Теми статей
Обрати теми

Коли списується недостача з позабалансового рахунку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОЛИ СПИСУЄТЬСЯ НЕДОСТАЧА З ПОЗАБАЛАНСОВОГО РАХУНКУ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

У навчальному закладі було виявлено крадіжку матеріальних цінностей. За фактом крадіжки було порушено кримінальну справу. Винну особу не встановлено. На сьогодні кримінальна справа знаходиться у слідчих органах. Уже кілька років слідчі органи надають інформацію про те, що кримінальну справу зупинено через невстановлення особи, яка скоїла такий злочин.

Скільки років повинна значитися сума недостачі на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення»? На підставі яких документів ці суми можуть бути списані?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п. 17.1 Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Держказначейства від 30.10.98 р. № 90, втрати і недостачі матеріальних цінностей понад норми природного убутку у випадках, коли винні особи не встановлені та справи знаходяться в слідчих органах, списуються з балансу установи і зараховуються на позабалансовий рахунок до моменту встановлення винних осіб або до надання відповідної інформації слідчими органами за цими справами.

Підставою для списання таких цінностей з балансу і зарахування їх на позабалансовий рахунок є результати інвентаризації (протокол інвентаризаційної комісії), де мають бути зазначені вид, кількість і вартість викрадених матеріальних цінностей.

Крім того, слід ураховувати, що вартість матеріальних цінностей, яких не вистачає, списується з балансу бюджетної установи тільки після ретельної перевірки відсутності винних осіб та вжиття відповідних заходів щодо недопущення фактів розкрадання надалі.

При цьому нагадаємо, що дозвіл на списання матеріальних цінностей, яких не вистачає (крім основних засобів та об’єктів незавершеного будівництва), залежно від їх вартості видається з урахуванням вимог

Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства та Мінекономіки від 10.08.2001 р. № 142/181. Щодо основних засобів та об’єктів незавершеного будівництва, то незалежно від їх вартості списання таких об’єктів, виявлених унаслідок інвентаризації як недостача, проводиться згідно з Порядком списання об’єктів державної власності, затвердженим постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314.

Як передбачено

Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114, на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення» обліковуються списані з балансу матеріальні цінності бюджетних установ за недостачами та крадіжками, за якими не встановлені винні особи, щодо яких справи перебувають на розгляді у слідчих органах.

У разі встановлення недостач і втрат, що виникли внаслідок зловживань, відповідні матеріали протягом

п’яти днів після встановлення недостач і втрат підлягають передачі до слідчих органів, а на суму виявлених недостач і втрат подається цивільний позов.

Процедуру порушення кримінальної справи у зв’язку з надходженням звернень (заяв) від установ, організацій та посадових осіб урегульовано

главою 8 Кримінально-процесуального кодексу України від 28.12.60 р. (далі — КПК). За загальним правилом слідчі органи або органи дізнання під час надходження повідомлень про скоєні злочини протягом трьох днів порушують кримінальну справу. У цьому випадку установа отримує копію протоколу про порушення кримінальної справи, після чого кримінальна справа направляється для проведення досудового слідства або дізнання.

Якщо особу, яка скоїла злочин (у нашому випадку — крадіжку матеріальних цінностей) не встановлено, то слідчий

зупиняє досудове слідство у кримінальній справі з дотриманням вимог ч. 3 ст. 206 КПК і зобов’язаний як безпосередньо, так і через органи дізнання вжити заходів щодо встановлення особи, яка скоїла злочин.

Проте звертаємо увагу, що факт зупинення досудового слідства не є для бюджетної установи підставою для списання викрадених матеріальних цінностей з позабалансового рахунка.

У цьому випадку необхідно мати документ, який підтверджує, що таку

кримінальну справу було закрито. Таким документом є постанова про закриття кримінальної справи. Згідно зі ст. 211 КПК кримінальна справа, за якою слідство було зупинено, підлягає закриттю після закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, передбачених ст. 49 і 106 Кримінального кодексу України від 05.04.2001 р. № 2341-III. Залежно від ступеня тягаря скоєного злочину такі строки встановлено від 2 до 15 років.

Отже, тільки за наявності документа, що підтверджує закриття кримінальної справи, бюджетна установа має право списати з позабалансового рахунка 05 суми недостач.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі