Теми статей
Обрати теми

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Коли завгосп іде у відпустку, його замінює комірник, і навпаки — якщо комірник іде у відпустку, його замінює завгосп. Чи встановлюється при цьому доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника і чи виплачується матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки таким категоріям працівників?

(Львівська обл.)

 

Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника,

відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

У питаннях оплати праці за виконання працівниками додаткових обов’язків необхідно керуватися галузевими нормативними документами, що регулюють умови оплати праці тієї чи іншої категорії працівників.

Згідно з

п.п. «а» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки).

Крім того, зазначеною вище нормою передбачено, що доплата

не встановлюється керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій, їх заступникам.

Таким чином, оскільки завідувач господарства згідно зі штатним розписом установи є керівником структурного підрозділу (господарського відділу), то доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (у цьому випадку комірника)

не встановлюється. На час виконання додаткових обов’язків завгоспу може бути збільшено розмір премії чи встановлено надбавки за складність, напруженість у роботі на підставі п. 3 постанови № 1298.

В інший ситуації, коли комірник виконує обов’язки тимчасово відсутнього завгоспа, наказом керівника установи йому може бути встановлено доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, за умови, що виконання таких обов’язків не входить до його посадових обов’язків.

Пунктом 4 постанови № 1298

керівникам бюджетних закладів, установ та організацій надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше одного посадового окладу на рік (крім матеріальної допомоги на поховання).

Матеріальну допомогу (у тому числі на оздоровлення) може бути надано

всім працівникам, які перебувають у трудових відносинах з бюджетною установою, але вона не є обов’язковою виплатою. Оскільки матеріальна допомога виплачується в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі доходів і видатків бюджетної установи, то виплата такої допомоги залежить від наявності коштів на її виплату. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то її виплата не може здійснюватися. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу, то таку допомогу може бути виплачено в розмірі меншому ніж посадовий оклад.

Отже, завгоспу та комірнику, як і іншим працівникам бюджетної установи, може бути виплачено матеріальну допомогу в сумі не більше одного посадового окладу на рік (крім матеріальної допомоги на поховання), у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі доходів і видатків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі