Теми статей
Обрати теми

Визначення розрахункового періоду при обчисленні допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗРАХУНКОВОГО ПЕРІОДУ ПРИ ОБЧИСЛЕННІ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

До 3 листопада 2009 року працівниця обіймала посаду бухгалтера сільської ради. З 3 листопада вона була звільнена з цієї посади у зв’язку з обранням секретарем цієї самої сільської ради. З 9 листопада працівниця надала листок непрацездатності. Яким у цьому випадку буде розрахунковий період для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності?

(Харківська обл.)

 

При обчисленні допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно керуватися

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з

п. 3 Порядку № 1266 розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески.

У загальному випадку розрахунковим періодом для застрахованих осіб (уключаючи осіб, які працюють неповний робочий день або робочий тиждень, і добровільно застрахованих осіб) є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (

п. 4 Порядку № 1266).

У цьому випадку працівниця змінила посаду, проте основне місце її роботи залишилося тим самим. Отже, розрахунковий період для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається в загальному порядку. Він становитиме шість повних календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа) перед настанням страхового випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі