМ НА КУРСИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Питання, яке розглядається в

листі, що коментується, уже порушувалося на сторінках нашої газети (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16, с. 26). Полягає воно в такому: лікаря, який працює в медичній установі за основним місцем роботи і за сумісництвом, направляють на курси підвищення кваліфікації за основним місцем роботи. Чи зберігається за ним середня заробітна плата на роботі за сумісництвом?

Слід зазначити, що роз’яснення, надані МОЗ, чітко повторюють нашу відповідь. Розглянемо, у чому вони полягають.

Умови перебування працівників на курсах підвищення кваліфікації мають відповідати мінімальним державним гарантіям, установленим для таких працівників. Останні визначено перш за все

ст. 122 КЗпП, якою передбачено, що за працівниками зберігається місце роботи (посада) і здійснюються виплати, передбачені законодавством.

Крім того, питання гарантій та компенсацій для працівників, які направляються на курси підвищення кваліфікації, регулює

постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695). Згідно з п. 1 постанови № 695 за працівниками, які направляються на курси підвищення кваліфікації, зберігається середній заробіток тільки за основним місцем роботи за весь період навчання. Виняток становлять учителі та інші працівники освіти, які направляються на курси та до інститутів удосконалення вчителів, за якими зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи.

Як зазначають фахівці МОЗ, наведена норма щодо збереження середньої заробітної плати тільки за основним місцем роботи суперечить іншому нормативному документу, що регулює питання оплати праці сумісників, а саме

Положенню про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженому спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.

Так,

п. 10 цього Положення передбачено, що при обчисленні середнього заробітку медичним і фармацевтичним працівникам лікувально-профілактичних установ охорони здоров’я заробітна плата враховується на всіх місцях роботи, тобто з урахуванням заробітної плати за сумісництвом.

У

листі, що коментується, зазначено, що МОЗ направив пропозиції до Мінпраці для вирішення зазначеної проблеми та внесення змін до постанови № 695. А поки що доводиться констатувати, що на сьогодні за медичним працівником, направленим на курси підвищення кваліфікації, зберігається середня заробітна плата тільки за основним місцем роботи. При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу перебування на курсах підвищення кваліфікації заробітна плата на роботі за сумісництвом не враховується.

Дещо доповнимо відповідь і наведемо порядок оплати праці та оформлення трудових відносин в інших ситуаціях.

 

Ситуація

Збереження заробітної плати

Виплата добових

Особливості оформлення трудових відносин

1. Лікар працює в установі за основним місцем роботи та за сумісництвом. Його направляють на курси підвищення кваліфікації за:

— основним місцем роботи

Середня заробітна плата зберігається тільки за основним місцем роботи. При цьому під час розрахунку середньої заробітної плати заробітна плата за сумісництвом не враховується

Добові виплачуються за кожен день перебування в дорозі в розмірі, установленому для службових відряджень

На період проходження курсів на роботі за сумісництвом може бути надано відпустку (чергову, без збереження заробітної плати, додаткову відпустку, якщо працівник має на неї право)

— за сумісництвом

Середня заробітна плата не зберігається ні за основним місцем роботи, ні за сумісництвом

Добові виплачуються за кожен день перебування в дорозі в розмірі, установленому для службових відряджень

На період проходження курсів за основним місцем роботи може бути надано відпустку (чергову, без збереження заробітної плати, додаткову відпустку, якщо працівник має на неї право)

2. Лікар працює в установі тільки за сумісництвом. Його направляють на курси підвищення кваліфікації*:

— за сумісництвом

Заклад охорони здоров’я, в якому лікар працює лише за сумісництвом, оплатити передатестаційний цикл не може. У цьому випадку лікар проходить передатестаційний цикл за власний рахунок та у вільний від роботи час

На період проходження курсів може бути надано відпустку (чергову, без збереження заробітної плати, додаткову відпустку, якщо працівник має на неї право)

* З цього питання див. також консультацію спеціаліста Міністерства охорони здоров’я, наведену в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 19, с. 28.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі