Теми статей
Обрати теми

Видатки на підвезення дітей до школи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИДАТКИ НА ПІДВЕЗЕННЯ ДІТЕЙ ДО ШКОЛИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Хто повинен виділити кошти на підвезення дітей — мешканців кількох сіл до школи, яка знаходиться на балансі районної ради? Чи повинна такі кошти виділяти сільська рада, на території якої знаходиться школа?

(Полтавська обл.)

 

Відповідно

до ст. 88 та 89 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III видатки на освіту здійснюються як із сільських, так і з районних бюджетів.

Для того щоб відповісти на запитання, з якого саме місцевого бюджету, сільського чи районного, необхідно здійснювати видатки на підвезення дітей до школи, необхідно звернутися до

Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280), в якому розмежовуються видатки місцевого самоврядування.

Так, згідно з

п.п. 4 п. «а» ст. 32 Закону № 280 забезпечення регулярного безкоштовного підвезення до місця навчання і додому школярів належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

До відання районних рад відповідно до

глави 4 Закону № 280, яка визначає повноваження районних і обласних рад, питання щодо підвезення сільських школярів до школи не належить.

Таким чином, кошти на підвезення сільських школярів

мають виділятися органами сільських рад. Такі кошти виділяються сільською радою щодо школярів сіл тієї територіальної громади, представником інтересів якої вона є.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 1 ст. 10 Закону № 280 сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції й повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законом № 280 та іншими законами.

Крім того, зазначимо, що відповідно до

п. 2 постанови КМУ «Про затвердження програми «Шкільний автобус» від 16.01.2003 р. № 31 раді міністрів АРК, обласним та Севастопольській міській державним адміністраціям було доручено розробити з урахуванням визначених програмою «Шкільний автобус» завдань і затвердити регіональні програми забезпечення регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості до місць навчання, роботи і додому та вжити заходів до залучення для їх виконання коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Якщо у вашому регіоні затверджена регіональна програма «Шкільний автобус», то в цій програмі повинні бути визначені джерела фінансування її виконання та бюджети, з яких такі кошти мають виділятися.

Зазначимо, що відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, видатки на виконання державних та регіональних програм плануються і проводяться за КЕКВ 1172 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі