Теми статей
Обрати теми

Оплата праці членів приймальної комісії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЧЛЕНІВ ПРИЙМАЛЬНОЇ КОМІСІЇ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Як здійснюється оплата праці штатним викладачам вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації, а також особам, які виконують обов’язки членів приймальної комісії, і чи нараховується їм надбавка за вислугу років?

(м. Київ)

 

Відповідно до

Примірного положення про прий­мальну комісію вищого навчального закладу України, затвердженого наказом Міносвіти і науки від 22.03.2010 р. № 225, приймальна комісія вищого навчального закладу створюється для проведення прийому студентів на навчання.

Склад приймальної комісії вищого навчального закладу затверджується наказом його керівника, який є головою комісії.

До складу приймальної комісії входять:

— заступник (заступники) голови приймальної комісії;

— відповідальний секретар приймальної комісії;

— заступники відповідального секретаря прий­мальної комісії за формами навчання студентів та/або напрямами роботи;

— члени приймальної комісії.

Заступником голови приймальної комісії є проректор (заступник директора) з науково-педагогічної роботи.

Відповідальний секретар приймальної комісії та його заступники призначаються головою приймальної комісії з числа провідних науково-педагогічних (педагогічних) працівників вищого навчального закладу.

Членами приймальної комісії є директори інститутів (їх заступники), декани (заступники деканів) факультетів, завідувачі відділень, а також можуть призначатися керівники структурних підрозділів вищого навчального закладу. Кількість членів установлюється виходячи з потреби.

До складу приймальної комісії можуть бути включені представники місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, підприємств, установ і організацій, для яких ведеться підготовка фахівців.

До роботи у складі функціональних підрозділів приймальної комісії залучаються найбільш досвідчені, кваліфіковані і сумлінні науково-педагогічні (педагогічні) працівники даного вищого навчального закладу.

Педагогічні працівники закладу, в тому числі й викладачі під час канікул, що не збігається з їх черговою відпусткою, можуть залучатися до прийому вступних іспитів згідно з наказом керівника закладу в межах часу, що

не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул (п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455).

Участь викладачів у роботі приймальної комісії слід розглядати як виконання ними одного з видів організаційної роботи, визначеної

Переліком основних видів організаційної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, затвердженим наказом Міносвіти і науки від 07.08.2002 р. № 450.

За таких умов роботи зазначені працівники відпрацьовують у середньому за день норму годин, установлену при тарифікації, що передує початку канікул (

п. 88 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, далі — Інструкція № 102) із виплатою заробітної плати за тарифікацією. Якщо ж кількість відпрацьованих годин буде більшою ніж передбачено тарифікацією, то таким працівникам здійснюється додаткова оплата відповідно до примітки 5 до п. 14 Інструкції № 102, тобто погодинно.

Саме вказаною

приміткою передбачено застосування для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації ставок погодинної оплати, визначених цим пунктом Інструкції № 102. Розміри цих ставок наведені у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Якщо до прийому вступних іспитів залучаються викладачі, які не перебувають у штаті даного навчального закладу або викладачі цього закладу під час перебування їх у щорічній відпустці, то їм за цю роботу провадиться оплата

за погодинними ставками за фактично відпрацьований час.

Важливий нюанс

: ставки погодинної оплати розраховуються у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника 1-го тарифного розряду, розмір якого визначається КМУ і станом на 1 липня становить 570 грн.

Зазначені ставки включають оплату днів відпустки, тому особам, які одержують заробітну плату відповідно до п. 14 Інструкції № 102, відпускні не нараховуються. Не одержують ці працівники і надбавку за вислугу років, оскільки згідно з Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, така надбавка нараховується у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати). У нашому ж випадку це погодинна ставка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі