Теми статей
Обрати теми

Про нарахування зносу на необоротні активи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРО НАРАХУВАННЯ ЗНОСУ НА НЕОБОРОТНІ АКТИВИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На балансі Палацу дитячої та юнацької творчості значаться матеріальні цінності, які обліковуються на субрахунку 109 (декорації, бутафорія, театральні костюми, головні убори, взуття тощо). До 2010 року такі об’єкти належали до об’єктів необоротних активів, на які знос не нараховувався. Чи потрібно зараз на такі об’єкти нараховувати знос?

(м. Київ)

 

До змін, унесених

наказом Держказначейства від 22.12.2009 р. № 526 (далі — наказ № 526; див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 1 — 2) до Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), бюджетні установи при нарахуванні зносу на необоротні активи керувалися роз’ясненнями Держказначейства, наведеними в листі від 20.12.2005 р. № 07-04/2362-11163.

Цими роз’ясненнями було передбачено перелік необоротних активів, на які знос не нараховувався. Зокрема, до цього переліку було включено

інші об’єкти основних засобів, що обліковуються на субрахунку 109 «Інші основні засоби»:

— підгрупа 1 — сценічно-постановочні засоби вартістю більше 10 грн. за одиницю (декорації, меблі та реквізити, бутафорія, театральні та національні костюми, головні убори, білизна, взуття, перуки);

— підгрупа 2 — документація з типового проектування незалежно від вартості;

— підгрупа 3 — навчальні кінофільми, магнітні диски, стрічки, касети.

У зв’язку зі змінами, унесеними

наказом № 526, перелік об’єктів необоротних активів, на які знос не нараховується, значно скоротився. Тепер такі об’єкти перераховано в п. 7.3 Інструкції № 64. При цьому сценічно-постановочні засоби в цьому переліку не згадуються. Немає в ньому й документації з типового проектування.

Водночас сценічно-постановочні засоби й документація з типового проектування

не згадуються також і серед об’єктів інших основних засобів, на які нараховується зносп. 6 додатка до Інструкції № 64 зазначено строк корисного використання та річну норму зносу тільки для інших основних засобів, що належать до підгрупи 3, тобто для навчальних кінофільмів, магнітних дисків, стрічок, касет). Отже, сценічно-постановочні засоби та документація з типового проектування не потрапили до жодної з груп необоротних активів, на які Інструкцією № 64 передбачено нарахування зносу.

У зв’язку з цим вважаємо, що на сьогодні в бюджетних установ

немає підстав для нарахування зносу на такі об’єкти інших основних засобів, як сценічно-постановочні засоби та документація з типового проектування. Принаймні знос на такі об’єкти не треба нараховувати доти, доки Держказначейством не буде внесено відповідні зміни до Інструкції № 64 в частині нарахування зносу на зазначені об’єкти необоротних активів. Тільки-но такі зміни з’являться, ми обов’язково повідомимо про це на сторінках нашого видання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі