Теми статей
Обрати теми

Перерахунок заробітної плати після реорганізації установи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕРАХУНОК ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПІСЛЯ РЕОРГАНІЗАЦІЇ УСТАНОВИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Міське територіальне медичне об’єднання згідно з рішенням сесії міської ради 01.04.2010 р. було реорганізовано шляхом поділу, унаслідок чого утворились дві самостійні установи: міська лікарня та міська поліклініка. Штати та баланс територіального медичного об’єднання були розділені між цими установами. Згідно з положенням, міська лікарня не є правонаступником Міського територіального медичного об’єднання. У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 01.01.2010 р. необхідно провести перерахунок заробітної плати працівникам міської лікарні, тому виникло запитання: яка установа має провести такий перерахунок за період з 01.01.2010 р. по 31.03.2010 р.?

(м. Євпаторія)

 

При проведенні реорганізації під

поділом слід розуміти припинення діяльності однієї установи як юридичної особи та передавання за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах усіх його майнових прав і зобов’язань кільком установам — юридичним особам, що створені в результаті реорганізації.

При реорганізації установи шляхом поділу активи у відповідних частинах передаються за роздільним балансом правонаступникам, які створюються в результаті реорганізації.

Реєстрація правонаступників, створених у результаті реорганізації шляхом поділу здійснюється на загальних підставах відповідно до вимог

Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Питання ліквідації та реорганізації бюджетних установ розглядалося у консультації «Ліквідація та реорганізація бюджетних установ: запитання та відповіді» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 11, с.10).

Що стосується проведення перерахунку заробітної плати працівникам міської лікарні зазначимо таке.

Після реорганізації територіального медичного об’єднання і лікарня, і поліклініка стали

окремим юридичними установами зі своїми окремим штатом, кошторисом та балансом. З моменту утворення таких юридичних осіб кожна з них відповідає за правильність ведення свого обліку, нарахування заробітної плати працівникам своєї установи тощо.

Потреба у перерахунку заробітної плати з 01.01.2010 р. працівникам бюджетних установ виникла у зв’язку з прийняттям

Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI, яким було встановлено рівень мінімальної заробітної плати на 2010 рік та постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 і від 25 жовтня 2008 р. № 939» від 12.05.2010 р. № 337, якою розмір посадового окладу працівника 1 тарифного розряду встановлено з 01.01.2010 р. — 555 грн. та з 01.04.2010 р. — 567 грн.

Вважаємо, що у ситуації, яка склалась у зв’язку з реорганізацією територіального медичного об’єднання, кожна з створених юридичних осіб (лікарня та поліклініка) мають зробити перерахунки заробітної плати працівникам з 01.01.2010 р.

кожна щодо працівників свого штату.

При цьому звернемо увагу, що в цьому випадку не йдеться про заборгованість ліквідованої юридичної особи, адже нарахування заробітної плати працівникам відповідно до нових умов оплати праці не було проведено.

Нагадаємо, що згідно з

п. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III, будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету можна здійснювати лише за наявності відповідного бюджетного призначення.

Узяття бюджетних зобов’язань понад бюджетні призначення є

бюджетним правопорушенням.

Тому, у разі відсутності коштів на здійснення перерахунку заробітної плати працівникам з 01.01.2010 р. і поліклініка, і лікарня мають звернутись до вищої за рівнем організації (головного розпорядника бюджетних коштів) з проханням виділення додаткових асигнувань для здійснення перерахунку. Для цього необхідно зробити розрахунок необхідної суми асигнувань, перерахувавши заробітну плату кожного працівника. Поліклініка має зробити такий перерахунок щодо своїх штатних працівників, лікарня — щодо своїх. Відомості щодо фактично нарахованої працівникам реорганізованого територіального медичного об’єднання заробітної плати за період з 1 січня 2010 року містяться у розрахунково-платіжних відомостях, табелях обліку робочого часу, особових картках та інших документах, що стосуються відпрацювання робочого часу та нарахування заробітної плати.

Після виділення відповідних асигнувань необхідно здійснити нарахування заробітної плати працівникам з урахуванням перерахунку і виплатити її при надходженні відповідного фінансування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі