Теми статей
Обрати теми

Цивільно-правові договори: укладаємо та оплачуємо правильно

Редакція ББ
Стаття

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ДОГОВОРИ: УКЛАДАЄМО ТА ОПЛАЧУЄМО ПРАВИЛЬНО

 

З 1 січня 2010 року відбулися зміни в застосуванні КЕКВ при оплаті цивільно-правових договорів. Зауважимо: цей факт не вплинув на порядок оподаткування виплат за такими договорами.

У цій статті йтиметься про особливості, пов’язані з укладенням та оплатою цивільно-правових договорів.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У кожній організації виникають ситуації, коли для виконання певного виду робіт чи послуг разового характеру доводиться наймати працівників зі сторони. Наприклад, в установі зламався комп’ютер і необхідно його відремонтувати або установа потребує разових професійних послуг сторонніх фахівців. У цьому випадку укладаються так звані цивільно-правові договори.

Цивільно-правовий договір

— це угода між громадянином та організацією на виконання першим конкретної роботи, предметом якого є надання певного результату праці, але при цьому виді договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство. Таке визначення цивільно-правового договору надано в листі Мінпраці від 26.12.2003 р. № 06/1-4/200.

Нерідко в роботодавців виникає запитання: чи можна укласти договір цивільно-правового характеру з працівником, який перебуває у штаті установи? Так, можна. Законодавством не встановлено будь-яких обмежень щодо укладання цивільно-правових угод між бюджетною установою та особою, яка виконує певні роботи (надає послуги). Такі договори установа має право укладати як з юридичною, так і з фізичною особою, у тому числі з такою, яка є працівником установи (за умови, що виконання такої роботи не передбачено трудовим договором).

Але не можна при цьому забувати про те, що цивільно-правові договори укладаються відповідно до вимог

ЦКУ (договір підряду згідно з гл. 61 ЦКУ, а надання послуг — гл. 63 ЦКУ) і вони не повинні містити в собі ознаки трудових відносин.

На осіб, які виконують роботи (надають послуги) на підставі цивільно-правових договорів,

не поширюються норми трудового законодавства в частині порядку прийняття на роботу, підстав для звільнення, установлення робочого часу, дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, оплати та охорони праці, гарантій і компенсацій, обмеженої та повної матеріальної відповідальності працівника, накладення дисциплінарних стягнень тощо.

Основні ознаки, які відрізняють цивільно-правові відносини від трудових, наведено в таблиці.

 

Трудовий договір — регулюється КЗпП

Цивільно-правовий договір — регулюється ЦКУ

Характер праці

Систематичне виконання трудових обов’язків

Разове виконання конкретної роботи/надання конкретної послуги

Запис у трудовій книжці

Так (за основним місцем роботи)

Ні

Режим робочого часу

Підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку

Не контролюється. У договорі застерігається тільки строк виконання робіт/надання послуг

Трудові та соціальні гарантії

Відпустки, вихідна допомога, оплата лікарняних та інші гарантії, установлені законодавством

Трудових гарантій немає

Відповідальність працівника (виконавця)

Дисциплінарна (догана, звільнення), матеріальна (у межах середнього заробітку)

Матеріальна (у повному розмірі завданого збитку) і моральна (у розмірі, установленому судом)

Що оплачується

Процес праці

Результат виконаної роботи/конкретної послуги

Оплата праці

Заробітна плата. Виплачується з фонду оплати праці установи або організації за КЕКВ 1111. Це стосується й позаштатних працівників, з якими укладено трудові договори. Виплата заробітної плати здійснюється щомісячно

Оплата робіт/послуг. Проводиться на підставі акта приймання-здачі виконаних робіт/акта про надання послуг з КЕКВ 1111 (крім суб’єктів підприємницької діяльності).Оплата здійснюється після закінчення роботи за договором

Вимоги до розміру оплати

Розмір заробітної плати не має бути менше законодавчого визначеного розміру мінімальної зарплати. Заробітна плата виплачується не рідше двох разів на місяць

Обмежень немає. Порядок оплати встановлюється в договорі. Розмір може бути менше мінімальної заробітної плати

 

За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результат

, що визначається після закінчення виконання обов’язків виконавця за договором і оформляється актами приймання-здачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких проводиться їх оплата.

Мета укладення цивільно-правового договору — виконання

конкретної роботи (отримання конкретного результату, послуги), яка не передбачає систематичності її виконання.

Так, із прибиральницею, запрошеною для виконання будь-якої

разової роботи, доцільно укласти цивільно-правовий договір, що передбачає виплату винагороди за підсумками роботи. Якщо ж прибиральниця працює постійно, для неї створено робоче місце і винагороду вона отримує не за результатами роботи, а щомісячно, то в цьому випадку маємо трудові відносини, які має бути оформлено відповідним трудовим договором.

Як же бути, коли необхідний сторож, прибиральниця, які виконуватимуть роботу на постійній основі, але штатним розписом такі посади не передбачено?

У цьому випадку необхідно звернутися до організації вищого рівня, яка затверджує штатний розпис з

обґрунтованим проханням про включення додаткової штатної одиниці або її заміни (наприклад, штатним розписом затверджено три штатні одиниці прибиральника, а фактично установі потрібно тільки дві й одна посада прибиральника залишається вакантною, то в цьому випадку замість вакантної посади прибиральника може бути включено посаду сторожа шляхом внесення змін до штатного розпису). Додаткові посади вводяться за наявності коштів, передбачених на оплату праці.

Якщо ж чисельність працівників установи визначають на підставі затверджених штатних нормативів та відомчих типових штатів і вона є граничною, то включити додаткову посаду сторожа або прибиральниці до штатного розпису установи

неможливо.

 

Договір підряду та договір про надання послуг: у чому відмінність?

Прийнявши рішення про укладення цивільно-правового договору, слід розуміти, який саме договір необхідний: договір підряду чи договір про надання послуг, адже незважаючи на те що договір підряду і договір про надання послуг є цивільно-правовими договорами, це два зовсім різні договори.

Вид договору визначає

предмет договору. Так, для договору підряду предметом договору є конкретний результат робіт, створювана річ. Предмет договору про надання послуг — конкретна послуга, яка споживається у процесі її надання.

Про необхідність розмежування таких понять, як роботи та послуги, зазначають Мін’юст у

листі від 01.12.2006 р. № 21-5-490 та Пенсійний фонд у листі від 09.11.2006 р. № 14663/03-30.

Характерні ознаки договору підряду або договору про надання послуг наведено в таблиці.

 

Визначення за ЦКУ

Характерні ознаки

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язався прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837)

Предметом підрядних відносин можуть бути як створювана річ, так і обробка, переробка, ремонт уже існуючої речі

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцю зазначену послугу, якщо інше не встановлене договором (ст. 901)

— відсутність результату майнового характеру;

— невіддільність від джерела або від одержувача;

— синхронність надання та отримання;

— неможливість зберегти;

— споживаність послуги під час її надання

 

Як правильно оформити цивільно-правовий договір

Підставою для виникнення прав та обов’язків сторін цивільно-правових відносин є укладений між ними відповідний

договір (підряду або про надання послуг). Такий договір складається в письмовій формі у двох примірниках.

Оскільки типової форми цивільно-правового договору не встановлено, то під час його складання слід ураховувати положення

ЦКУ.

Так,

істотними умовами цивільно-правового договору мають бути:

— предмет договору (робота чи послуга);

— умови щодо взаємних прав та обов’язків;

— строки виконання роботи/надання послуги;

— порядок і строки оплати;

— відповідальність сторін за порушення договору.

Оскільки цивільно-правові договори не повинні містити в собі ознаки трудових договорів, то в них не повинна використовуватися термінологія трудового права. У цивільному договорі називати сторони слід не «працівник» і «роботодавець», а «виконавець» (або «підрядник», «автор») і «замовник». Замість «заробітна плата» необхідно використовувати «винагорода за виконану роботу (надані послуги)».

Щоб правильно оформити договір, не треба в ньому зазначати режим робочого часу та передбачати обов’язок виконавця щодня бути присутнім на робочому місці. Ці умови характерні виключно для трудового договору. Зразок договору підряду наведено на с. 22 цього номера.

За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а результат, який визначається

після закінчення роботи та оформляється актами приймання-здачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких здійснюється їх оплата .

Тому після закінчення строку, застереженого в договорі, виконавець має надати акт виконаних робіт (наданих послуг), до якого буде додано звіт про виконання своїх обов’язків за договором.

Зверніть увагу, саме за умови надання підтверджуючих документів (актів, звітів) установа має право здійснити видатки з оплати цивільно-правового договору за відповідними кодами економічної класифікації видатків.

 

Застосування КЕКВ при оплаті цивільно-правових договорів

До 1 січня 2010 року виплати за цивільно-правовим договором здійснювалися за тими кодами економічної класифікації видатків, які відповідають економічній суті платежів. Оплачувати їх за КЕКВ 1111 «Заробітна плата» не можна було, оскільки цей код призначався виключно для виплати заробітної плати працівникам, які працюють на підставі трудового договору.

З 1 січня 2010 року при застосуванні КЕКВ щодо оплати цивільно-правових договорів відбулися зміни.

Так, відповідно до

Інструкції № 495 оплата праці працівників, які не перебувають у штаті установи (організації), за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, уключаючи договір підряду (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності), здійснюється за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

Отже, з 1 січня 2010 року оплата цивільно-правових договорів, укладених з фізичними особами, які не є підприємцями, має здійснюватися за КЕКВ 1111 «Заробітна плата».

Оплата цивільно-правових договорів,

укладених із суб’єктами підприємницької діяльності, як і раніше, має проводитися за тими кодами економічної класифікації видатків, які відповідають економічній суті платежів. Наприклад, оплата послуг з поточного ремонту й технічного обслуговування обладнання, з перезарядки вогнегасників, картриджів, тонерів — за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних); дезінсекція, дезінфекція і дератизація приміщень, вивіз сміття — за КЕКВ 1160 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв».

Зверніть увагу: зміни в застосуванні КЕКВ при оплаті цивільно-правових договорів

не вплинули на порядок оподаткування виплат за такими договорами.

 

Оподаткування та бухгалтерський облік

Істотною відмінністю цивільно-правових договорів від трудових є порядок оподаткування виплат за цими договорами, а також порядок нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування. Розглянемо його детальніше.

Внески до Пенсійного фонду

. Відповідно до п. 1 ст. 11 Закону № 1058 пенсійному страхуванню підлягають громадяни, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Отже, з вартості робіт, виконаних за цивільно-правовим договором (договору підряду), укладеним з фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, необхідно сплачувати внески до Пенсійного фонду як у частині нарахувань, так і в частині утримань. Внесок нараховують на суму винагороди, зазначену в цивільно-правовому договорі.

Коли ж стороною цивільно-правового договору є фізична особа — підприємець, сфера підприємницької діяльності якої охоплює предмет договору, установа звільняється від обов’язку здійснювати нарахування та утримання внесків до Пенсійного фонду на суму виплачуваної винагороди.

Не нараховуються та не утримуються

внески до Пенсійного фонду з суми винагороди, що виплачується за договором про надання послуг, оскільки особи, які надають послуги, не підлягають державному пенсійному страхуванню (див. лист ПФУ від 01.09.2006 р. № 11127/03-02).

Внески до Фонду страхування на випадок безробіття

(далі — ФБ). З 13.01.2009 р. з винагород за цивільно-правовими договорами слід сплачувати внески до ФБ в частині нарахувань. Із зазначеної дати особи, які виконують роботи (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, є застрахованими особами на випадок безробіття (п. 3 ст. 1 Закону № 1533). Страхувальниками для них є особи (уключаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами.

З винагород за цивільно-правовими договорами внесок до ФБ сплачується

тільки в частині нарахувань (внесок у розмірі 0,6 % не утримують) у такому порядку:

— якщо цивільно-правовий договір укладено з особою, яка

є найманим працівником установи, то слід застосовувати ставку для нарахування внесків — 1,6 %. Наприклад, для виконання певної роботи разового характеру (ремонт, прибирання тощо) установа укладає цивільно-правовий договір зі штатним працівником. У цьому випадку до винагороди за виконану роботу слід застосовувати ставку для нарахування внесків до ФБ в розмірі 1,6 %;

— якщо цивільно-правовий договір укладено з особою, яка

не є найманим працівником установи, то слід застосовувати ставку для нарахування внесків 2,2 %.

Згідно з

абз. 3 п. 5.3 Інструкції № 339 внесок за цивільно-правовими договорами нараховують після виконання робіт (надання послуг), тобто після того, як буде підписано акт виконаних робіт (послуг).

Внески до ФССТВП і Фонду соцстрахування від нещасного випадку

. Із суми винагороди за цивільно-правовим договором не утримуються і на неї не нараховуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФССТВП), Фонду соціального страхування від нещасних випадків незалежно від статусу виконавця.

Податок з доходів

. Винагорода, що виплачується за цивільно-правовими договорами, для цілей Закону № 889 не є заробітною платою. Водночас згідно з п.п. 4.2.1 Закону № 889 суми винагороди за цивільно-правовими договорами включаються до загального оподатковуваного доходу. Це означає, що з сум винагород за цивільно-правовими договорами (як договори підряду, так і договори про надання послуг) утримується податок з доходів за ставкою 15 %.

При цьому податок з доходів утримується з усієї суми нарахованої винагороди, тобто сума винагороди не зменшується на суму внесків до Пенсійного фонду та ФБ. До суми винагороди податкова соціальна пільга

не застосовується.

Нараховується податок з доходів після підписання акта виконаних робіт (наданих послуг). При цьому розбивати винагороду за місяцями немає потреби.

Згідно з

Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку № 451 виплати за цивільно-правовими договорами відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ під тією самою ознакою доходу, що й заробітна плата — «01». При цьому графи 3а і 3 заповнюють у міру нарахування та виплати доходу.

Наведемо це в таблиці.

 

№ з/п

Назва виплати

Винагорода за договором підряду

Винагорода за договором про надання послуг

1

Податок з доходів

15 %

15 %

2

Відображення у формі № 1ДФ

Відображається з ознакою доходу «01»

Відображається з ознакою доходу «01»

3

Внески до Пенсійного фонду*:

— нарахування (33,2 %)

+

— утримання (2 %)

+

* Якщо стороною цивільно-правового договору є фізична особа — підприємець, то внески не нараховуються та не утримуються.

4

Внески до ФБ:

— нарахування

1,6 %

(якщо особа є найманим працівником установи)

2,2 %

(якщо особа не є найманим працівником установи)

 

— утримання

5

Внески до ФССТВП:

— нарахування

— утримання

6

Внески до Фонду страхування від нещасного випадку:

— нарахування

 

Приклад.

Із фізичною особою, яка не є працівником установи, у березні 2010 року укладено договір підряду на ремонт комп’ютера. Винагорода згідно з угодою становить 400,00 грн.

Із цієї виплати необхідно утримати:

— податок з доходів у розмірі 60,00 грн. (400,00 грн

. х 15 %);

— внесок до Пенсійного фонду в розмірі 8,00 грн. (400,00 грн.

х 2 %);

— внесок до ФБ в розмірі 8,80 грн. (400,00 грн. 

х 2,2 %).

Крім того, на цю суму винагороди необхідно нарахувати внесок до Пенсійного фонду в розмірі 132,80 грн. (400,00 грн.

х 33,2 %);

У результаті цій особі (підряднику) необхідно виплатити винагороду в розмірі 323,20 грн. (400,00 грн. - 60,00 грн. - 8,00 грн. - 8,80 грн.).

В обліку ці операції відображають таким чином:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Нараховано винагороду за виконані роботи за договором підряду

801 (802,811)

669*

400,00

* На нашу думку, облік розрахунків за цивільно-правовими договорами з фізичними особами доцільно відокремити від розрахунків із заробітної плати та враховувати окремо на субрахунку 669 «Інші розрахунки за виконані роботи».

2

Нараховано внесок до Пенсійного фонду

801 (802,811)

651

132,80

3

Утримано податок з доходів

669

641/ПДФО

60,00

4

Утримано внесок до Пенсійного фонду

669

651

8,00

5

Утримано внесок до ФБ

669

653

8,80

6

Перераховано податок з доходів

641/ПДФО

321 (323)

60,00

7

Перераховано внески до Пенсійного фонду (8,00 грн. + 132,80 грн. = 140,80 грн.)

651

321 (323)

140,80

8

Отримано до каси винагороду

301

321 (323)

323,20

9

Виплачено винагороду за договором підряду

669

301

323,20

 

Далі в таблиці наведемо строки сплати внесків до соцфондів і ПДФО з винагород за цивільно-правовими договорами.

 

Виплата винагороди

Строки сплати внесків і ПДФО

ПДФО

Внески до ПФУ

Внески до ФБ

нарахування

утримання

Кошти для виплати винагороди отримано з казначейського рахунка

Одночасно з отриманням грошей

Одночасно з отриманням грошей

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому нараховано винагороду (на підставі акта)

Одночасно з виплатою (перерахуванням доходу)

Несвоєчасна виплата винагороди

Протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який нараховано, але не виплачено винагороду

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому нараховано винагороду (на підставі акта)

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 1533 —

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 889

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Інструкція № 495

Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495.

Інструкція № 339

— Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. 451.

 

img 1

img 2

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі