Теми статей
Обрати теми

Держказначейство відповідає на запитання про застосування КЕКВ (огляд листів Державного казначейства України)

Редакція ББ
Лист

ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВО ВІДПОВІДАЄ НА ЗАПИТАННЯ ПРО ЗАСТОСУВАННЯ КЕКВ

(огляд листів Державного казначейства України)

 

Бюджетні установи у процесі виконання кошторисів постійно стикаються з найрізноманітнішими ситуаціями, що стосуються застосування КЕКВ. Пропонуємо вашій увазі чергові роз’яснення Держказначейства щодо застосування КЕКВ.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Інструкція № 495 —

Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Інструкція № 59

— Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Закон № 2344

— Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Інструкція № 125

— Інструкція щодо обліку запасів бюджетних установ, затверджена наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125.

Порядок № 228

— Порядок складання, розгляду та затвердження кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Наказ № 57 —

наказ Мінфіну «Про затвердження документів, що застосовуються у процесі виконання бюджету» від 28.02.2002 р. № 57.

 

№ з/п

Документ

Запитання

Відповідь Держказначейства

Коментар редакції

1

2

3

4

5

1

Лист від 09.06.2010 р. № 17-06/1417-10153

За яким КЕКВ здійснювати видатки на оплату
харчування?

Відповідно до Інструкції № 495 оплата послуг з надання харчування, якщо такі послуги мають разовий характер, здійснюється за КЕКВ 1133 «Продукти харчування»

Дійсно, п.п. 1.3.3, п. «а» Інструкції № 495 передбачено, що за КЕКВ 1133 здійснюються видатки на оплату послуг з надання харчування. І хоча в цьому підпункті не визначено характер таких послуг (разовий чи системний), у цьому листі Держказначейство доходить висновку про те, що зазначений КЕКВ застосовується при оплаті разових послуг з надання харчування. Додамо, що цей КЕКВ застосовують ті установи, в яких є постійні кошторисні призначення за зазначеним кодом.

Якщо ж кошторисом не передбачено призначення за КЕКВ 1133, то оплата послуг закладів харчування, якщо такі послуги мають разовий характер, здійснюється за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)» (п.п. 1.3.4 п. «г» Інструкції № 495). Цей КЕКВ застосовується, наприклад, у випадку, якщо бюджетна установа укладає із закладом харчування разовий договір на харчування делегацій, учасників конференцій

За яким КЕКВ здійснювати видатки на сплату податку з доходів фізичних осіб, який утримується при видачі подарунків?

Відповідно до Інструкції № 495 придбання сувенірів, подарунків
(у тому числі новорічних) здійснюється за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

Якщо вартість виданого подарунку підлягає оподаткуванню, то сплата податку з доходів фізичних осіб здійснюється для штатних працівників у загальновстановленому порядку, а при видачі подарунків особам, які не перебувають у штаті установи, — за тим КЕКВ, за яким було придбано подарунок

Згідно з п.п. 4.2.9 Закону № 889 подарунки включаються до складу місячного оподатковуваного доходу особи як отримані додаткові блага (якщо дарувальником є роботодавець обдаровуваного) або на підставі п.п. 4.2.3 цього Закону (якщо дарувальником є нероботодавець).

Відповідно доходи, отримані у вигляді подарунків, підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 %.

Видатки на сплату податку з доходів з фізичних осіб, які перебувають у штаті бюджетної установи, здійснюються за КЕКВ 1111, а при видачі дарунків особам, які не є працівниками установи — за тим КЕКВ, за яким здійснюється придбання подарунків, тобто за КЕКВ 1131.

При цьому відповідно до п.п. 4.3.1 Закону № 889 не підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб суми державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів та соціальних послуг відповідно до закону, винагород, які платник податків отримує з бюджетів згідно із законом.

Тому якщо, наприклад, кошти на проведення свят, конкурсів і придбання призів (виплату винагород) для учасників і переможців заходів (програм), затверджених міськрадою, передбачено в міському бюджеті за відповідним кодом програмної класифікації видатків, то такі винагороди, у тому числі призи та подарунки, не підлягають оподаткуванню. Детальніше це питання розглядалося фахівцем ДПАУ в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 13

 

Лист від 09.06.2010 р. № 17-06/1417-10153

За яким КЕКВ здійснюються видатки на оплату заробітної плати членам журі, суддям?

Відповідно до Інструкції № 495 оплата праці працівників, які не перебувають у штаті установи (організації), за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком суб’єктів підприємницької діяльності) здійснюється за КЕКВ 1111 «Заробітна плата». За цим же кодом здійснюються всі необхідні утримання з оплати праці

Для проведення заходів спортивної та іншої спрямованості установи залучають фізичних осіб у якості суддів, членів журі, які не
перебувають у штаті таких установ. Оплата праці цих осіб здійснюється на підставі договору про надання послуг, який є одним із видів цивільно-правових договорів.

Починаючи з 1 січня 2010 року виплати за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізичними особами, які не є підприємцями, здійснюються за КЕКВ 1111 «Заробітна плата». Із сум винагород за цивільно-правовими договорами утримання (податок з доходів физосіб та збір до Пенсійного фонду) проводяться також за КЕКВ 1111.

Сплата нарахованих на винагороди за цивільно-правовими договорами внесків до Пенсійного фонду та Фонду соцстрахування на випадок безробіття проводяться за КЕКВ 1120.

Особливості укладення та оплати цивільно-правових договорів розглядалися у статті «Цивільно-правові договори: укладаємо та оплачуємо правильно» («Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 13, с. 16)

За яким КЕКВ здійснювати видатки на відрядження, харчування, проживання учасників спортивних заходів?

Відповідно до Інструкції № 495 оплата відряджень (у тому числі проїзду, добових, польових тощо) фізичних осіб, які мають правовідносини з бюджетною установою і на яких поширюється дія наказу (розпорядження), виданого керівником (учнів, студентів, тренерів, інших учасників) на навчально-тренувальні збори, змагання, олімпіади, наукові конференції тощо, здійснюється за КЕКВ 1140 «Видатки на відрядження»

У випадку, якщо на фізичних осіб не поширюється дія наказу (розпорядження), виданого керівником, тобто фізичні особи не мають правовідносин з бюджетною організацією, видатки мають здійснюватися за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)»

Відповідно до Інструкції № 59 службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, об’єднання, установи, організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення не за місцем його постійної роботи. При цьому працівником є особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує свої обов’язки чи функції згідно із трудовою угодою (контрактом).

Із цього випливає, що поїздка за розпорядженням керівника підприємства, об’єднання, установи, організації на певний строк до іншого населеного пункту особи, яка не перебуває із підприємством, установою, організацією у трудових відносинах, а також яка працює в установі за договором підряду, згідно з положенням Інструкції № 59 не вважається відрядженням, а отже, такій особі не можуть відшкодовуватися добові витрати, а також витрати на проїзд та проживання. Такої ж точки зору дотримується й Мінфін, про що свідчить його лист від 23.03.2006 р. № 31-26030-12-29/6045.

Тому видатки на відрядження, харчування, проживання учасників спортивних заходів, які не перебувають у трудових відносинах
із бюджетною установою, не можуть здійснюватися за КЕКВ 1140

2

Лист від 09.06.2010 р. № 17-10/1426-10179

Які КЕКВ застосовуються при здійсненні видатків на придбання лікарських засобів, що відпускаються безоплатно та за пільговими рецептами?

Відповідно до Інструкції № 495 за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» здійснюються видатки на придбання ліків, у тому числі видатки на оплату ліків за пільговими рецептами у випадках, передбачених законодавством, якщо такі видатки здійснює медичний заклад.

Тобто, якщо виплату за надані безоплатні ліки здійснює лікувальний заклад (наприклад, лікарня, поліклініка), то видатки здійснюються за КЕКВ 1132.

Якщо ж установа відшкодовує фактичні видатки за відпустку медикаментів на безвідплатній основі безпосередньо громадянам, які мають право на їх отримання у передбачених законодавством випадках, то такі видатки класифікуються як поточні трансферти конкретним громадянам і проводяться за КЕКВ 1343 «Інші поточні трансферти населенню»

Деякі категорії громадян мають право на безоплатний чи пільговий відпуск лікарських засобів. Такі ліки виписуються за пільговими рецептами лікарями відомчих лікувально-профілактичних закладів. Механізм безоплатного чи пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань установлено постановою КМУ від 17.08.98 р. № 1303. Видатки на медикаменти, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно чи на пільгових умовах, здійснюють лікувально-профілактичні заклади за рахунок загальних асигнувань, передбачених відповідними бюджетами на охорону здоров’я, якщо не передбачено інше.

Видатки на придбання лікарських засобів, що відпускаються безоплатно чи за пільговими рецептами, здійснюються одним зі способів:
— лікувальна установа, що є бюджетною установою, самостійно купує медикаменти та передає їх до аптеки для отоварювання пільгових рецептів;
— установа відшкодовує аптечним закладам фактичні видатки за медикаменти, відпущені на безоплатній основі за пільговими рецептами громадянам.

У першому випадку придбання медикаментів для пільгового контингенту проводиться лікувально-профілактичним закладом за КЕКВ 1132, а в другому випадку — лікувально-профілактичний заклад проводить лише відшкодування, тобто компенсує вже понесені аптекою видатки за КЕКВ 1343. При цьому підставою для оплати понесених видатків є реєстри пільгових та безоплатних рецептів

3

Лист від 14.06.2010 р. № 17-04/1482-10456

За яким КЕКВ оплачувати видатки на придбання скрапленого газу?

Відповідно до Інструкції № 495 за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» здійснюється придбання паливно-мастильних матеріалів (у тому числі для транспортних засобів спеціального призначення), талонів, смарт-карт.

У зв’язку з цим Держказначейство приходить до висновку про те, що оплата скрапленого (балонного) газу для автомобілів здійснюється за зазначеним кодом

Із листа Держказначейства випливає, що незалежно від вигляду транспортного засобу (у тому числі й для транспортних засобів спеціального призначення), видатки на придбання скрапленого (балонного) газу здійснюються за КЕКВ 1131

4

Лист від 16.06.2010 р. № 17-04/1532-10752

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання транспортних засобів спеціального призначення?

Відповідно до Інструкції № 495 придбання, утримання та ремонт транспортних засобів спеціального призначення, оплата транспортних послуг (у тому числі капітальний і поточний ремонт автомобілів спеціального призначення та транспортних засобів спеціального призначення; планово-технічне обслуговування, придбання запчастин для транспортних засобів спеціального призначення тощо) здійснюється за КЕКВ 1150 «Матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт та заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення».

Придбання транспортних засобів, автомобілів, приладів, машин, механізмів проводиться за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів тривалого користування».

Таким чином, у листі Держказначейство робить висновок про те, що застосування КЕКВ при придбанні автомобілів залежить від того, належить такий транспортний засіб до транспортних засобів спеціального призначення чи ні

Згідно із Законом № 2344 транспортні засоби за своїм призначенням поділяються на:
— транспортні засоби загального призначення;
— транспортні засоби спеціалізованого призначення;
— транспортні засоби спеціального призначення.

Транспортний засіб загального призначення — транспортний засіб, не обладнаний спеціальним обладнанням та призначений для перевезення пасажирів чи вантажів (автобус, легковий автомобіль, вантажний автомобіль, причіп, напівпричіп із бортовою платформою відкритого чи закритого типу).

Транспортний засіб спеціалізованого призначення — транспортний засіб, призначений для перевезення конкретних категорій пасажирів чи вантажів (автобус для перевезення дітей, інвалідів, пасажирів певних професій, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, швидка медична допомога, автомобіль інкасації, ритуальний автомобіль тощо) і який має спеціальне обладнання (таксі, броньований, обладнаний спеціальними світловими та звуковими сигнальними пристроями тощо).

Транспортний засіб спеціального призначення — транспортний засіб, призначений для виконання спеціальних робочих функцій (для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автобетономішалка, вежа розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо).

Залежно від того, до якої з категорій належить транспортний засіб, видатки на його придбання здійснюються за КЕКВ 1150 або 2110.

При здійсненні видатків на придбання транспортних засобів необхідно враховувати, що на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 21.07.2010 р., Держказначейством України у зв’язку з необхідністю економії та ефективного використання коштів у 2010 році, не здійснюватиметься фінансування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (як із загального, так і зі спеціального фондів бюджету), зокрема, на придбання нових службових автомобілів тощо

5

Лист
від 16.06.2010 р. № 17-04/1534-10753

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання та утримання тварин?

Відповідно до Інструкції № 495 за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» здійснюються видатки на придбання тварин для вирощування та відгодування, для станції переливання крові, науково-дослідних установ тощо; придбання корму для тварин, а також інвентарю для їх утримання.

У бухгалтерському обліку сіно, овес, інші види кормів і фуражу для худоби та інших тварин, а також насіння, добрива та інші матеріали обліковуються на субрахунку 239 «Інші матеріали».

Видача запасів з місць відповідального зберігання (знаходження) проводиться за документами встановленої форми, які затверджуються керівником установи

При плануванні видатків на утримання підсобного господарства, слід урахувати, що придбання вакцини для тварин здійснюється за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали», а видатки на придбання робочої, продуктивної та племінної худоби — за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового використання».

Порядок оприбутковування, обліку та списання кормів для худоби проводиться згідно з вимогами Інструкції № 125.

Питання, що стосуються діяльності підсобних господарств, які є структурними підрозділами бюджетних установ, а також організації обліку тварин, що перебувають у цих господарствах, розглядалися у статті «Підсобне господарство бюджетної установи» («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 25)

6

Лист
від 21.06.2010 р. № 17-04/1576-11018

За яким КЕКВ здійснюються видатки на стільниковий зв’язок?

Відповідно до Інструкції № 495 для сплати збору на обов’язкове пенсійне страхування застосовуються такі коди:

КЕКВ 1134 — якщо збір сплачується оператору стільникового зв’язку в загальній сумі наданих послуг стільникового мобільного зв’язку;

КЕКВ 1135 — якщо збір сплачується як окремий платіж на рахунки з обліку надходжень спеціального фонду держбюджету.

Щодо одержувачів бюджетних коштів, то вони при сплаті збору на обов’язкове пенсійне страхування використовують КЕКВ 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»

При здійсненні видатків на мобільний зв’язок, зокрема, при придбанні смарт-карт для поповнення мобільного телефону, збір на обов’язкове пенсійне страхування сплачується у складі загальної вартості таких послуг. Про облік скретч-карт для поповнення мобільного телефону Держказначейство розповідало в листі від 16.10.2008 р. № 15-04/2289-17555 («Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 5).

Одержувачі бюджетних коштів використовують бюджетні кошти відповідно до плану використання бюджетних коштів, при складанні якого необхідно керуватися Порядком № 228 і наказом № 57

7

Лист
від 24.06.2010 р. № 17-04/1614-11400

За яким КЕКВ здійснюються видатки на придбання апаратури спеціального призначення установами
виконання
покарань?

Відповідно до Інструкції № 495 придбання, утримання та ремонт засобів і майна зв’язку спеціального призначення, спеціальної електронно-обчислювальної техніки та апаратури спеціального призначення, що використовується для потреб зв’язку спеціального призначення, будівництво, реконструкція та капітальний ремонт ліній зв’язку спеціального призначення та технічних споруд об’єктів зв’язку спеціального призначення, ремонт і перевірка вимірювальних приладів і засобів зв’язку спеціального призначення, установка телевізійних антен тощо здійснюється за КЕКВ 1150 «Матеріали, інвентар, будівництво, капітальний ремонт і заходи спеціального призначення, що мають загальнодержавне значення».

Таким чином, Держказначейство доходить висновку про те, що видатки на придбання, утримання, монтаж тощо інженерно-технічних засобів охорони та нагляду, що належать до апаратури спеціального призначення, здійснюються за КЕКВ 1150

З метою забезпечення безпеки установи виконання покарань має бути обладнано інженерно-технічними засобами охорони та нагляду, спеціальними засобами захисту та активної оборони, системами зв’язку та управління, зброєю, боєприпасами, бойовою та спеціальною технікою. Загальні вимоги до обладнання установ покарань установлено Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затвердженими наказом Державного департаменту з питань виконання покарань від 25.12.2003 р. № 275

8

Лист
від 24.06.2010 р. № 17-07/1615-11401

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання автотранспортного засобу за договором лізингу?

Відповідно до Інструкції № 495 плата за оренду приміщень (у тому числі гаражів, складів тощо) як для довгострокового, так і для короткострокового користування, плата за оренду транспортних засобів усіх видів (у тому числі автомобілів, літаків тощо), плата за оренду обладнання тощо проводиться за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)».

За КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування» здійснюється придбання транспортних засобів, автомобілів, приладів.

Виходячи з цього, у листі робиться висновок: якщо за договором лізингу лізингодавець передає майно (автотранспортний засіб) у користування лізингоотримувачу на певний строк без передачі права власності, видатки на сплату лізингових платежів необхідно здійснювати за КЕКВ 1134.

Якщо ж сторони договору лізингу уклали договір купівлі-продажу об’єкта лізингу, то право власності на такий об’єкт переходить до лізингоотримувача у випадку та з моменту сплати ним визначеної договором ціни. Здійснення такої операції класифікується як придбання матеріальних активів, видатки на які проводяться за КЕКВ 2110

Про можливість укладання лізингових угод бюджетними організаціями Держказначейство свого часу звертало увагу в листі від 08.04.2008 р. № 3.4-04/1027-5738 («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 21).

Застосування КЕКВ залежить від того, переходить право власності до лізингоотримувача чи ні. При цьому умови надання майна лізингодавцем лізингоотримувачу має бути зазначено в договорі, на підставі якого й визначаються економічна суть операції та вид КЕКВ, який потрібно застосовувати

9

Лист
від 30.06.2010 р. N 17-06/1658-11769

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання матеріалів для поточного ремонту, який бюджетна установа виконує власними силами?

Відповідно до Інструкції № 495 придбання матеріалів, будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю та інструментів для господарської діяльності, а також для благоустрою території здійснюється за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування»

Про порядок застосування КЕКВ при здійсненні видатків на придбання матеріалів для поточного ремонту Держказначейство роз’яснювало неодноразово (див. наприклад, лист від 31.05.2010 р. № 15-04/1260-9359 // «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 24). У коментарі до цього листа розглядалися різні варіанти застосування КЕКВ при оплаті послуг з проведення поточного ремонту та технічного обслуговування необоротних активів. Так, якщо бюджетна організація самостійно придбаває деталі (матеріали, запчастини тощо) для ремонту та технічного обслуговування об’єктів необоротних активів, то після закінчення ремонтних робіт вартість таких матеріальних цінностей, придбаних установою, списується на фактичні видатки за КЕКВ 1131. У цьому випадку необхідно пам’ятати про те, що придбані матеріальні цінності оприбутковуються на баланс

10

Лист
від 08.07.2010 р. № 17-06/1752-12613

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання матеріалів для капітального ремонту, який бюджетна установа виконує власними силами?

Відповідно до Інструкції № 495 за КЕКВ 2131, 2133, 2141, 2143, 2144 здійснюються видатки на придбання будівельних матеріалів за рахунок коштів, які передбачено на капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію й використовуються у процесі ремонтних робіт.

Таким чином, видатки на придбання матеріалів для капітального ремонту, реконструкції та реставрації, які проводитимуться власними силами та для передачі будівельній організації, здійснюються за зазначеними КЕКВ.

З листа випливає: якщо бюджетна організація придбаває будівельні матеріали для проведення капітального ремонту, який виконуватиметься власними силами або якщо такі матеріали буде передано будівельній організації, то видатки на їх придбання здійснюються за КЕКВ 2131, 2133, 2141, 2143, 2144.

Для правильного розмежування робіт, що належать до поточного та капітального ремонту, доцільно керуватися Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150. Як наголошувалося в листі Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 06.04.2009 р. № 9/8-457 («Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 19, с. 3),

цей документ може бути застосовано для визначення робіт поточного та капітального ремонту лікарень, навчальних закладів, адміністративних будівель за наявності відповідного рішення головного розпорядника коштів.

Слід урахувати, що проведення капітального ремонту власними силами установи може здійснюватися лише за умови надання затвердженого кошторису на виконання зазначених робіт з урахуванням чинних державних будівельних норм (лист Держказначейства від 25.04.2003 р. № 07-06/872-3814).

Питання, що стосуються проведення ремонту, висвітлювалися у статті «Капітальний ремонт: що потрібно знати бухгалтеру» («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 9)

11

Лист
від 15.07.2010 р. № 17-04/1793-13003

За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання навчально-методичного посібника?

Відповідно до Інструкції № 495 видатки, пов’язані з виконанням робіт з експериментального проектування та послугами науково-дослідних організацій, інших установ (як державних, так і госпрозрахункових) з реалізації частки державних багатоцільових та інших програм, які здійснюються відповідно до укладених договорів, здійснюються за КЕКВ 1171 «Дослідження та розробки, окремі заходи розвитку з реалізації державних (регіональних) програм».

За КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів тривалого користування» передбачено видатки на поповнення музейних фондів, книг для бібліотечних фондів, придбання та випуск підручників для бібліотечних фондів навчальних закладів, придбання статутів, довідників, військово-навчальної та спеціальної літератури для навчальних потреб військовослужбовців та осіб рядового й начальницького складу.

Видатки на придбання та виготовлення підручників і книг (крім бібліотечних фондів) здійснюються за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування».

Таким чином, у листі робиться висновок про те, що застосування КЕКВ залежить від приналежності посібника до науково-дослідних робіт, бібліотечних фондів або необоротного активу

Від того, чи належить навчально-методичний посібник до науково-дослідних робіт, бібліотечних фондів чи необоротних активів, залежить не лише застосування КЕКВ (1171, 2110, 1131), а й порядок відображення в бухгалтерському обліку:
— якщо план-проспект навчально-методичного посібника з адаптивних комп’ютерних технологій належить до необоротних активів спеціального призначення, то його необхідно обліковувати на субрахунку 119 «Необоротні матеріальні активи спеціального призначення»;
— якщо план-проспект навчально-методичного посібника належить до бібліотечних фондів, то його необхідно обліковувати як бібліотечні фонди на субрахунку 112 «Бібліотечні фонди», незалежно від вартості.

Як зазначало Держказначейство в листі від 07.03.2006 р. № 3.4-04/491-2078, відповідальність щодо розподілу періодичних видань на «бібліотечний фонд» та «не бібліотечний фонд» покладається виключно на розпорядника бюджетних коштів.

Питання, що стосуються обліку бібліотечних фондів, розглядалися у статті «Облік бібліотечних фондів» («Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 19). При відображенні операцій з бібліотечними фондами необхідно керуватися кореспонденцією субрахунків, наведеною в Методичних рекомендаціях щодо обліку бібліотечних фондів, затверджених наказом Міністерства культури та туризму від 27.03.2008 р. № 321/0/16/-08 («Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16, с. 16).

При цьому, якщо навчально-методичний посібник розробляється в межах науково-дослідних робіт, то слід урахувати, що такі видатки не визнаються нематеріальним активом, а відбиваються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені

 

Матеріал підготувала Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі