Теми статей
Обрати теми

Виплата грошової компенсації донорам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ ДОНОРАМ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Заклад охорони здоров’я приймає від донорів кров та її компоненти. За здану кров донори отримують грошову компенсацію. Якими документами оформляється виплата грошової компенсації донорам? Як у бухгалтерському обліку відображаються такі операції?

(м. Харків)

 

Відносини, пов’язані з розвитком донорства крові та її компонентів, забезпеченням комплексу соціальних, економічних, правових і медичних заходів щодо організації донорства в Україні та задоволення потреб охорони здоров’я в донорській крові, її компонентах та препаратах регулює

Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон № 239).

Донорство крові та її компонентів — це добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання в наукових дослідженнях.

Як визначено у

ст. 15 Закону № 239 , право на взяття, переробку і зберігання донорської крові та її компонентів, реалізацію їх і виготовлених з них препаратів надано спеціалізованим установам та закладам переливання крові й відповідним підрозділам закладів охорони здоров’я, що знаходяться у віданні МОЗ, інших міністерств і відомств та органів охорони здоров’я АРК, областей, міст Києва та Севастополя.

Чинним законодавством і, перш за все,

Законом № 239 передбачено різні гарантії та пільги донорам.

Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження та в якого немає протипоказань, визначених МОЗ.

За особистим бажанням донора, давання крові та (або) її компонентів може здійснюватися

безоплатно або з оплатою, порядок якої встановлено КМУ. На сьогодні таким документом є Порядок оплати давання донорами крові та (або) її компонентів, затверджений постановою КМУ від 27.12.2006 р. № 1821 (далі — Порядок).

Згідно з цим

Порядком оплату за здану кров та (або) її компоненти здійснюють спеціалізовані установи і заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, в яких донор здавав кров. При цьому такі кошти мають виплачуватися донорам у день давання крові. Розмір грошової компенсації залежить від кількості взятої крові (плазми). Під час визначення розміру компенсації за здану кров розрахунок здійснюється виходячи з розрахунку 160 грн. за один літр крові.

Облік крові, її компонентів, препаратів і кровозамінників при їх заготівлі та переробці у станціях і відділеннях переливання крові, що є бюджетними установами та організаціями, ведеться відповідно до

Інструкції з обліку крові при її заготівлі та переробці в установах і організаціях охорони здоров’я, затвердженої наказом МОЗ СРСР від 15.09.87 р. № 1035 (далі — Інструкція № 1035). Звертаємо увагу, що цей документ, як і раніше, застосовується на території України відповідно до вказівок Міністерства охорони здоров’я України від 28.05.96 р. № 165.

На підставі пред’явленого направлення на кроводавання, плазмаферез тощо форми № 404/у (відривної його частини) і паспорта донору виплачується грошова компенсація. Розмір грошових виплат донорам визначається виходячи з діючих цін на кров (плазму), підписується головним бухгалтером та затверджується керівником установи (організації) і повинен знаходитися в касира. Крім того, такий розрахунок в обов’язковому порядку вивішується на видному місці біля приміщення каси для того, щоб усі бажаючі могли з ним ознайомитися.

Видача готівки здійснюється касиром за Відомістю на видачу донорам грошової компенсації форми № 13-МЗ, наведеної в

Інструкції № 1035.

Для посилення контролю за правильністю виплати грошової компенсації бухгалтерія установи щодня звіряє кількість узятої крові, зазначену у Відомості форми № 13-МЗ, з даними Журналу обліку заготівлі крові (плазми). Відомість форми № 13-МЗ підписують головний бухгалтер і лікар, відповідальний за заготівлю крові (плазми) та затверджує керівник установи (організації).

Відомість на видачу донорам грошової компенсації з розписками донорів та доданими відривними частинами форм № 404/у, в яких містяться відомості про кількість узятої крові, є виправдними документами до звіту касира за день.

У бухгалтерському обліку операції, пов’язані з виплатою грошової компенсації донорам, відображаються такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Отримано грошові кошти до каси для виплати грошової компенсації донорам

301

321

2

Виплачено грошову компенсацію донорам на підставі відомості на видачу донорам грошової компенсації

675

301

3

Відображено видатки, пов’язані з виплатою компенсації донорам

801, 802

675

4

Повернено на рахунок установи охорони здоров’я невиплачені донорам суми грошової компенсації

321

301

 

Бюджетні установи в разі отримання готівкових грошових коштів на виплату грошової компенсації донорам, перш за все, керуються вимогами

Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженого наказом Держказначейства від 25.05.2004 р. № 89, і Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Держказначейства від 04.11.2002 р. № 205, у частині оформлення документів на отримання коштів, оплату за які не може бути проведено безготівково, а при оформленні операцій, пов’язаних з виплатою готівки з каси і документальному оформленні, — Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Додамо також, що розрахунок суми, яку необхідно запросити в банку для виплати компенсації донорам, здійснюється

виходячи з потреб заготівлі крові в конкретний день її давання та розміру компенсації за здану кров (160 грн. за один літр).

Необхідно врахувати, що при отриманні грошових коштів у банку бюджетні установи мають дотримуватися принципу цільового фінансування. Це означає, що отримані кошти мають витрачатися чітко за цільовим призначенням згідно із затвердженим кошторисом. Тому якщо до каси установи охорони здоров’я надійшла готівка для виплати компенсації донорам за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» і на кінець дня залишилася невиплаченою певна сума, то залишок грошових коштів необхідно здати до банку для зарахування на рахунок установи. При цьому слід мати на увазі, що такі невитрачені кошти установа не може витратити на інші цілі. Невикористана готівка повертається розпорядниками бюджетних коштів на ті самі рахунки, з яких її було одержано, і за тим самим КЕКВ.

Видатки на виплату грошової компенсації донорам здійснюються в межах коштів, передбачених кошторисом за КЕКВ 1132. Планування асигнувань на ці цілі установа проводить на підставі планованого обсягу заготівлі крові та її компонентів, що визначається виходячи із загальної потреби установ охорони здоров’я міста або району в крові та її компонентах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі