Теми статей
Обрати теми

Атестація фахівців навчальних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

АТЕСТАЦІЯ ФАХІВЦІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Дайте роз’яснення щодо підвищення кваліфікаційних категорій фахівцю з обслуговування комп’ютерної техніки, фахівцю з технічного забезпечення та фахівцю з відеотехнічного забезпечення позашкільного навчального закладу:

1. Якими нормативними документами необхідно керуватися для встановлення кваліфікаційних категорій?

2. Чи мають значення освіта та стаж роботи?

3. Хто повинен входити до складу атестаційної комісії?

4. Чи повинні фахівці проходити підвищення кваліфікації?

5. Які вимоги для встановлення кваліфікаційних категорій?

(м. Кіровоград)

 

Згідно зі

ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII атестації підлягають педагогічні працівники навчальних закладів. За результатами атестації визначаються відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії та педагогічні звання. Для педагогічних працівників атестація є обов’язковою та проводиться відповідно до затверджених нормативно-правових документів.

Щодо атестації працівників навчальних закладів, посади яких не є педагогічними, то законодавчої підстави для атестації такої категорії працівників немає

.

Однак, оскільки посадові оклади таким працівникам згідно з

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (додаток 11) установлюються залежно від кваліфікаційної категорії, то проведення їх атестації все-таки необхідне.

При цьому навчальний заклад має право самостійно розробити Положення про атестацію фахівців, сформувати склад атестаційної комісії та провести атестацію таких працівників. Це не суперечитиме чинному законодавству, і водночас підвищення кваліфікаційної категорії буде обґрунтованим.

У такому документі, зокрема, має бути також зазначено:

— вимоги до кваліфікації працівників;

— посади працівників, які підлягають атестації;

— порядок проведення планових та позачергових атестацій;

— порядок формування атестаційної комісії;

— процедура атестації;

— строк та періодичність проведення атестації;

— порядок оформлення її результатів.

Положення про атестацію повинен затвердити керівник навчального закладу.

Порядок проведення атестації має бути підпорядкований загальним правилам, які передбачають такі дії:

— видання наказу про проведення атестації;

— затвердження складу атестаційної комісії;

— повідомлення про проведення атестації працівників;

— складання характеристик (відгуків);

— проведення атестації;

— підбиття її підсумків.

Склад атестаційної комісії може бути будь-яким. Зазвичай до неї входять керівники відділів та працівник відділу кадрів, представник профспілкової організації (якщо таку створено в закладі). До складу атестаційної комісії можна також включити й незалежних експертів.

Щодо кваліфікаційних вимог, то можна виходити з

Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці України від 29.12.2004 р. № 336.

 

Витяг із

Довідника № 336

34. ФАХІВЕЦЬ

*

Завдання та обов’язки

. Виконує з використанням засобів обчислювальної техніки, комунікацій та зв’язку роботи одного з напрямів діяльності підприємства (установи, організації) чи його підрозділу під загально-методичним керівництвом професіонала (керівника підрозділу). Вивчає та аналізує інформацію, показники і результати роботи, узагальнює і систематизує їх, проводить необхідні розрахунки, використовуючи сучасну електронно-обчислювальну техніку. У межах своїх обов’язків здійснює аналітичні, контрольні та облікові операції, підготовку необхідних відгуків, оглядів, висновків з питань виконуваної роботи. Готує матеріали для аналізу, розроблення проектів нормативних та організаційно-методичних документів, графіків роботи, замовлень, заявок, інструкцій, пояснювальних записок, карт, схем та іншої технічної документації. Бере участь у їх розробленні та комп’ютерно-інформаційному обслуговуванні. Розглядає документацію, відповідність показників, стежить за додержанням установлених вимог, чинних норм, правил та стандартів. Здійснює збирання, накопичення, оброблення, аналіз, оцінку інформації щодо напряму своєї діяльності. Формує звіти, веде облікову та довідкову документацію в межах своєї компетенції. Застосовує, впроваджує та обслуговує технології та комп’ютерні програми за своїм напрямом роботи.

Повинен знати

: закони, державні нормативно-правові акти, стандарти та методичні і нормативні матеріали з питань, що стосуються професійної сфери діяльності; перспективи технічного розвитку та особливості діяльності підприємства (підрозділів підприємства); основи менеджменту, ринкові методи господарювання; виконання технічних розрахунків та обчислювальних робіт; основи економіки, фінансів, права та управління; технічні засоби отримання, оброблення та передавання інформації; форми обліку та звітності, що застосовуються, порядок їх ведення; основи професійної етики; інструкцію з діловодства; основні принципи роботи на комп’ютері та відповідні програмні засоби.

 

Кваліфікаційні вимоги

Фахівець I категорії

: повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр). Стаж роботи за професією фахівця II категорії: для спеціаліста — не менше 1 року, для бакалавра — не менше 2 років.

Фахівець II категорії

: повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр). Для спеціаліста — без вимог до стажу роботи, для бакалавра — стаж роботи за професією фахівця — не менше 1 року.

Фахівець: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Без вимог до стажу роботи.

 

* Назва професії «Фахівець» може бути розширена за потребою користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності. Наприклад, «Фахівець з інформаційного забезпечення», «Фахівець відділу зв’язків з громадськістю» тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі