Теми статей
Обрати теми

Про справляння страхових внесків

Редакція ББ
Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-552

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО СПРАВЛЯННЯ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ

Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-552

 

Розглянувши <…> звернення щодо порядку нарахування та утримання страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, повідомляємо.

1. Порядок справляння страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) визначається законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240), «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213 (далі — Закон № 2213).

Відповідно до статті 1 Закону № 2213 базою для нарахування страхових внесків до Фонду є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95, та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, відносяться до фонду оплати праці та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Ураховуючи, що в цьому випадку виконуються умови законів № 2240 та № 2213,

на суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, мають нараховуватися (утримуватися) внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

2. Згідно з пунктом 1.3 статті 1 Закону № 889 заробітна плата — це дохід, нарахований (виплачений, наданий) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця. Також під терміном «заробітна плата» розуміються інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, тобто додаткові блага, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із Законом (пункт 1.1 статті 1 Закону № 889). Підпунктом 4.2.1 пункту 4.2 статті 4 зазначеного Закону визначено, що доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору, включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку, в тому числі передбачені нормою частини е) підпункту 4.2.9 пункту 4.2 статті 4 Закону. Отже, дохід, отриманий платником податку від його працедавця, в тому числі у вигляді безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу як складова частина заробітної плати.

У свою чергу, згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 до складу інших заохочувальних і компенсаційних виплат включаються одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі). До таких одноразових заохочень можна віднести і вартість вручених працівникам подарунків.

Отже, доходи,

отримані працівниками підприємства у вигляді подарунків, відповідають поняттю «заробітна плата» та обкладаються податком з доходів фізичних осіб, отже, ці суми включаються до бази для нарахування страхових внесків до Фонду.

3. Головним критерієм при віднесенні тієї чи іншої виплати до складу фонду оплати праці слід вважати її безпосередній зв’язок з виконанням роботи відповідно до трудового договору.

При цьому слід зазначити, що єдиним документом з питань визначення складу фонду оплати праці, який прийнято відповідно до Закону України «Про оплату праці», є Інструкція № 5. У розділі 3 зазначеної Інструкції наведено вичерпний перелік виплат найманим працівникам, що не належать до фонду оплати праці та відповідно з яких не справляються страхові внески.

Ураховуючи зазначене,

на суму вихідної допомоги у разі припинення трудового договору страхові внески до Фонду не нараховуються.

 

Директор C. Санченко

 

Коментар редакції

 

СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ, ВАРТІСТЬ ПОДАРУНКІВ,
 ВИХІДНА ДОПОМОГА В РАЗІ ЗВІЛЬНЕННЯ: ПОРЯДОК
 ОБКЛАДЕННЯ ВНЕСКАМИ ДО ФССТВП

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) роз’яснив порядок обкладення внесками окремих виплат, що здійснюються найманим працівникам.

Перш за все ФССТВП нагадав норми, якими керуються під час стягнення внесків із виплат, здійснюваних працівникам, а саме:

— внески нараховуються та утримуються із сум фактичних видатків на оплату праці, що включають основну і додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які обкладаються ПДФО (

ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ);

— об’єктом для нарахування внесків до ФССТВП є видатки на оплату праці, які визначаються відповідно до нормативно-правових актів, прийнятих згідно із

Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (п. 1 ст. 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.01 р. № 2213-ІІІ). Нагадаємо, що таким нормативно-правовим актом, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

Керуючись наведеними документами, ФССТВП роз’яснив таке.

Суми індексації заробітної плати

обкладаються внесками до ФССТВП, оскільки входять до фонду додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції № 5 та підлягають обкладенню ПДФО.

Вартість подарунків, вручених працівникам до свята,

згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 входить до фонду оплати праці, як одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі). Крім того, на думку ФССТВП, доходи, отримані працівником у вигляді подарунків, відповідають поняттю «заробітна плата» для цілей Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889), і тому обкладаються ПДФО.

Зважаючи на це, вартість подарунків, вручених працівникам до свята, обкладається внесками до ФССТВП.

Сума вихідної допомоги при звільненні не обкладається внесками до ФССТВП, оскільки не входить до фонду оплати праці згідно з п. 3.8 Інструкції № 5. Водночас для цілей Закону № 889 вихідна допомога вважається зарплатою і тому обкладається ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі