Теми статей
Обрати теми

Облік та реалізація склотари

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК ТА РЕАЛІЗАЦІЯ СКЛОТАРИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як правильно оформити продаж трьохлітрових банок, які були придбанні установою разом із соком?

(м. Кіровоград)

 

Облік тари, поворотної або обмінної (бочки, бідони, ящики, банки скляні, пляшки тощо) як вільної (порожньої), так і такої, в якій знаходяться продути харчування, проводиться відповідно до

Інструкції з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров’я, які перебувають на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 05.05.83 р. № 530 (далі — Інструкція № 530).

Незважаючи на те що ця

Інструкція застаріла, вона продовжує свою дію на підставі постанови КМУ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII, якою встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на території України застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

Інших інструкцій з обліку продуктів харчування та тари на сьогодні не існує, тому її можна взяти за основу обліку не тільки у сфері охорони здоров’я, а й в інших галузях бюджетної сфери.

Повна матеріальна відповідальність за приймання, зберігання та відпуск продуктів харчування і тари покладається на завідуючого складом (комірника), з яким керівник установи укладає договір про повну матеріальну відповідальність.

Якщо ж у штаті установи немає посади завідуючого складом (комірника), то відповідальність за приймання, зберігання та відпуск продуктів харчування і тари покладається наказом по установі на працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Відповідно до

п. 4 Інструкції № 530 зберігання продуктів харчування і тари повинно здійснюватися в спеціально обладнаних і пристосованих продуктових складах (коморах), овочесховищах, що забезпечують повну безпеку, дотримання санітарних норм і правил.

Матеріально відповідальні особи, які приймають продукти харчування,

зобов’язані одночасно прийняти і тару (п. 18 Інструкції № 530).

Тара, яка надходить на склад (комору), оприбутковується на підставі тих самих документів, що і продукти харчування. У супровідних документах постачальників окремим рядком повинні вказуватися найменування тари, її кількість, ціна і сума.

Облік тари на складі (коморі) ведеться матеріально відповідальною особою

в Книзі складського обліку, ф. № З-9, форма якої затверджена наказом Державного казначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 р. № 130 (далі — наказ № 130).

Надходження тари окремо відображається в

Накопичувальній відомості з надходження продуктів харчування ф. № 3-12, типова форма якої також затверджена наказом № 130.

При прийманні тари перевіряється її кількість, відповідність якості чинним стандартам і технічним умовам та наявність маркування.

На всі розбіжності складаються відповідні акти.

Крім того, у зв’язку з тим, що тара обліковується у складі запасів, щодо питання обліку тари слід орієнтуватися також на

Інструкцію з обліку запасів бюджетних установ, затверджену наказом Державного казначейства України від 08.12 2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125).

Відповідно до

п. 29 Інструкції № 125 тара повинна обліковуватися на субрахунку 236 «Тара».

Тара обліковується за цінами, які зазначені в рахунках постачальників. При поверненні або реалізації тари різниця між ціною придбання і ціною, за якою тара реалізована, відноситься на фактичні видатки (

п. 46 Інструкції № 125).

Згідно з

п. 18 Інструкції № 530 порожня тара повертається постачальникам або тарозбиральним організаціям тощо. Повернення тари оформляється документами в установленому порядку. Тарозбиральні організації на прийняту тару виписують накладні, які є документами для розрахунків за повернуту тару.

Якщо при надходженні продуктів харчування вартість тари окремо не визначена, то тару необхідно визначити та

оцінити, оскільки в подальшому очікується отримання економічної вигоди від її реалізації. Ця функція може бути покладена керівником установи на постійно діючу комісію зі списання матеріальних цінностей.

Звернемо вашу увагу на те, що це питання ми також розглядали в консультації «Облік склотари» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 30, с. 31).

Розглянемо основні бухгалтерські проводки щодо оприбуткування та реалізації склотари на умовному прикладі.

Приклад.

Після використання соку в установі (не платник ПДВ) залишилося 10 трьохлітрових банок, які були оцінені комісією по 2,50 грн. кожна (за даними тарозбиральної організації).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано скляні трьохлітрові банки для подальшої реалізації

236

364

25,00

2

Скляні трьохлітрові банки передані тарозбиральній організації

364

236

25,00

3

Надійшли грошові кошти від тарозбиральної організації

323

711

25,00

 

Доходи від реалізації майна, у тому числі тари, відповідно до

Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затвердженого постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659), відносяться до четвертої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Вони зараховуються до доходу спецфонду кошторису установи та не обкладаються податком на прибуток.

Витрачання коштів цієї підгрупи згідно з п. 3 Переліку № 659 можливе на ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів (крім будівель і споруд) та матеріальних цінностей, на покриття витрат, пов’язаних з організацією збирання і транспортування відходів і брухту на приймальні пункти, на преміювання осіб, які безпосередньо зайняті збиранням відходів і брухту, а також на господарські потреби бюджетних установ. Витрачання коштів від реалізації майна установи можливо після внесення відповідних змін до кошторису (якщо доходи від реалізації не було заплановано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі