Теми статей
Обрати теми

Надання податкової соціальної пільги багатодітним батькам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПОДАТКОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПІЛЬГИ БАГАТОДІТНИМ БАТЬКАМ

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Який порядок надання податкової соціальної пільги багатодітним батькам у 2010 році?

(м. Київ)

 

Із 1 січня 2010 року згідно із

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років:

— виключено з переліку осіб, які мають право на підвищену податкову соціальну пільгу (далі — ПСП) у розмірі 150 % від загальної (виключено

п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889));

— включено до переліку осіб, які мають право на

максимальну ПСП у розмірі 200 % від загальної з розрахунку на кожну дитину за умови, що їх заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу, розрахованого згідно з п.п. 6.5.1 Закону № 889 (п.п. 6.1.3 Закону № 889 доповнений п.п. «е»).

Особливості застосування максимальної ПСП для багатодітних батьків ДПАУ роз’яснила в

листі від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717.

Так, починаючи із заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають і

виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, мають право на ПСП у розмірі 200 % від розміру, визначеного в п.п. 6.1.1 Закону № 889, з розрахунку на кожну таку дитину.

Зверніть увагу

: право на таку пільгу з 2010 року мають лише ті багатодітні батьки (як мати, так і батько), які не лише мають (за фактом народження), а й виховують неповнолітніх дітей. При цьому за кожним з таких багатодітних платників податку зберігається право на додаткове отримання ПСП, визначеної п.п. 6.1.1 Закону № 889 (100 %).

Так само, як і в минулих роках, в одного з багатодітних батьків — платників податку розмір місячного доходу (заробітної плати), що дає право на отримання 200 % ПСП, дорівнює сумі, визначеній

п.п. 6.5.1 Закону № 889 та збільшеній кратно кількості виховуваних неповнолітніх дітей.

Ураховуючи зазначені зміни в порядку та розмірі надання ПСП, платникам податку, які мають підстави для отримання цієї пільги, слід

відновити свої заяви на отримання ПСП, зазначивши, що вони претендують на ПСП, передбачену п.п. «е» п.п. 6.1.3 Закону № 889. Крім заяви, слід подати документи, які підтверджують, що платник податку не лише має, а й виховує своїх неповнолітніх дітей.

Приклад.

Батьки трьох дітей є чоловіком та дружиною і працюють в одній установі. У серпні 2010 року розмір їх заробітної плати склав:

— у чоловіка — 2500,00 грн.;

— у дружини — 888,00 грн.

У січні 2010 року ними були подано заяви встановленої форми та підтверджуючі документи на право застосування до їх зарплати ПСП у розмірі 200 %, у зв’язку з тим, що вони мають і виховують трьох дітей, а також заяви на застосування ПСП «на себе». Збільшений граничний розмір доходу кратно кількості дітей виходячи з поданих заяв працівників застосовуватиметься до заробітної плати чоловіка.

Обидва мають право на застосування ПСП у розмірі 200 % на кожну дитину віком до 18 років як багатодітні батьки на підставі п.п. «е» п.п. 6.1.3 Закону № 889 у розмірі 869 грн., оскільки:

— граничний розмір доходу

чоловіка для визначення права на отримання ПСП «на дітей» не перевищує 3660,00 грн. (1220,00 грн. х 3);

— граничний розмір доходу

дружини для визначення права на застосування пільги «на дітей» не перевищує 1220,00 грн.

Також обидва мають право на ПСП «на себе» у розмірі звичайної ПСП, тобто в розмірі 434,50 грн.

Розмір ПСП , що надається (

як чоловікові, так і дружині), визначається так: пільга «на дітей» х кількість дітей + пільга «на себе», тобто розмір пільги дорівнює 3401,50 грн. (869,00 грн. х 3 + 434,50 грн.).

Щодо документів, які підтверджують факт виховання дітей, то на сьогодні зміни до

Порядку подання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035, не внесено.

Права та обов’язки щодо виховання батьками своїх дітей, а також забезпечення права дитини на належне виховання визначено

ст. 150, 151, 152 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ).

Із норм зазначених

статей СКУ випливає, що необхідність у будь-яких документах, що стосуються виховання дитини, має місце лише в тому випадку, якщо один з батьків проживає окремо від дитини, якщо один з батьків (або обидва) ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків, якщо один з батьків (або обидва) позбавлений батьківських прав.

Багатодітна сім’я, що займається вихованням своїх дітей і складається із двох батьків та трьох і більше дітей, може подати лише довідку з ЖЕКу про склад сім’ї.

Якщо багатодітні батьки розлучені, то згідно зі

ст. 157 та 158 СКУ той із батьків, який проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у вихованні дітей і має право на особисте спілкування з дитиною.

Батьки

мають право укласти договір щодо здійснення ними батьківських прав та виконання обов’язків тим із них, який проживає окремо від дитини (ч. 4 ст. 157 СКУ).

Із цього випливає, що такий договір між розлученими батьками не є обов’язковим, наприклад, у разі якщо виконання обов’язків і здійснення батьківських прав тим із батьків, який проживає окремо від дитини, усіх влаштовує.

У разі спору щодо цього питання можуть знадобитися відповідні документи, а саме: рішення суду чи нотаріально завірений договір між чоловіком і дружиною стосовно здійснення батьківських прав і виконання зобов’язань з утримання дитини, рішення органу опіки та піклування.

До моменту врегулювання цього питання як документ, що підтверджує факт виховання батьками своїх дітей, можна подати довідку з ЖЕКу, що підтверджує, з ким із батьків проживають діти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі