Теми статей
Обрати теми

Щодо закупівлі товарів, ціни на які підлягають державній реєстрації

Редакція ББ
Лист від 26.03.2010 р. № 3804-23/146

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ України

ЩОДО ЗАКУПІВЛІ ТОВАРІВ, ЦІНИ НА ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ

Лист від 26.03.2010 р. № 3804-23/146

 

<…>

Відповідно до наданих постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 р. № 1138 «Про реєстрацію цін на окремі види продукції» (із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 267 та від 27.01.2010 р. № 54) повноважень Мінекономіки здійснює реєстрацію цін, зокрема, на будівельні матеріали, які виробляються вітчизняними підприємствами за кодами, зазначеними в затвердженій Державним комітетом статистики номенклатурі продукції промисловості згідно з додатком і реалізуються суб’єктами господарювання — резидентами суб’єктам, що використовують для розрахунків за таку продукцію кошти державного бюджету, та державним підприємствам, за переліком та у порядку, затвердженими зазначеною постановою.

Реєстрації цін підлягають ціни вітчизняних виробників.

Реєстр цін оприлюднюється на офіційному сайті Мінекономіки http://www.me.gov.ua/, у розділі «Ціни та тарифи», за товарними групами, визначеними згідно Номенклатури продукції промисловості, затвердженої наказом Держкомстату від 30.08.2002 р. № 320.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 р. № 208 «Про доповнення пункту 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» визначено, що «закупівля товарів, робіт і послуг, ціни (тарифи) на які підлягають державній реєстрації в установленому законодавством порядку, здійснюється за цінами, які сформовані на базі ціни, зареєстрованої на дату подання учасником тендерної (цінової) пропозиції, а при застосуванні процедури закупівлі в одного учасника — на базі ціни, зареєстрованої на дату подання до Мінекономіки документів для погодження застосування процедури закупівлі або на дату укладення договору про закупівлю у разі застосування процедури закупівлі без погодження з Мінекономіки».

З метою дотримання вимог зазначених нормативно-правових актів державні підприємства та суб’єкти, що використовують для розрахунків за продукцію кошти державного бюджету, при проведенні конкурсу із закупівлі товарів, ціни на які підлягають державній реєстрації, повинні зазначати у тендерній документації вимоги щодо обов’язкового надання суб’єктами, що здійснюють поставки такої продукції, документів, що підтверджують реєстрацію цін на таку продукцію.

 

Заступник Міністра М. Русинський

 

Коментар редакції

 

ЗАКУПІВЛЯ ТОВАРІВ, ЦІНИ НА ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЇ:
РОЗ’ЯСНЮЄ МІНЕКОНОМІКИ

У цьому

листі Мінекономіки роз’яснює особливості закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти, ціни на які підлягають державній реєстрації.

Так,

п. 6 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (далі — Положення), передбачено, що закупівля товарів, робіт і послуг, ціни на які підлягають державній реєстрації, здійснюються за цінами, сформованими на базі ціни, зареєстрованої на дату подання учасником тендерної (цінової) пропозиції, а в разі закупівлі в одного учасника — на дату подання до Мінекономіки документів для погодження застосування процедури закупівлі або на дату укладення договору про закупівлю в разі застосування процедури закупівлі без погодження з Мінекономіки. Яких саме товарів стосується ця вимога?

Відповідно до

постанови КМУ «Про реєстрацію цін на окремі види продукції» від 27.12.2008 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138) реєстрації підлягають ціни на гірничошахтне обладнання, будівельні матеріали, нафтопродукти, гірничорудну, вугільну та металургійну продукцію, що виробляється вітчизняними підприємствами та реалізується суб’єктами господарювання — резидентами суб’єктам, які використовують для розрахунків за таку продукцію кошти державного бюджету, і державним підприємствам. У цьому документі наведено перелік кодів товарів, зазначених з урахуванням Номенклатури продукції промисловості, затвердженої наказом Держкомстату від 30.08.2002 р. № 320. Механізм реєстрації цін на цю продукцію покладено на Мінекономіки.

Розглядаючи особливості реєстрації цін на будівельні матеріали, варто звернути увагу на

лист Мінрегіонбуду від 27.05.2009 р. № 9/11-750, в якому роз’яснювалося, яким чином необхідно визначати вартість матеріальних ресурсів при обчисленні вартості будівництва, що здійснюється із залученням державних капітальних вкладень, а саме:

1) під час придбання будівельних матеріалів, зазначених у

Переліку № 1138, за рахунок коштів державного бюджету та державних підприємства обов’язковою умовою є вирішення питання щодо їх реєстрації;

2) відповідно до

Правил визначення вартості будівництва, затверджених наказом Мінрегіонбуду 19.03.2009 р. № 114 (ДБН Д.1.1-1-2000), замовник у складі вихідних даних на проектування надає інформацію про найменшу вартість матеріальних ресурсів на підставі проведеного аналізу ринку будівельних матеріалів у регіоні для врахування в кошторисній документації. При цьому вартість матеріальних ресурсів, які відповідно до Переліку № 1138 підлягають реєстрації, приймається за найменшою ціною, що не повинна перевищувати цін, зареєстрованих у Мінекономіки на дату складання розрахунку;

3) при складанні ціни тендерної пропозиції (договірної ціни) на виконання підрядних робіт вартість матеріальних ресурсів приймається підрядником за найменшою ціною, визначеною на підставі відповідно проведеного аналізу ринку будівельних матеріалів у регіоні з урахуванням їх якісних характеристик, строків та об’ємів постачання. Вартість матеріальних ресурсів, які за

Переліком № 1138 підлягають реєстрації, приймається за найменшою ціною, що не повинна перевищувати цін, зареєстрованих у Мінекономіки на дату подання тендерної пропозиції.

У зв’язку з цим у

листі, що коментується, звертається увага на таке: при проведенні процедур закупівель товарів, ціни на які підлягають державній реєстрації, у тендерній документації серед критеріїв, яким повинен відповідати учасник, слід зазначити вимогу про обов’язкове надання документів, що підтверджують державну реєстрацію цін на таку продукцію. І хоча в листі йдеться тільки про будівельні матеріали, звертаємо увагу: якщо предметом закупівлі є гірничошахтне обладнання, нафтопродукти, гірничорудна, вугільна та металургійна продукція, що виробляється вітчизняними підприємствами, то ці вимоги однаково поширюються й на них.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі