Теми статей
Обрати теми

Надання податкової соціальної пільги сумісникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПОДАТКОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПІЛЬГИ СУМІСНИКАМ

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Соціальний робітник територіального центру соціального обслуговування працює на ставку і отримує заробітну плату із загального фонду кошторису терцентру. Крім того, за сумісництвом він обслуговує додатково 3-х осіб на платній основі та отримує заробітну плату за рахунок коштів спецфонду кошторису терцентру. Сукупно розмір його заробітної плати перевищує граничний розмір для надання податкової соціальної пільги, а якщо розглядати його зарплату окремо за джерелами виплати, то не перевищує. Який порядок надання податкової соціальної пільги в цьому випадку?

(Харківська обл.)

 

Згідно з

п. 6.1 ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV платник податків має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, що отримується з джерел на території України від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Інакше кажучи, податкова соціальна пільга надається

за одним місцем роботи та від одного роботодавця.

Внутрішнє сумісництво передбачає отримання заробітної плати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішнім),

від одного роботодавця. У зв’язку з цим для визначення права працівника на ПСП необхідно враховувати сукупний дохід, що нараховується йому як за основною роботою, так і на роботі за внутрішнім сумісництвом.

У цьому випадку соціальний робітник отримує дохід

від одного роботодавця з різних джерел: за рахунок коштів загального фонду та за рахунок коштів спеціального фонду (від надання платних послуг) єдиного кошторису терцентру. У зв’язку з цим для визначення права такого працівника на податкову соціальну пільгу необхідно враховувати його сукупний дохід.

Граничний розмір доходу для надання звичайної податкової соціальної пільги

у 2010 році складає 1220 грн. Якщо заробітна плата працівника, виплачена сукупно за рахунок коштів загального та спеціального фондів кошторису, перевищує 1220 грн., то він не має права на податкову соціальну пільгу.

Якщо ж працівник працює на умовах зовнішнього сумісництва, то він має право самостійно обирати місце застосування ПСП. При цьому працівник-сумісник може скористатися правом на отримання ПСП або за основним місцем роботи, або за сумісництвом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі