Теми статей
Обрати теми

Щодо вступу до ВНЗ дітей-сиріт та збереження пільг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВСТУПУ ДО ВНЗ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ПІЛЬГ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Законодавство не містить чіткого визначення граничного віку, до якого дитина-сирота має право вступу до навчального закладу зі збереженням усіх пільг. Просимо дати роз’яснення, чи має право на повне державне утримання дитина-сирота, яка вступила до ВНЗ після досягнення 18 років? Чи може сирота, яка вступила до ВНЗ до 18 років та була відрахована з будь-яких причин, користуватися пільгою при вступі вдруге до навчального закладу?

(м. Харків)

 

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV

та п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 визначено, що на повне державне забезпечення в навчальних закладах зараховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування до 18 років, та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Відповідно до

ст. 53 Конституції України громадяни мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше. При цьому основними критеріями при прийомі визначені знання вступника (на базі загальної середньої освіти) та його спроможність навчатися у вищому навчальному закладі за обраною освітньо-професійною програмою.

З 2007 року в обов’язковому порядку було запроваджено незалежне тестування випускників загальноосвітніх навчальних закладів при вступі до вищих навчальних закладів, згідно з яким конкурсний відбір вступників з предметів здійснюється приймальними комісіями за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти, отриманими вступниками в поточному році. Це дає змогу зробити процес зарахування до вищих навчальних закладів більш прозорим та об’єктивним.

Відповідно до

Умов прийому до вищих навчальних закладів України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 18.09.2009 р. № 873 , діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років зараховуються поза конкурсом.

Таким чином, після досягнення 18 років ця категорія за наявності комплекту документів зараховується на повне державне забезпечення у вищих навчальних закладах.

Що ж до користування пільгами студентами, які були відраховані і вдруге вступають до вищого навчального закладу, то чинним законодавством ця правова норма не прописана. Тому необхідно виходити з певної ситуації, віку дитини-сироти та її освіти. У

Законі України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III зазначено, що громадянин України має право здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

Дотримуючись вимог чинного законодавства можна стверджувати, що дитина-сирота, яка з певних причин була відрахована зі складу студентів ВНЗ і через деякий час удруге вступає до вищого навчального закладу, користується тими самими пільгами, що й інші сироти, але за умови, якщо її вік не перевищує 23 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі