Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку автомобільних шин та акумуляторних батарей

Редакція ББ
Лист від 16.03.2010 р. № 15-04/565-4767

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО України

ЩОДО ОБЛІКУ АВТОМОБІЛЬНИХ ШИН ТА АКУМУЛЯТОРНИХ БАТАРЕЙ

Лист від 16.03.2010 р. № 15-04/565-4767

 

Державне казначейство України <…> повідомляє наступне.

Відповідно до статті 112 Бюджетного кодексу України Державне казначейство України встановлює єдині правила ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджетів, кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контроль за їх дотриманням.

Автомобільні шини та акумуляторні батареї обліковуються відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.12.99 р. за № 890/4183, на субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання».

Облік запасних частин ведеться за найменуваннями, марками, заводськими номерами, кількістю, вартістю і матеріально відповідальними особами.

Відповідно до пункту 3 Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України, Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05.09.2001 р. за № 787/5978, списанню підлягають матеріальні цінності як такі, що непридатні для подальшого використання, виявлені в результаті інвентаризації як недостача, морально застарілі, фізично зношені, пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення їх є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані).

При списанні автомобільних шин та акумуляторних батарей складається акт за типовою формою № 3-2. Форма та порядок складання акта затверджені наказом Державного казначейства України від 18.12.2000 р. № 130 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 28.12.2000 р. за № 962/5183.

Акт для списання запасів складається комісією, призначеною наказом керівника, у двох примірниках. Перший примірник здається до бухгалтерії, а другий залишається у матеріально відповідальної особи.

При списанні автомобільних шин ураховуються Норми експлуатаційного пробігу автомобільних шин, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 08.12.97 р. № 420, за даними Картки обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку від 20.05.2006 р. № 488 «Експлуатаційні норми середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі».

Списання автомобільних шин та акумуляторних батарей у бухгалтерському обліку відображається відповідно до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України від 10.07.2000 р. № 61 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.08.2000 р. за № 497/4718 (в редакції наказу Державного казначейства України від 14.02.2005 р. № 28, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.03.2005 р. за № 288/10568), за дебетом субрахунку 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи» та кредитом субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання».

 

Перший заступник голови Т. Грицун

 

Коментар редакції

 

СПИСАННЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ШИН ТА АКУМУЛЯТОРНИХ БАТАРЕЙ:
РОЗ’ЯСНЕННЯ ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА

У цьому

листі Держказначейство розглядає питання щодо порядку обліку і списання автомобільних шин та акумуляторних батарей (далі — АБ). Ці питання вже детально висвітлювалися на сторінках нашого видання (див. «Облік автошин» // «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 15, с. 9, та «Облік акумуляторів: від придбання до списання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 43, с. 15).

Держказначейство підтверджує:

облік шин та акумуляторів ведеться на субрахунку 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання». При цьому обліковувати такі матеріальні цінності необхідно за найменуваннями, марками, заводськими номерами, кількістю, вартістю та матеріально відповідальними особами. Проте якщо шини та АБ надходять до установи разом з автомобілем (установлені на нього), то їх вартість не відокремлюється: її вже враховано в ціні придбаного автомобіля. Такі шини та АБ обліковуються разом з автомобілем на субрахунку 105 «Транспортні засоби».

Звертаємо увагу, що відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства України від 25.11.2008 р. № 495, починаючи з 1 січня 2010 року видатки, пов’язані з придбанням запасних частин для автотранспортних засобів (зокрема, придбання автошин та АБ), установи здійснюють за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

Усю інформацію щодо шин та АБ матеріально відповідальні особи відображають у спеціальних регістрах:

— для обліку шин призначено

Картку обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини, форму якої наведено в Експлуатаційних нормах середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 20.05.2006 р. № 488 (далі — Експлуатаційні норми № 488);

— для обліку АБ —

Картка обліку наробітку та відстежування обігу акумуляторної батареї, форма якої наведена в додатку 12 до Правил експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Міністерства транспорту і зв’язку України від 02.07.2008 р. № 795 (далі — Правила № 795).

До речі, про особливості заповнення цих карток ми розповідали в зазначених публікаціях, а також наводили приклади їх заповнення.

Як наголошується в

листі, загальні вимоги до порядку списання матеріальних цінностей установлено Типовою інструкцією про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства, Мінфіну від 10.08.2001 р. № 142/181. Так, списанню підлягають матеріальні цінності:

— непридатні для подальшого використання;

— виявлені в результаті інвентаризації як недостача;

— морально застарілі;

— фізично зношені;

— пошкоджені внаслідок аварії або стихійного лиха (за умови, що їх відновлення є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані).

Водночас при списанні автошин і АБ необхідно брати до уваги, що підстави для списання таких матеріальних цінностей передбачено спеціальними документами:

— для автошин —

Експлуатаційними нормами № 488 та Нормами експлуатаційного пробігу автомобільних шин, затвердженими наказом Мінтрансу від 08.12.97 р. № 420 ;

— для АБ —

Правилами № 795 та Експлуатаційними нормами середнього ресурсу акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затвердженими наказом Мінтрансу від 20.05.2006 р. № 489.

У разі списання автошин (якщо шина досягла фактичного пробігу згідно з установленими (скоригованими) нормами або стала непридатною до подальшої експлуатації) та АБ (що відпрацювали свій середній ресурс і досягли граничного стану, тобто стану непридатності до подальшої експлуатації) складається

Акт списання ф. № 3-2, типову форму якого затверджено Інструкцією зі складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 18.12.2000 р. № 130.

Крім того, при списанні шин і АБ у Картках обліку пробігу (наробітку) пневматичної шини та Картках обліку наробітку та відстежування обігу акумуляторної батареї виконуються відповідні записи.

Разом з цим звертаємо увагу на те, що бухгалтерський облік шин та АБ залежить від того, для яких цілей і яким чином вони надійшли до установи. Як уже було зазначено, шини та АБ, що встановлені на автомобілі та становлять з ним єдиний об’єкт, у бухобліку окремо від автомобіля не обліковуються, а облік пробігу шин та експлуатаційного ресурсу АБ ведеться в згаданих картках. Якщо встановлені на автомобіль шини і АБ стали непридатними, то установа придбаває нові. У цьому разі вартість таких шин і АБ списується за даними бухгалтерського обліку в момент їх установлення на автомобіль (складається Акт списання із зазначенням, які шини та АБ на який автомобіль установлено). Надалі облік пробігу нововстановлених шин і експлуатаційного ресурсу АБ ведеться у відповідних картках.

Якщо ж установа придбаває запасні шини, наприклад, зимові, і запасні АБ, які перебуватимуть на складі та видаватимуться в експлуатацію в міру необхідності, а потім повертатимуться на склад, то за даними бухгалтерського обліку вони значитимуться на субрахунку 238 до моменту їх списання у зв’язку з непридатністю до подальшого використання. На такі шини і АБ також необхідно відкрити картки.

Розглянемо умовний приклад:

Бюджетною установою придбано комплект шин (4 штуки) та АБ для встановлення на транспортний засіб замість шин та АБ, що стали непридатними. Вартість комплекту шин склала 2580 грн. (у тому числі ПДВ — 430 грн.), акумуляторної батареї — 630 грн. (у тому числі ПДВ — 105 грн.).

Крім цього, також було придбано комплект зимових шин (4 штуки) і запасна АБ вартістю 3300 грн. (у тому числі ПДВ — 550 грн.) і 630 грн. (у тому числі ПДВ — 105 грн.) відповідно.

Комплект шин та АБ було встановлено на транспортний засіб замість тих, які стали непридатними, що оформлено актом установлення. Комплект зимових шин та запасну АБ відправлено на склад.

У бухгалтерському обліку операції з придбання та списання автошин і АБ відображаються таким чином:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано запчастини на транспортний засіб (без ПДВ):

— комплект шин, призначений для встановлення на автомобіль замість тих, що стали непридатними

238

675

2150

— комплект зимових шин

238

675

2750

— дві акумуляторні батареї

238

675

1050

2

Одночасно суму ПДВ списано на фактичні видатки

802

675

1190

3

Перераховано постачальнику за отримані матеріальні цінності

675

321

7140

4

Списано автошини та одну АБ (у момент установлення таких запчастин на транспортний засіб замість старих, що стали непридатними)

802

238

2675

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі