Теми статей
Обрати теми

Заповнення форми № 1 ДФ на осіб, які одержують грошове забезпечення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАПОВНЕННЯ ФОРМИ № 1-ДФ НА ОСІБ, ЯКІ ОДЕРЖУЮТЬ ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаментуоподаткування фізичних осіб ДПА України

 

З грошового забезпечення військовослужбовців утримують 15 % податку з доходів фізичних осіб. Згідно з постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 44 щомісячно військовослужбовцям компенсується утримана сума податку з доходів. Чи включається така компенсація до доходу військовослужбовців, і як відображати утримання податку у формі № 1-ДФ?

(Одеська обл.)

 

Доходи у вигляді грошового забезпечення, що виплачується особам, які мають статус військовослужбовців або є особами рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ Держспецзв’язку, Державної кримінально-виконавчої служби, МНС, податкової міліції (далі — військовослужбовці), є об’єктом для обкладання податком з доходів фізичних осіб згідно із

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889).

Базою для обкладання податком з доходів фізичних осіб для військовослужбовців, ураховуючи положення

п. 22.7 ст. 22 Закону № 889, є доходи у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, що отримуються ними у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, без вирахування внеску до Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При цьому згідно з

п. 22.7 ст. 22 Закону № 889 суми податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, отриманих військовослужбовцями, направляються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян. Порядок виплати щомісячної грошової компенсації суми податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу затверджено постановою КМУ від 15.01.2004 р. № 44.

Дохід військовослужбовців, що отримується у вигляді грошового забезпечення, не відповідає визначенню заробітної плати, наведеному в

п. 1.3 ст. 1 Закону № 889, військовослужбовці не є найманими робітниками відповідно до чинного трудового законодавства, тому до доходу військовослужбовців, що отримується у вигляді грошового забезпечення, не може застосовуватися податкова соціальна пільга.

У

Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1-ДФ), затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, податок з доходів фізичних осіб, утриманий із грошового забезпечення, відображається відповідно у графах 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку». Якщо в інформаційному рядку є незаповнені поля, то вони заповнюються прокресленнями.

Приклад.

Нараховано до виплати грошове забезпечення в розмірі 1000 грн. Податок з доходів фізичних осіб, утриманий з грошового забезпечення, склав 150 грн. Виплачене грошове забезпечення — 850 грн. Грошова компенсація податку з доходів фізичних осіб — 150 грн. У Податковому розрахунку за формою № 1-ДФ ці суми відображаються так.

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1-ДФ

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн., коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку

Ознака доходу

Дата

Ознака податков. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу дд/мм/рр

звільнення з роботи дд/мм/рр

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<...>

21

1111111111

1000,00

1000,00

150,00

150,00

01

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі