Теми статей
Обрати теми

Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Редакція ББ
Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО ДОПОМОГУ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ДЛЯ ОСІБ, ПОСТРАЖДАЛИХ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211

 

Згідно зі ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240, особам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу.

Відповідно до ст. 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже, сама наявність в особи посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, як і державної реєстрації в зоні посиленого радіоекологічного контролю, не дає такій особі право на зазначену пільгу. Таким чином, під час вирішення питання щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу, постраждалому від Чорнобильської катастрофи 4 категорії має значення постійне місце перебування такої особи за наявності в неї відповідного посвідчення.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

ОСОБЛИВОСТІ ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНОГО ЛИСТКА ЧОРНОБИЛЬЦЮ 4-ї КАТЕГОРІЇ

Статтею 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон № 2240) установлено, що застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4-ї категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Зазначену норму продубльовано у

ст. 23 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII, якою встановлено компенсації та пільги особам, віднесеним до 4-ї категорії осіб, які постраждали.

У

листі, що коментується, ФССТВП роз’яснив, що застосовувати пільгу, установлену ст. 37 Закону № 2240, потрібно з урахуванням певних особливостей.

Так, для отримання допомоги у розмірі 100 %

недостатньо мати тільки відповідне посвідчення й державну реєстрацію в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Необхідно, щоб така особа постійно перебувала (проживала або працювала) у зоні посиленого радіоекологічного контролю. Наявність прописки в паспорті не є доказом проживання працівника в зоні для тих роботодавців, які розташовані поза зоною посиленого радіоекологічного контролю.

Зауважимо, що така умова погоджується з положенням

ч. 3 ст. 23 Закону № 796-XII, згідно з якою всі пільги, передбачені для чорнобильців 4-ї категорії цією статтею, надаються їм на час постійного проживання, постійної роботи або постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Водночас слід усе ж зазначити, що профільним Законом № 2240 таке обмеження не встановлено.

Проте констатуємо: за відсутності доказів постійного перебування працівника в зоні посиленого радіоекологічного контролю (навіть за наявності посвідчення та прописки в паспорті) лікарняний листок йому

оплачують на загальних підставах залежно від стажу роботи (60 % — до 5 років стажу; 80 % — 5 — 8 років; 100 % — понад 8 років).

Наприклад, застрахована особа працює в м. Києві, який не входить до зони посиленого радіоекологічного контролю. Працівник пред’явив роботодавцю посвідчення чорнобильця 4-ї категорії та в його паспорті стоїть прописка в населеному пункті, що належить до зони посиленого радіоекологічного контролю. Проте лікарняні листки такому працівнику слід оплачувати на загальних підставах залежно від стажу роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі