Теми статей
Обрати теми

Щодо форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника»

Редакція ББ
Лист від 26.02.2010 р. № 17/1-25/

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ФОРМИ ПЕРВИННОЇ ОБЛІКОВОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ № П-2 «ОСОБОВА КАРТКА ПРАЦІВНИКА»

Лист від 26.02.2010 р. № 17/1-25/Н-24/10/37

 

На запит щодо форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника» повідомляємо наступне.

З урахуванням пропозицій Міністерства оборони щодо вдосконалення типової форми № П-2, Державним комітетом статистики 25.12.2005 р. видано наказ № 496, яким унесено зміни до наказу від 05.12.2008 р. № 489 (далі — наказ № 489). Відповідно до зазначених змін відомості про типову форму № П-2 виключено з наказу № 489.

Натомість спільним наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656 (далі — спільний наказ № 495/656) було затверджено типову форму первинної облікової документації зі статистики праці № П-2 «Особова картка працівника», яку введено в дію з 1 січня 2010 року.

Основні зміни полягають у доповненні типової форми № П-2 розділом II «Відомості про військовий облік», що передбачає інформацію, яка обліковувалася раніше відповідно до наказу Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 р. № 277 (в частині типової форми № П-2 «Особова картка»).

Слід зауважити, що спільним наказом № 495/656 розмежовано функції щодо питань, які пов’язані з веденням типової форми. Зокрема, відповідно до пункту 4 цього наказу загальне керівництво роботою, пов’язаною з організацією та веденням військового обліку призовників і військовозобов’язаних згідно з типовою формою № П-2 та контроль за станом цієї роботи в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від підпорядкування і форм власності, покладено на Генеральний штаб Збройних Сил України.

На працівників, прийнятих на роботу з 1 січня 2010 року, мають вестися особові картки за формою, затвердженою спільним наказом № 495/656. Переписувати у 2010 році картки, заведені на працівників, прийнятих у 2009 році або в минулі роки, немає потреби.

Звертаємо увагу, що картки, заведені за формою, затвердженою попередніми наказами, необхідно актуалізувати, тобто додати до них інформацію, що міститься у типовій формі № П-2, затвердженій спільним наказом № 495/656, але відсутня у раніше чинній формі (код професії за Класифікатором професій, місце фактичного проживання працівника, місце державної реєстрації тощо). Відповідні відомості можна зазначити на особовій картці від руки.

 

Директор департаменту I. Сеник

 

Коментар редакції

 

ОСОБОВА КАРТКА ПРАЦІВНИКА: ЗА НОВОЮ ФОРМОЮ ТІЛЬКИ
НА ПРАЦІВНИКІВ, ПРИЙНЯТИХ З 1 СІЧНЯ 2010 РОКУ

З

1 січня 2010 року спільним наказом Держкомстату і Міноборони «Про затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» від 25.12.2009 р. № 495/656 (далі — наказ № 495) запроваджено нову типову форму первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника». Відповідно стара форма картки, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 і діюча у 2009 році, утратила чинність.

Типова форма № П-2 заповнюється на кожного працівника, прийнятого за трудовим договором, у тому числі й на сумісників. Виняток становлять працівники органів, установ та організацій, на яких поширюється дія

Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII. На таких працівників ведуть особові картки за формою № П-2 ДС, затвердженою наказом Мінстату від 26.12.95 р. № 343.

Нововведенням є те, що в особовій картці за новою формою необхідно відображати також інформацію:

— про використання

всіх видів відпусток, а не тільки основної та додаткової, як це було передбачено скасованою формою (тобто тепер необхідно вписувати й дані про відпустку «на дітей», навчальну відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустку для догляду за дитиною до трьох років або шести років за медичним висновком, «чорнобильську» відпустку, відпустку без збереження зарплати). Інформація відображається в розділі V картки;

— про отриману освіту, де зазначити

всі спеціальності (професії) працівника, а не тільки ті, які відповідають посаді. Інформація відображається в розділі I картки.

Проте основні зміни полягають у тому, що в картці знову є розділ, який передбачає відображення даних про військовий облік призовників і військовозобов’язаних (розділ ІІ «Відомості про військовий облік»). Оскільки форма, діюча у 2009 році, такого розділу не містила, виникло запитання про необхідність приведення оформлених раніше особових карток працівників у відповідність до нової форми. За роз’ясненнями звернулися до Держкомстату.

У

листі, що коментується, Держкомстат наголосив: особові картки за новою формою повинні вестися для працівників, прийнятих у 2010 році. Для працівників, прийнятих у 2009 році або в попередні роки, переписувати картки немає необхідності. Водночас картки за попередніми формами необхідно актуалізувати, тобто внести до них інформацію, яка міститься в нині діючій формі та яка була відсутня в минулих формах (дані про військовий облік, прописку, фактичне місце проживання тощо). Такі відомості можна вписати до особової картки від руки.

Зазначимо, для впорядкування кадрової документації приведення раніше діючих форм особових карток у відповідність до діючої форми все-таки необхідно. Проте зазначимо, що

наказ № 495 не зобов’язує це робити в обов’язковому порядку. Однак є сенс все-таки внести відповідні відомості до особових карток працівників, якщо у 2009 році й раніше не здійснювався військовий облік військовозобов’язаних і призовників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі