Теми статей
Обрати теми

Щодо здійснення органами пожежного нагляду контролю (перевірки) відповідності правилам пожежної безпеки мереж зовнішнього протипожежного водопостачання

Редакція ББ
Лист від 16.03.2010 р. № 04-18/275

ГОЛОВНЕ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНЕ УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ОРГАНАМИ ПОЖЕЖНОГО НАГЛЯДУ КОНТРОЛЮ (ПЕРЕВІРКИ) ВІДПОВІДНОСТІ ПРАВИЛАМ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ МЕРЕЖ ЗОВНІШНЬОГО ПРОТИПОЖЕЖНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ

Лист від 16.03.2010 р. № 04-18/275

(витяг)

 

<…>

Відповідно до Закону України «Про пожежну безпеку» основним завданням пожежної охорони, до складу якої входять територіальні органи МНС України, є: здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог; запобігання пожежам і нещасним випадкам на них; гасіння пожеж, рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо виконання Закону України «Про пожежну безпеку» від 26.07.94 р. № 508 передбачено, що державна пожежна охорона відповідно до покладених на неї завдань, у тому числі, перевіряє на підприємствах відповідність стандартам і технічним умовам протипожежного устаткування. Крім цього, органи державної пожежної охорони надають у встановленому законодавством порядку платні послуги протипожежного призначення.

Перелік платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної пожежної охорони МНС України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 р. № 798 (далі — Перелік, Постанова). Відповідно до вимог Постанови платні послуги надаються на добровільних засадах за заявою замовника.

Пунктом 15 Переліку передбачено здійснення підрозділами пожежної охорони перевірки та випробування пожежних гідрантів, внутрішніх пожежних кранів та їх обладнання пожежними рукавами.

Поряд з цим, відповідно до п. 3 вказаної Постанови послуги, пов’язані із здійсненням контролю за виконанням правил пожежної безпеки, запобіганням пожежам і нещасним випадкам на них, гасінням пожеж, рятуванням людей та наданням допомоги в ліквідації наслідків аварії, катастроф і стихійного лиха, надаються на безоплатній основі.

Наказом МНС України «Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні» від 19.10.2004 р. № 126 передбачено, що для контролю працездатності мережі зовнішнього протипожежного водопостачання (в т. ч. пожежні гідранти) необхідно 1 раз на рік проводити випробування на тиск та витрату води

Крім цього, п. 7.7 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 27.06.2008 р. № 190, визначено, що перевірка пожежних гідрантів здійснюється органами пожежної охорони разом з представниками суб’єкта господарювання, що виробляє або створює послуги з централізованого водопостачання.

Таким чином, здійснення органами пожежного нагляду контролю (перевірки) відповідності правилам пожежної безпеки мереж зовнішнього протипожежного водопостачання проводиться на безоплатній основі.

Отримання плати за надані послуги може проводитися виключно після надходження заяви від замовника та укладення з ним відповідної угоди.

 

Заступник Голови І. Стефанюк

 

Коментар редакції

 

ПЕРЕВІРКА ВІДПОВІДНОСТІ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ МЕРЕЖ ЗОВНІШНЬОГО ПРОТИПОЖЕЖНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ БЕЗОПЛАТНО

Питання протидії можливим пожежам є дуже актуальним на сьогодні у зв’язку зі спекою, яка ніяк не залише нашу країну.

Кожне підприємство, установа, організація для запобігання пожеж повинні мати засоби протипожежної безпеки і здійснювати відповідні протипожежні заходи.

Здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог відповідно до

ст. 14 Закону України «Про пожежну безпеку» від 17.12.93 р. № 3745-XII є одним з основних завдань пожежної охорони, яка поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Як зазначає ГоловКРУ у

листі, що коментується, державна пожежна охорона відповідно до постанови КМУ «Про заходи щодо виконання Закону України «Про пожежну безпеку» від 26.07.94 р. № 508, зокрема, перевіряє на підприємствах відповідність протипожежного устаткування стандартам і технічним умовам. Крім того, органи державної пожежної охорони можуть надавати платні послуги. І тут виникає запитання: платним чи безоплатним є перевірка протипожежного устаткування?

Як відомо, бюджетні організації та установи можуть надавати тільки ті види платних послуг, які їм дозволені законодавством.

Підрозділи державної пожежної охорони МНС України можуть надавати ті платні послуги, види яких передбачені

Переліком платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної пожежної охорони Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 15.05.2000 р. № 798.

Згідно з

п. 15 цього Переліку на платній основі може здійснюватись перевірка та випробування пожежних гідрантів, внутрішніх пожежних кранів та їх обладнання пожежними рукавами.

Але, в той же час, відповідно до

п. 3 постанови КМУ «Про затвердження переліку платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної пожежної охорони Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи» від 15.05.2000 р. № 798 послуги, пов’язані із здійсненням контролю за виконанням правил пожежної безпеки, запобіганням пожежам і нещасним випадкам на них, гасінням пожеж, рятуванням людей та наданням допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха, надаються на безоплатній основі.

Виходячи з вищезазначеного, ГоловКРУ робить висновок: проведення такого контролю на платній основі може здійснюватись лише після надходження заяви від замовника та укладення з ним відповідної угоди.

Також слід зазначити, що органами пожежної охорони контроль за працездатністю мережі зовнішнього протипожежного водопостачання обов’язково має здійснюватись один раз на рік, про що зазначено у п.п. 6.3.1.5 Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 р. № 126. Тобто один раз на рік така перевірка є обов’язком органів державної пожежної охорони і здійснюється безоплатно, а платна перевірка здійснюється лише за бажанням замовника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі