Теми статей
Обрати теми

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу перебування у відрядженні

Редакція ББ
Стаття

РОЗРАХУНОК СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЛЯ ОПЛАТИ ЧАСУ ПЕРЕБУВАННЯ У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Час перебування працівника в службовому відрядженні оплачують виходячи з середньої заробітної плати. Про те, як правильно її розрахувати, і йтиметься в цій статті.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ОПЛАТА ВІДРЯДЖЕННЯ — ТІЛЬКИ ЗА СЕРЕДНІМ ЗАРОБІТКОМ

Нагадаємо, що

службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника установи, організації на визначений строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи. Таке визначення наведене в загальних положеннях Інструкції № 59.

Для працівників, які направляються в службове відрядження, трудовим законодавством установлено певні гарантії та компенсації, однією з яких є

збереження середньої заробітної плати за весь період відрядження. Це закріплено, насамперед, у ст. 121 КЗпП та продубльовано в Інструкції № 59.

 

Норма законодавчого документа

Зміст

Ст. 121 КЗпП

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток

Загальні положення Інструкції № 59

За відрядженим працівником зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток за час відрядження, у тому числі й за час перебування в дорозі

 

Для того щоб направити працівника у відрядження, керівник установи видає відповідний наказ, на підставі якого за час відрядження в табелі обліку використання робочого часу робляться відмітки про службове відрядження, а час відрядження оплачують

виходячи з середньої заробітної плати, як це передбачено згаданими документами. Середню заробітну плату розраховують згідно з вимогами Порядку № 100.

Інакше, якщо за дні відрядження замість середнього заробітку буде виплачено заробітну плату, то суму перевищення під час перевірки буде розцінено працівниками ДКРС як

незаконні витрати.

Якщо працівник у день відрядження був на роботі

. Розглянемо ситуацію: працівник, відпрацювавши повний робочий день, увечері того ж дня вирушає в службове відрядження. Як оплачувати йому цей день? Проблема полягає в тому, що згідно з Інструкцією № 59 середній заробіток за час перебування працівника у відрядженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи. Водночас, якщо працівник увесь день перебував на роботі, це дає підставу нарахувати і виплатити йому за цей день зарплату.

На думку Мінпраці, викладену в

листі від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07, працівник взагалі не повинен знаходитися на роботі в день від’їзду у відрядження та в день прибуття з нього, оскільки Інструкцією № 59 такий обов’язок не передбачено. У цей день у табелі обліку використання робочого часу робляться відмітки про службове відрядження. Тому день від’їзду у відрядження та день приїзду з нього оплачуються за середнім заробітком, як і решта днів відрядження.

Якщо ж в установі випадки виходу на роботу працівників у день їх від’їзду у відрядження або прибуття з нього непоодинокі, то, на думку Мінпраці, питання оплати праці працівників в ці дні мають бути врегульовані в

колективному договорі.

Затримка у відрядженні

. За дні затримки у відрядженні без поважної причини (нагадаємо, що поважною причиною вважається тимчасова непрацездатність), якщо вони припадають на робочі дні, за працівником не зберігається середній заробіток (п. 1.10 р. І Інструкції № 59).

Відрядження сумісників

. Згідно з п. 1.4 р. І Інструкції № 59 на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, середній заробіток зберігається в тій установі, яка його направила у відрядження.

Таким чином, якщо працівник

направлений у відрядження за сумісництвом, то середній заробіток за пропущені дні на основній роботі не виплачується, а зберігається за працівником тільки на роботі за сумісництвом. Отже, працівник задля уникнення прогулу повинен оформити за основним місцем роботи або відпустку без збереження заробітної плати, або тарифну відпустку.

Аналогічно, якщо працівника

направлено у відрядження за основним місцем роботи, то середній заробіток за пропущені дні на роботі за сумісництвом не виплачується, а зберігається за працівником тільки за основним місцем роботи. При цьому свою відсутність на роботі за сумісництвом працівник має відповідним чином оформити.

У разі направлення працівника у відрядження

одночасно з основної роботи та роботи за сумісництвом середній заробіток зберігається за ним на обох посадах, а витрати для відшкодування витрат на відрядження розподіляються між установами, які направляли працівника у відрядження, за згодою між ними.

 

ЯК РОЗРАХУВАТИ СЕРЕДНЮ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ

Середню заробітну плату для оплати часу відрядження обчислюють шляхом множення

середньоденної (середньогодинної) заробітної плати працівника на кількість робочих днів (годин), що припадають на період відрядження.

У свою чергу,

середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні (інший фактично відпрацьований період, що береться до розрахунку) на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) за цей період — п. 8 Порядку № 100.

 

Розрахунковий період

Розрахунковим періодом для визначення середньоденної (середньогодинної) заробітної плати за період відрядження є

останні два календарні місяці, які передували місяцю направлення у відрядження (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Працівникам, які пропрацювали

менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо

протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. У разі якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється виходячи зі встановленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (абз. 4 п. 2 Порядку № 100). При цьому доплати та надбавки не враховуються. Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу, середня заробітна плата обчислюється виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищення.

Час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково,

виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Згідно з роз’ясненнями Мінпраці, наведеними у листі від 20.12.2007 р. № 929/13/84-07, до цього періоду відноситься час простою не з вини працівника, який оплачувався згідно з нормами ст. 113 КЗпП, та час знаходження працівника у відпустці без збереження заробітної плати.

 

Виплати, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати

Відповідно до вимог

Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати слід ураховувати виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100, і не враховувати виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100. Повний текст Порядку № 100 опубліковано в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 33, с. 9. Тут же зупинимося на порядку включення до розрахунку найбільш поширених виплат.

 

№ з/п

Вид виплати

Включається/ Не включається

1

2

3

1

Виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, обчислений за Порядком № 100 (за час щорічної та додаткової відпусток, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, за час підвищення кваліфікації тощо)

Ні

(абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

2

Оплата періоду простою

Ні*

* Час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). При цьому оплата періоду простою при обчисленні середньої заробітної плати не враховується (див. лист Мінпраці від 24.04.2009 р. № 247/13/8409).

3

Одноразові виплати:

— премії до ювілейних та пам’ятних дат, одноразові премії за виконання особливо важливих завдань

Ні

(п.п. «б» п. 4 Порядку № 100)

— грошова винагорода державним службовцям за добросовісну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання обов’язків

— щорічна грошова винагорода за добросовісну працю, зразкове виконання службових обов’язків педагогічним працівникам згідно з п. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII*

*

Ця виплата має одноразовий характер і, отже, не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження на підставі п. 4 Порядку № 100 (див. консультацію спеціаліста Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 39, с. 29).

 

— компенсація за невикористану відпустку

Ні

(п.п. «б» п. 4 Порядку № 100)

— матеріальна допомога, вихідна допомога

4

Надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів) у розмірах, передбачених законодавством (за суміщення професій, за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника тощо, за високі досягнення в праці, надбавка за вислугу років, доплата за ранг держслужбовця тощо)

Так

(п. 3 Порядку № 100)

5

Оплата надурочної роботи та роботи в нічний час

Так

(п. 3 Порядку № 100)

6

Суми виплат, пов’язані з індексацією заробітної плати працівників

Так*

* Оскільки суми індексації заробітної плати не передбачені жодним з підпунктів п. 4 Порядку № 100, то вони беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати.

7

Премії та винагороди, що мають систематичний характер

Так

(п. 3 Порядку № 100)

8

Допомога по тимчасовій непрацездатності

Ні

(абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

 

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо (за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі) —

п. 3 Порядку № 100.

Окремо зупинимося на включенні до розрахунку середньої заробітної плати зарплати за сумісництвом.

Згідно з

п.п. «ї» п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження не враховується заробітна плата за сумісництвом (за винятком працівників, для яких включення її до середнього заробітку передбачене чинним законодавством).

Так, згідно з

п. 10 Положення № 43 заробітна плата на всіх місцях роботи враховується при обчисленні середнього заробітку:

— учителям і викладачам, які працюють у декількох середніх загальноосвітніх, професійних та інших навчально-освітніх, а також вищих навчальних закладах, прирівняних до них за оплатою праці працівників, а також педагогічним працівникам дошкільних виховних, позашкільних та інших навчально-виховних закладів (як в одному, так і в декількох);

— медичним та фармацевтичним працівникам лікувально-профілактичних і санітарно-епідеміологічних установ охорони здоров’я, аптек, установ соціального забезпечення, дитячих будинків, шкіл-інтернатів для дітей-сиріт, а також дітей, які мають вади фізичного або розумового розвитку, дитячих дошкільних виховних закладів, медико-соціальної експертизи; сестрам милосердя товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця України.

Водночас, як уже згадувалося, за

п. 1.4 р. I Інструкції № 59 встановлено, що на час відрядження особи, яка працює за сумісництвом, середній заробіток зберігається в тій установі, яка направила її у відрядження.

Отже, за працівником, направленим у службове відрядження за основним місцем роботи,

зберігається середня заробітна плата тільки за основним місцем роботи. При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження заробітна плата на роботі за сумісництвом не враховується.

 

Премії в розрахунку середньої заробітної плати

Особливий порядок включення до розрахунку середньої заробітної плати мають премії. Підкреслимо, що в розрахунку беруть участь премії,

що не мають разового характеру.

Згідно з

п. 3 Порядку № 100 премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю за заробітною платою, незалежно від того, за який місяць цю премію нараховано.

Щомісячні

премії враховуються в повній сумі в тому місяці, в якому вони нараховані. Решта видів премій (квартальна та за більш тривалий проміжок часу) включаються до заробітку в частині, відповідній кількості місяців у розрахунковому періоді.

Крім того, якщо кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівник відпрацював не повністю, то

премії при розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (це стосується випадків, коли працівник хворів, перебував у відрядженні, відпустці). Це правило враховує і той випадок, коли премія нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки Порядком № 100 іншого не передбачено (див. консультацію спеціаліста Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 24, с. 25).

Розглянемо порядок розрахунку середньої заробітної плати, а також особливості включення до розрахунку премій.

 

Приклад 1. У розрахунковому періоді працівник перебував у відрядженні і йому було нараховано квартальну премію

держслужбовець перебував у відрядженні з 5 по 09 квітня 2010 року. Згідно з п. 2 Порядку № 100 розрахунковим періодом для оплати часу відрядження є два календарні місяці, що передують місяцю направлення держслужбовця у відрядження. У зв’язку з цим розрахунковим є період з 01.02.2010 р. по 31.03.2010 р. У розрахунковому періоді працівникові нараховано:

 

Дані

Розрахунковий період

Усього

Участь у розрахунку середньої з/п

лютий

березень

Нараховано за розрахунковий період, грн.:

1) заробітна плата, у тому числі:

— посадовий оклад;

— доплата за ранг;

— надбавка за вислугу років;

— надбавка за високі досягнення в праці;

— індексація заробітної плати

2000,00

2000,00

4000,00

Ураховується (п. 3 Порядку № 100)

2) премія квартальна

450,00

450,00

Включається в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді*

3) середній заробіток за період відрядження (з 8 по 12 лютого)

550,00

550,00

Не враховується

4) добові та інші витрати у відрядженні

900,00

900,00

Не враховуються

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, роб. дн.

15

22

37

Норма робочого часу за графіком роботи установи, роб. дн.

20

22

42

*Крім того, згідно з п. 3 Порядку № 100, якщо кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано не повністю, то премії під час обчислення середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

 

Розрахуємо середню заробітну плату за період відрядження згідно з наведеною умовою.

1. Визначимо розмір премій, який слід урахувати при розрахунку середньої заробітної плати.

Згідно з п. 3 Порядку № 100 квартальна премія включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді, тобто в розмірі 300 грн. (450 грн.

: 3 міс. х 2 міс.).

У розрахунковому періоді держслужбовець робочі дні відпрацював не повністю, оскільки в лютому він перебував у відрядженні. Тому розрахована вище премія

враховується пропорційно відпрацьованому часу, тобто в розмірі 264,29 грн. (300 грн. : 42 роб. дн. х 37 роб. дн.).

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме:

4264,29 грн. (4000,00 грн. + 264,29 грн.).

3.

Середньоденний заробіток становитиме 115,25 грн. (4264,29 грн. : 37 днів).

4. Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 5. Середня заробітна плата за період відрядження держслужбовцю має бути нарахована в розмірі 576,25 грн. (115,25 грн.

х 5 роб. дн.).

 

Приклад 2. У розрахунковому періоді працівник перебував на лікарняному і йому було нараховано щомісячну премію

працівник перебував у відрядженні з 5 по 9 квітня 2010 року. Згідно з п. 2 Порядку № 100 розрахунковим періодом для оплати часу відрядження є два календарні місяці, що передують місяцю направлення працівника у відрядження. У зв’язку з цим розрахунковим є період з 01.02.2010 р. по 31.03.2010 р. При цьому працівник хворів увесь лютий і частину березня (з 01.02.2010 р. по 10.03.2010 р.).

У розрахунковому періоді працівнику нараховано:

 

Дані

Розрахунковий період

Усього, грн.

Участь у розрахунку середньої з/п

лютий

березень

 

Заробітна плата

1900,00

1900,00

Враховується (п. 3 Порядку № 100)

Премія щомісячна*

350,00

350,00

Враховується пропорційно відпрацьованому часу (п. 3 Порядку № 100)

Премія до ювілею

300,00

300,00

Не враховується (п. 4 Порядку № 100)

Середній заробіток за період тимчасової непрацездатності (з 01.02.2010 р. по 10.03.2010 р.).

1500,00

1500,00

Не враховується (абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, роб. дн.

15

15

Норма робочого часу за графіком роботи установи, роб. дн.

20

22

42

* Згідно з Положенням про преміювання премія нараховується в поточному місяці за попередній за фактично відпрацьовані дні.

 

Розрахуємо середню заробітну плату за період відрядження згідно з наведеною умовою.

1. У розрахунковому періоді працівником робочі дні відпрацьовані не повністю, оскільки він перебував на лікарняному. У зв’язку з цим нарахована в розрахунковому періоді щомісячна премія враховується

пропорційно відпрацьованому часу, тобто в розмірі 125,00 грн. (350,00 грн. : 42 роб. дн. х 15 роб. дн.).

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме 2025,00 грн. (1900,00 грн. + 125,00 грн.).

3.

Середньоденний заробіток становитиме 135,00 грн. (2025,00 грн. : 15 роб. дн.).

4. Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 5. Середню заробітну плату за період відрядження працівнику має бути нараховано в розмірі 675,00 грн. (135,00 грн.

х 5 роб. дн.).

 

Приклад 3. У розрахунковому періоді проведено перерахунок зарплати

Держслужбовець перебував у відрядженні з 5 по 9 квітня 2010 року. Згідно з п. 2 Порядку № 100 розрахунковим періодом для оплати часу відрядження є два календарні місяці, що передують місяцю направлення держслужбовця у відрядження. У зв’язку з цим розрахунковим є період з 01.02.2010 р. по 31.03.2010 р. У січні 2010 року у зв’язку з недостатнім фінансуванням держслужбовцю не було нараховано надбавку за вислугу років. У березні 2010 року було проведено перерахунок заробітної плати і донараховано суму надбавки за січень 2010 року.

У розрахунковому періоді працівнику нараховано:

 

Дані

Розрахунковий період

Усього, грн.

Участь у розрахунку середньої з/п

лютий

березень

Нараховано за розрахунковий період, грн.:

1) заробітна плата, у тому числі:

— посадовий оклад;

— доплата за ранг;

— надбавка за вислугу років;

— надбавка за високі досягнення в праці;

— індексація заробітної плати

2500,00

2500,00

5000,00

Враховується (п. 3 Порядку № 100)

2) премія щомісячна

350,00

350,00

700,00

Враховується повністю

3) донарахована надбавка за вислугу років, не виплачена в січні 2010 року

150,00

150,00

Не враховується

Фактично відпрацьовано робочих днів в розрахунковому періоді, роб. дн.

20

22

42

Норма робочого часу за графіком роботи установи, роб. дн.

20

22

42

 

Розрахуємо середню заробітну плату за період відрядження згідно з наведеною умовою.

1. У розрахунковому періоді держслужбовцем робочі дні відпрацьовано повністю, тому премії, нараховані в цьому періоді, враховуються повністю, тобто в розмірі 700,00 грн.

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме 5700,00 грн. (5000,00 грн. + 700,00 грн.).

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати

за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період. У зв’язку з цим сума надбавки за вислугу років, яку було донараховано в лютому 2010 року за січень 2010 року, не враховується при обчисленні середньої заробітної плати (див. консультацію спеціаліста Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 31).

Також якщо в розрахунковому періоді здійснюється утримання доходу за минулі періоди (наприклад, було проведено перерахунок заробітної плати у зв’язку з несвоєчасно наданим листком непрацездатності), то на суму утримуваного доходу загальна сума заробітної плати, що бере участь у розрахунку,

не зменшується (див. консультацію спеціаліста Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 27).

3.

Середньоденний заробіток становитиме 135,71 грн. (5700,00 грн. : 42 роб. дн.).

4. Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 5. Середню заробітну плата за період відрядження держслужбовцю має бути нараховано у розмірі 678,55 грн. (135,71 грн.

х 5 роб. дн.).

 

Приклад 4. Якщо в розрахунковому періоді немає відпрацьованих днів

Працівниця вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 2 квітня 2010 року. Згідно зі штатним розкладом посадовий оклад працівниці становить 960,00 грн. З її згоди її направляють у відрядження з 12 по 16 квітня 2010 року.

У зв’язку з тим, що протягом чотирьох місяців, що передували місяцю відправлення у відрядження, працівниця не працювала, відповідно до

абз. 4 п. 2 і абз. 3 п. 4 Порядку № 100, середня заробітна плата розраховується виходячи зі встановленого працівниці посадового окладу.

1. Середньоденний заробіток становитиме 45,71 грн. (960,00 грн.

: 21 роб. дн.).

2. Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 5. Середню заробітну плату за період відрядження має бути нараховано в розмірі 228,55 грн. (45,71 грн.

х 5 роб. дн.).

 

КОРИГУВАННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРИ ПІДВИЩЕННІ ОКЛАДІВ

Згідно з

абз. 1 п. 10 Порядку № 100 у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за час до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Інакше кажучи, коригування середньої заробітної плати, розрахованої згідно з

Порядком № 100, необхідно проводити, якщо в розрахунковому періоді для обчислення середньої заробітної плати, відповідно до актів законодавства підвищувалися посадові оклади (тарифні ставки) працівників.

Якщо ж підвищення відбулося в періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток, цей середній заробіток коригують у частині, що стосуються днів збереження заробітної плати

з дня підвищення тарифних ставок (окладів) абз. 2 п. 10 Порядку № 100.

Зверніть увагу, що середня заробітна плата

не коригується:

— у разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівника у зв’язку з присвоєнням йому вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо —

абз. 3 п. 10 Порядку № 100;

— якщо в розрахунковому періоді, або в періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, в установі підвищено тарифні ставки (оклади)

тільки окремим категоріям працівників. Ця умова прямо не випливає з Порядку № 100, проте на неї звертають увагу спеціалісти Мінпраці в листі від 03.08.2005 р. № 18-441-1.

Коефіцієнт

, на який необхідно коригувати виплати, що включаються до середнього заробітку, розраховується шляхом ділення окладу (тарифної ставки), встановленого після підвищення, на оклад (тарифну ставку) до підвищення. Для кожного працівника необхідно розраховувати свої коефіцієнти коригування.

І на закінчення зазначимо, що суми заробітної плати, які зберігаються за час відрядження:

не підлягають індексації. Виплати, які розраховуються виходячи з середньої заробітної плати, індексації не підлягають (див. лист Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130);

беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку відпускних;

беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних, оскільки в цей період працівник виконував свою роботу. Добові та інші витрати у відрядженні у розрахунку лікарняних не беруть участь (див. лист Мінпраці від 02.04.2007 р. № 211/020/153-07);

— на них

нараховуються і з них утримуються внески до фондів соціального страхування, у тому числі до Пенсійного фонду;

— з них

утримують податок з доходів.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП —

Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Положення № 43 —

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі