Теми статей
Обрати теми

Педагогічне навантаження педагогічних працівників дитячих музичних шкіл

Редакція ББ
Стаття

ПЕДАГОГІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДИТЯЧИХ МУЗИЧНИХ ШКІЛ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Після опублікування консультації «Педагогічне навантаження концертмейстера» в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 24, присвяченої педагогічному навантаженню концертмейстера середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату, до редакції почали надходити запитання щодо педагогічного навантаження педпрацівників дитячих музичних шкіл та інших позашкільних закладів.

Перш за все нагадаємо, що середня спеціалізована музична школа-інтернат, про яку йшлося в зазначеній консультації, згідно зі

ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV належить до загальноосвітніх навчальних закладів I — III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів. Відповідно норми статей Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III (далі — Закон № 1841) на неї не поширюються.

Питання стосується повної невідповідності двох нормативних документів, а саме

п.п. «г» п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), і ст. 22 Закону № 1841.

Так, згідно з

п.п. «г» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати (посадовий оклад) виплачується за 4 години педагогічної (викладацької) роботи на день (24 години на тиждень): викладачам I — II класів шкіл естетичного виховання (загальної музичної, художньої, хореографічної освіти) з п’ятирічним строком навчання; викладачам I — IV класів шкіл естетичного виховання (дитячих музичних, художніх, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв) із семирічним строком навчання; музичним керівникам; концертмейстерам, акомпаніаторам і культорганізаторам. Водночас згідно зі ст. 22 Закону № 1841 норма годин на тарифну ставку педагогічних працівників початкових спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (шкіл естетичного виховання) складає 18 навчальних годин на тиждень.

У цьому випадку можна говорити тільки про повну суперечність цих двох нормативно-законодавчих актів, а також про неконкретність і некоректність норм

ст. 22 Закону № 1841.

Наприклад, відповідно до

Переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, такі посади, як директор позашкільного навчального закладу, заступник директора, концертмейстер, акомпаніатор та культорганізатор, належать до посад педагогічних працівників. Проте тривалість робочого часу таких керівних працівників, як директор і заступник директора, ніяк не може становити 18 годин на тиждень.

Також у

ст. 22 Закону № 1841 нічого не зазначено про норму годин на тарифну ставку педагогічних працівників старших класів спеціалізованих навчальних закладів мистецтва.

Зміни до

ст. 22 Закону № 1841 було внесено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту» від 02.06.2005 р. № 2626-IV. На нашу думку, ці зміни стосувалися тільки викладачів початкових класів спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (шкіл естетичного виховання), в яких, на відміну від їх колег старших класів, педагогічне навантаження складало 24 години на тиждень.

Водночас було б цілком справедливо, щоб педагогічне навантаження інших педпрацівників початкових спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (директор, заступник директора, концертмейстер, акомпаніатор, культорганізатор) залишалося таке саме, як і в інших навчальних закладах, у тому числі позашкільних. Оскільки, незважаючи на роботу в різних навчальних закладах, вони мають однакові посадові обов’язки.

Зі свого боку зазначимо, що цю проблему може бути вирішено тільки шляхом унесення змін безпосередньо до п. 64 Інструкції № 102 і ст. 22 Закону № 1841.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі