Теми статей
Обрати теми

Отримання пільг на оплату за газ одночасно за двома підставами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ НА ОПЛАТУ ЗА ГАЗ ОДНОЧАСНО ЗА ДВОМА ПІДСТАВАМИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може сім’я одночасно отримувати дві пільги на оплату за газ, якщо один член сім’ї є педагогічним працівником, а другий — учасником Великої Вітчизняної війни?

(Волинська обл.)

 

Спочатку звернемося до підстав щодо надання пільг на оплату за комунальні послуги для працівників бюджетних установ та учасників Великої Вітчизняної війни.

Так,

ст. 70 Житлового кодексу Української РСР від 30.06.83 р. № 5464-Х спеціалістам, які працюють і проживають у сільській місцевості, поза населеними пунктами (а в установлених законодавством Союзу РСР випадках — у селищах), надано право безплатного користування жилим приміщенням з опаленням і освітленням.

Таке право мають працівники сфери освіти, охорони здоров’я та культури, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонери, які раніше працювали в цих населених пунктах і проживають у них.

Детально питання надання пільг працівникам бюджетних установ ми розглядали в консультації «Пільги бюджетникам по комунальних послугах» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 46, с. 23).

Нагадаємо основні моменти щодо надання таких пільг.

У

п. 2 Порядку забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням відповідно до пункту «ї» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, частини четвертої статті 29 Основ законодавства України про культуру, абзацу першого частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», затвердженого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства культури і туризму України від 13.09.2006 р. № 341/651/619/769 (далі — Порядок № 341), визначені категорії осіб, які мають право на пільги, це:

— педагогічні працівники, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу і перелік посад яких затверджено

постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963;

— працівники культури, які працюють у бібліотеках, клубних закладах сільської місцевості і селищ міського типу, та працівники музеїв, закладів музейного типу, які проживають у селах і селищах міського типу і на яких поширюється чинність

ст. 20 Основ законодавства України про культуру від 14.02.92 р. № 2117-ХII;

— медичні та фармацевтичні працівники (лікарі, провізори, фахівці з базовою та неповною вищою медичною та фармацевтичною освітою незалежно від найменування посади), які проживають і працюють у сільській місцевості та селищах міського типу;

— пенсіонери, які раніше працювали педагогічними, медичними та фармацевтичними працівниками у сільській місцевості і селищах міського типу і проживають у таких населених пунктах, мають відповідний стаж роботи не менше трьох років і на момент виходу на пенсію працювали на посадах педагогічних, медичних та фармацевтичних працівників.

Згідно з

п. 2 Порядку надання пільг, компенсацій і гарантій працівникам бюджетних установ, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, затвердженого постановою КМУ від 31.03.2003 р. № 426, пільги педагогічним, медичним та фармацевтичним працівникам і працівникам культури надаються щомісяця шляхом зменшення плати за користування житлом з опаленням та освітленням.

За кожним видом комунальних послуг є окремий порядок надання пільг.

Слід звернути особливу увагу на те, що згідно з

п. 1.4 Порядку № 341 гарантії, передбачені для працівників бюджетної сфери, не поширюються на членів їх сімей.

Тепер що стосується прав на пільги учасників Великої Вітчизняної війни.

Такі пільги визначені

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551).

Так, згідно з

п. 5 ст. 14 Закону № 3551 учасники війни мають право на 50-процентну знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання.

При цьому пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо надаються учасникам війни

та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

Таким чином, ураховуючи зазначене, у вашому випадку, член сім’ї, який є учасником Великої Вітчизняної війни, має

одну підставу (як учасник Великої Вітчизняної війни) для отримання пільги на оплату газу, а член сім’ї, який є працівником бюджетної сфери та проживає у сільській місцевості, має дві підстави (як працівник бюджетної сфери, який проживає у сільській місцевості, та як член сім’ї учасника Великої Вітчизняної війни) для отримання пільги на оплату газу.

Скільки ж пільг фактично така сім’я може отримати?

Як визначено у

п. 3.9 Порядку № 341, особа, яка має право на одні й ті ж пільги згідно з кількома законами України, користується цими пільгами відповідно до одного закону України за її вибором.

Таким чином, член сім’ї, який працює в бюджетній сфері та проживає в сільській місцевості, може обрати для себе

лише одну із двох пільг, на які він має право.

Член сім’ї, який є учасником Великої Вітчизняної війни, має право користуватися своєю пільгою, яка передбачена п. 5 ст. 14 Закону № 3551.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі