Теми статей
Обрати теми

Забезпечення дитячим харчуванням за рахунок коштів лікарні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИТЯЧИМ ХАРЧУВАННЯМ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ЛІКАРНІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право лікарня, яка фінансується з районного бюджету, здійснювати видатки на забезпечення безкоштовним харчуванням грудних дітей та дітей другого року життя з малозабезпечених сімей?

(Вінницька обл.)

 

Відповідно до

ст. 4 Закону України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 р. № 142-V (далі — Закон № 142) грудні діти та діти другого року життя з малозабезпечених сімей забезпечуються дитячим харчуванням безкоштовно в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні порядок забезпечення безкоштовним харчуванням дітей перших двох років життя з малозабезпечених сімей та набори продуктів харчування містить

Інструкція про порядок безкоштовного забезпечення продуктами дитячого харчування дітей перших двох років життя із малозабезпечених сімей, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 30.03.94 р. № 42 (далі — Інструкція № 42), але вона була затверджена ще до прийняття Закону № 142. Іншого порядку на сьогодні немає.

Відповідно до

п. 3 ст. 4 Закону № 142 видатки на забезпечення дитячим харчуванням грудних дітей та дітей другого року життя з малозабезпечених сімей, а також грудних дітей та дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюються державою за рахунок коштів Державного бюджету України.

У той же час

п. 1 постанови КМУ «Про додаткові соціальні гарантії для малозабезпечених сімей з хворими дітьми та дітьми першого і другого року життя» від 08.02.94 г. № 66 (далі — постанова № 66) визначено, що витрати, пов’язані з безкоштовним відпуском спеціальних продуктів дитячого харчування для дітей першого й другого року життя із малозабезпечених сімей, необхідно здійснювати за рахунок загальних асигнувань, що виділяються на охорону здоров’я. Але, як відомо, закон має вищу юридичну силу в порівнянні з постановою, тим паче що Закон № 142 був прийнятий пізніше постанови № 66. Тому видатки на забезпечення безкоштовним харчуванням дітей перших двох років життя з малозабезпечених сімей та грудних дітей та дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, слід провадити за рахунок коштів Державного бюджету України.

З метою вирішення проблеми безкоштовного забезпечення продуктами дитячого харчування зазначених вище категорій дітей відповідно до

Закону № 142 та на виконання доручення КМУ від 17.10.2006 р. № 36572/2/1-06 Міністерством охорони здоров’я розроблено проект постанови КМУ «Про безкоштовне забезпечення окремих категорій дітей продуктами дитячого харчування». Ця постанова буде узгоджуватися з вимогами Закону № 142. У ній планується також визначити, що видатки на забезпечення дитячим харчуванням грудних дітей та дітей другого віку життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, здійснюються державою за рахунок коштів Державного бюджету України. З прийняттям цього нормативного документа питання джерела фінансування витрат на безоплатне харчування дітей зазначеної категорії буде повністю вичерпано.

Крім того, звернемо увагу на ще один момент, пов’язаний з питанням отримання дитячого харчування.

Як визначено у

п. 3 Інструкції № 42, видача безкоштовного харчування проводиться через молочні кухні та роздаткові пункти лікарень, поліклінік. Але згідно із Законом № 142 продукти дитячого харчування повинні виготовлятися на промисловій основі, що виключає подальше функціонування молочних кухонь, яких уже на сьогодні залишилося одиниці, і вже зараз продукти дитячого харчування батьки дітей купують через торговельні заклади недержавної форми власності.

Згідно з проектом вищезазначеної

постанови головним розпорядником коштів державного бюджету на забезпечення безкоштовного харчування дітей перших двох років життя певних категорій планується визначити органи місцевого самоврядування або органи місцевої влади. Саме на них планується покласти обов’язки щодо перерахування торговельним закладам (пунктам видачі дитячого харчування) сум вартості продуктів.

Отже, ситуація із безоплатним забезпеченням дитячим харчуванням грудних дітей та дітей другого року життя з малозабезпечених сімей, а також грудних дітей та дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на сьогодні неоднозначна: з одного боку,

Законом № 142 передбачено здійснювати видатки на забезпечення дитячим харчуванням грудних дітей та дітей другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також грудних дітей та дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за рахунок коштів Державного бюджету України, а з іншого — механізму реалізації цієї норми досі немає. Відтак, спираючись на норми Закону № 142, можна сказати, що на цей час лікарня, яка фінансується з районного бюджету, не може здійснювати видатки на забезпечення безкоштовним харчуванням грудних дітей та дітей другого року життя з малозабезпечених сімей за рахунок коштів, що вона одержує на своє утримання.

Слід також зазначити:

п. 6 ст. 4 Закону № 142 передбачено, що органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про додаткове пільгове або безкоштовне забезпечення продуктами дитячого харчування грудних дітей та дітей другого року життя з малозабезпечених сімей, а також грудних дітей та дітей раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з урахуванням місцевих бюджетів. Тому, якщо на місцевому рівні таке рішення буде прийнято, пільгове або безкоштовне забезпечення продуктами дитячого харчування за рахунок коштів місцевого бюджету можливе.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі