Теми статей
Обрати теми

Відображення матеріальної допомоги у звітності до Пенсійного фонду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВІДОБРАЖЕННЯ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ У ЗВІТНОСТІ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

 

Валентина БОРШОВСЬКА, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України

 

З 2 серпня 2010 року працівник іде в щорічну основну відпустку. До відпустки йому надається матеріальна допомога на оздоровлення, яку нараховано та виплачено разом із відпускними перед виходом у відпустку в липні 2010 року. Як таку матеріальну допомогу відоб­разити в пенсійній звітності?

(м. Київ)

 

Як передбачено

ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпускні за час щорічної відпустки виплачуються не пізніше ніж за три дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. Як правило, у цей самий строк разом з відпускними виплачується й матеріальна допомога на оздоровлення. Так, у вашому випадку до відпустки, що надається з 2 серпня 2010 року, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено не пізніше 29 липня 2010 року.

Відповідно до

п. 3.6 Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам ПФУ, затвердженого постановою ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1 (далі — Порядок № 26-1), суми коштів, нараховані за щорічні та додаткові відпустки, уносяться до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки цього місяця. Суми, що припадають на дні відпустки в наступному місяці, включаються до поля наступного місяця.

Отже, сума відпускних відображається у графах 12, 13 таблиці 7

додатка 4 до Порядку № 26-1 із кодом типу нарахування «3» із зазначенням місяця та року, за який проведено нарахування. Тому перехідні з місяця в місяць відпускні слід розбивати на частини. Внески до Пенсійного фонду із суми відпускних заносяться до графи 12 таблиці 6, де підсумовуються із внесками, утриманими із зар­плати.

Сума матеріальної допомоги на оздоровлення відображається

в таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 26-1 разом із заробітною платою. У цьому випадку, оскільки матеріальну допомогу нараховано та виплачено в липні 2010 року, вона відобразиться у звіті, поданому за липень 2010 року.

Аналогічно відображається матеріальна допомога в тому випадку, якщо відпустка переходить із місяця в місяць. Наприклад, працівник іде у відпустку з 19.07.2010 р. по 11.08.2010 р. Матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки, виплачена в липні 2010 року, відображається в таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 26-1, поданого за липень 2010 року, разом із заробітною платою. Сума відпускних розбивається за місяцями, на які вони припадають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі