Теми статей
Обрати теми

Оплата послуг СЕС

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПОСЛУГ СЕС

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Штатним розписом центральної районної лікарні не передбачена санітарно-бактеріологічна лабораторія, у зв’язку з чим усі дослідження хворих, які лікуються в стаціонарі, хворих, які направляються лікарями поліклінічного відділення, а також мешканців, які проходять профілактичні медичні огляди, проводить районна санітарно-епідеміологічна станція. Без таких досліджень подальше обстеження та лікування у центральній районній лікарні неможливе. Обидві організації є бюджетними: центральна районна лікарня фінансується з місцевого бюджету, санітарно-епідеміологічна станція — з державного. Які види послуг (досліджень) повинна оплачувати центральна районна лікарня районній санітарно-епідеміологічній станції і чи повинна оплачувати взагалі? За якими КЕКВ слід планувати такі видатки?

(Полтавська обл.)

 

Згідно з

п. 2 ст. 85 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III забороняється здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на фінансування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Але при цьому, як зазначено в

листі Держказначейства від 02.06.2003 р. № 03200-05/153, 07-06/1097-4827, якщо згідно з чинним законодавством підприємства, установи, організації, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, мають право надавати платні послуги, оплата виконання цих послуг проводиться розпорядником коштів місцевого бюджету відповідно до умов укладеної угоди за фактом виконання робіт (надання послуг), підтвердженим документально.

Тому в ситуації, описаній у запитанні, центральна районна лікарня

має право оплачувати районній санітарно-епідеміологічній станції за надані платні послуги.

Види платних послуг, які можуть надавати санітарно-епідеміологічні станції, визначені

Переліком робіт і послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, які виконуються і надаються за плату, затвердженим постановою КМУ від 15.10.2002 р. № 1544 (далі — Перелік № 1544).

Переліком № 1544

, зокрема, передбачено надання платних послуг з проведення:

— мікробіологічних, молекулярно-генетичних діагностичних досліджень (крім планових досліджень);

— лабораторних досліджень під час проведення попереднього (при прийнятті на роботу) та періодичного профілактичного медичного огляду працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб серед населення.

Тобто послуги, зазначені у запитанні, надаються санітарно-епідеміологічними станціями на платній основі.

Таким чином, за проведення санітарно-бактеріологічних досліджень хворих, які обслуговуються в центральній районній лікарні, лікарня повинна платити санітарно-епідеміологічній станції, яка такі дослідження проводить.

Вартість платних послуг, які надають санітарно-епідеміологічні станції визначається відповідно до

Тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби, затверджених постановою КМУ від 27.08.2003 р. № 1351.

Планувати та проводити такі видатки відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, слід за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Що стосується проведення лабораторних досліджень у рамках проходження медичних оглядів зазначимо таке.

Проведення медичних оглядів районною лікарнею є платною послугою, надання якої передбачено

Переліком платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138.

Відповідно до

п. 2 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559, та п. 2.5 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246, обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).

У цьому випадку вважаємо, що роботодавцю слід укласти окремі договори з районною лікарнею на проведення медогляду та районною санітарно-епідеміологічною станцією на проведення попередніх аналізів для подальшого проведення медогляду у лікарні.

У договорі з лікарнею слід визначити умову щодо наявності перед проходженням медогляду результатів аналізів, які проводить лабораторія санітарно-епідеміологічної станції та які необхідні для проведення медогляду у лікарні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі