Теми статей
Обрати теми

Плата за відпрацювання студентами пропущених занять і ПДВ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАТА ЗА ВІДПРАЦЮВАННЯ СТУДЕНТАМИ ПРОПУЩЕНИХ ЗАНЯТЬ І ПДВ

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту адміністрування податку на додану вартість ДПА України

 

Державний медичний університет (вищий навчальний заклад IV рівня акредитації) є платником ПДВ. Навчальний заклад надає платні послуги, у тому числі послуги з відпрацювання студентами практичних, лабораторних і семінарських занять із клінічних та медико-біологічних дисциплін, які були ними пропущені без поважних причин. Чи необхідно ці послуги обкладати ПДВ?

(м. Запоріжжя)

 

Вищі медичні навчальні заклади можуть надавати платні послуги відповідно до

Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік).

Надання такої послуги, як

відпрацювання студентами практичних, лабораторних і семінарських занять з клінічних та медико-біологічних дисциплін, які були ними пропущені без поважних причин, передбачено в розділі III «Послуги, що надаються згідно з функціональними повноваженнями вищими медичними навчальними закладами та науково-дослідними установами» Переліку.

Згідно з

п.п. 5.1.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР звільняються від оподаткування послуги з виховання та освіти дітей дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури; послуги з дошкільного виховання, початкової, середньої, професійно-технічної та вищої освіти закладами, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на поставку таких послуг, незалежно від їх організаційно-правового статусу та форми власності, згідно з переліком таких послуг, визначеним Кабінетом Міністрів України, а також послуг з розміщення учнів і студентів в інтернатах та гуртожитках.

Перелік послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість затверджено постановою КМУ від 08.06.2005 р. № 435.

Зокрема, п. 5 цього документа визначено, що до послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладення ПДВ, належать послуги з усіх видів освітньої діяльності, які надаються вищими навчальними закладами, у тому числі для здобуття другої вищої та післядипломної освіти.

У свою чергу, перелік освітніх послуг, що підлягають ліцензуванню, визначено

п. 2 Порядку ліцензування діяльності з надання освітніх послуг, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1019. Зокрема, у сфері вищої освіти надаються послуги з підготовки фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів за напрямами (спеціальностями).

Оскільки при проведенні додаткових (повторних) практичних, лабораторних і семінарських занять, під час яких студенти, які пропустили з будь-яких причин такі заняття за звичайним розкладом, мають можливість надолужити втрачене, фактично навчальним закладом надаються ті самі освітні послуги, що й решті (свідомим) студентам за звичайним розкладом, операції з надання таких послуг теж

звільняються від обкладення ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі