Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати надбавки, передбаченої постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130

Редакція ББ
Лист від 23.03.2010 р. № 10/2-414

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ України

ЩОДО ВИПЛАТИ НАДБАВКИ, ПЕРЕДБАЧЕНОЇ ПОСТАНОВОЮ КМУ ВІД 05.10.2009 р. № 1130

Лист від 23.03.2010 р. № 10/2-414

 

У департаменті економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України розглянули лист <…> щодо виплати надбавки, передбаченої постановою Кабінету Міністрів від 05.10.2009 р. № 1130.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1130 «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» з 1 січня 2010 року установлена

зазначеним категоріям педагогічних працівників надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Роз’яснення щодо виплати такої надбавки направлені на обласні управління освіти і науки та керівникам навчальних закладів спільним листом Міністерства освіти і науки України та Міністерства праці та соціальної політики України (МОН від 15.02.2010 р. № 1/9-80, Мінпраці від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13).

Директору загальноосвітнього навчального закладу (заступникам директора, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників) надбавка встановлюється

за займаною посадою і виплачується в розмірі 20 % його посадового окладу за цією посадою.

Якщо працівники закладу (психологи, соціальні педагоги, педагоги-організатори, методисти, завідуючі відділеннями, бухгалтери та інші працівники, у тому числі й директор та його заступники), крім своєї основної роботи за посадою у тому самому навчальному закладі виконують роботу викладачів, то така надбавка

за викладацькі години не нараховується.

Щодо працівників, які обіймають посади на умовах сумісництва, то постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2009 р. № 1130 не встановлено обмежень щодо виплати такої надбавки працівникам, які працюють

за сумісництвом. Одночасно слід зауважити, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, установі, організації (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43).

Щодо вчителя, який у тій самій установі донавантажений роботою вихователя, яку він виконує поза межами свого робочого часу вчителя, то йому така надбавка нараховується

як на педагогічне навантаження вчителя, так і вихователя.

У випадках коли вчитель має педагогічне навантаження у двох навчальних закладах, надбавка встановлюється

у кожному навчальному закладі.

У випадку

заміни тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин учителів учителю за уроки, проведені за заміною, надбавка нараховується. При цьому якщо такі уроки проводять інші працівники, то їм за додатково проведені години за заміною надбавка не нараховується.

Зазначена надбавка встановлюється не всім педагогічним працівникам, а лише зазначеним у постанові від 05.10.2009 р. № 1130. Тобто не всі педагогічні працівники, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 і яким виплачується надбавка за вислугу років, мають право на виплату такої надбавки.

Педагогічним працівникам міжшкільних навчально-виробничих комбінатів надбавка не нараховується.

 

Директор департаменту С. Даниленко

 

Коментар редакції

 

ПОРЯДОК УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ
ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників з

1 січня 2010 року постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) окремим категоріям педагогічних працівників установлено додатковий вид оплати праці у вигляді надбавки до посадового окладу.

Зазначена надбавка встановлюється

винятково:

учителям усіх спеціальностей і вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності;

керівникам і заступникам керівників зазначених закладів, якщо їх посади належать до педагогічних згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

У

листі, що коментується, Міністерство освіти і науки України надало роз’яснення щодо особливостей установлення такої надбавки.

 

Установлення надбавки за престижність сумісникам

Згідно з роз’ясненнями, наведеними Мінпраці в

листі від 16.04.2009 р. № 4281/0/14-09/13, незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок і доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників. Водночас при встановленні надбавок і доплат слід ураховувати встановлені чинним законодавством заборони щодо встановлення ним окремих видів надбавок і доплат.

Оскільки

постановою № 1130 не встановлено обмеження щодо виплати надбавки працівникам, які працюють за сумісництвом, то вона встановлюється працівникам-сумісникам на загальних підставах.

 

Надбавка за додаткові години педагогічної роботи

Керівні працівники, а також інші працівники з числа адміністративно-господарського персоналу навчального закладу, за наявності в них відповідної освіти, можуть виконувати педагогічну роботу в тому самому закладі в обсязі, установленому

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Міністерства праці, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції від 28.06.93 р. № 43, така робота не є сумісництвом і здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

Чи встановлюється в цьому випадку за години додаткової роботи надбавка, передбачена

постановою № 1130? На сьогодні це питання найбільш актуальне, адже досі офіційної відповіді на нього Міносвіти не надавало.

У

листі, що коментується, Міносвіти на це запитання відповіло таким чином.

Директору загальноосвітнього навчального закладу (заступникам директора, посади яких належать до педагогічних), надбавка встановлюється

за посадою та виплачується в розмірі 20 % його посадового окладу за цією посадою. Якщо працівники закладу (психологи, соціальні педагоги, педагоги-організатори, методисти, завідувачі відділень, у тому числі директор і його заступники), крім своєї основної роботи в цьому самому навчальному закладі виконують додаткову роботу на підставі п. 91 Інструкції № 102, то надбавка за престижність за викладацькі години не встановлюється.

Вважаємо таку позицію спірною. Наведемо наші аргументи.

По-перше

, пригадаємо абз. 6 п. 91 Інструкції № 102, згідно з яким за додаткові години викладацької роботи, визначені п. 91 Інструкції № 102, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

Інакше кажучи, оплата педагогічної роботи керівних та інших працівників у тому самому навчальному закладі має здійснюватися

згідно з тарифікацією виходячи з кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, посади, установленої ставки зарплати, тижневого навантаження, підвищень, доплат і надбавок.

По-друге

, постановою № 1130 не передбачено жодних обмежень для встановлення надбавки за престижність працівникам, які ведуть викладацьку роботу в цій самій установі.

Сподіваємося, що незабаром Міносвіти розгляне питання уважніше та прийме позицію, що узгоджуватиметься з чинним законодавством.

 

Якщо вчитель додатково виконує обов’язки вихователя

Якщо вчитель у цьому самому навчальному закладі додатково виконує обов’язки вихователя у вільний від основної роботи час, надбавка встановлюється

як за посадою вчителя, так і за посадою вихователя.

Зауважимо, що через специфіку своєї роботи виконання педагогічними працівниками додаткових обов’язків у цьому самому навчальному закладі в основний робочий час здійснюватися не може. Тому в будь-якому разі вчитель може виконувати обов’язки вихователя тільки у вільний від основної роботи час. І тут цілком справедливим буде встановлення йому надбавки за обома посадами.

 

Якщо вчитель працює у двох навчальних закладах

У цьому випадку, як роз’яснює Міносвіти, учитель має право на встановлення надбавки

в кожному навчальному закладі, що цілком справедливо.

При цьому нагадаємо, що у спільному

листі Міносвіти та Мінпраці від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9) зазначалося: щоб надбавку педпрацівнику було встановлено в кожному навчальному закладі, такий працівник за основним місцем роботи повинен отримувати неповну ставку. У листі, що коментується, таке зауваження не міститься.

 

Установлення надбавки при заміні уроків

Нагадаємо, що рекомендації щодо організації та оплати заміни тимчасово відсутніх учителів було надано Міносвіти в

листі від 28.11.2008 р. № 1/9-770. У ньому було надано такі роз’яснення.

Керівники навчальних закладів мають організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями

тієї самої спеціальності, забезпечивши оплату праці згідно з пп. 73, 68 Інструкції № 102.

Порядок оплати годин заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї самої спеціальності залежить від того, скільки тривало заміщення.

Якщо заміщення тривало не більше 2-х місяців

, то в цьому випадку години заміщення мають оплачуватися понад установлену тарифікацію тижневого навантаження виходячи з погодинного розрахунку за фактично відпрацьований час.

Якщо заміщення тривало більше 2-х місяців

, то в цьому випадку оплата здійснюється з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102. Так, оплата має здійснюватися за тарифікацією шляхом множення ставки заробітної плати педагогів на їх фактичне навантаження на тиждень та ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. У цьому випадку до тарифікації необхідно внести зміни: з першого дня заміни встановити навантаження вчителя з урахуванням навантаження вчителя, якого він замінює.

У

листі, що коментується, Міносвіти роз’яснило: при заміні тимчасово відсутніх учителів, за уроки, проведені за заміною, учителю встановлюється надбавка за престижність. Що цілком погоджується зі спільним листом Міносвіти та Мінпраці від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 , в якому було зазначено, що надбавка за престижність установлюється за відпрацьований час.

Водночас зазначимо, що бувають ситуації, коли порядок заміни вчителями тієї самої спеціальності забезпечити неможливо. У цьому випадку вчителі з інших дисциплін, заміщаючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму зі свого предмета заздалегідь, щоб згодом передати відповідні години вчителю, який у цей час відсутній, для виконання пропущеної програми.

У такому разі вчителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не здійснюється. Йому виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом усього часу як за період тимчасового заміщення, так і за дні, коли відповідні години було тимчасово передано раніше відсутньому вчителю для виконання програми. При цьому встановлюється надбавка за престижність за відпрацьований час.

У

листі, що коментується, Міносвіти наголосило: якщо заміну уроків здійснюють інші працівники (тут, швидше за все, слід розуміти працівників, які не є вчителями), то їм за додатково проведені години за заміною надбавка за престижність не встановлюється.

 

Педагогічним працівникам МНВК надбавка не встановлюється

Тут не можемо не погодитися з Міносвіти, адже такий висновок випливає з положень

Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651).

Так, згідно зі

ст. 4 Закону № 651 систему загальної середньої освіти становлять:

загальноосвітні навчальні заклади всіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації;

— навчально-виробничі комбінати;

— позашкільні заклади, науково-методичні установи та органи управління системою загальної середньої освіти, а також професійно-технічні та вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації, що надають повну загальну середню освіту.

Згідно зі

ст. 9 Закону № 651 до загальноосвітніх навчальних закладів належать: середня загальноосвітня школа; спеціалізована школа (школа-інтернат); гімназія; ліцей; колегіум; загальноосвітня школа-інтернат; спеціальна загальноосвітня школа (школа-інтернат); загальноосвітня санаторна школа (школа-інтернат); школа соціальної реабілітації; вечірня (змінна) школа.

Міжшкільні навчально-виробничі комбінати належать до інших закладів системи загальної середньої освіти.

Оскільки надбавка за престижність установлюється вчителям та вихователям виключно

загальноосвітніх навчальних закладів, перерахованих у ст. 9 Закону № 651, то педагогічні працівники міжшкільних навчально-виробничих комбінатів права на надбавку не мають .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі