Теми статей
Обрати теми

Виплата грошової компенсації в разі виходу на пенсію достроково за станом здоров’я

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ В РАЗІ ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ ДОСТРОКОВО ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівниця (посадова особа органу місцевого самоврядування) надала довідку ЛКК та написала заяву, що не заперечує проти звільнення за станом здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП). До пенсії працівниці залишалося 1 рік 5 місяців та 20 днів.

Стаж роботи в органах місцевого самоврядування на дату звільнення, тобто на 06.11.2009 р., склав 34 роки 1 місяць 26 днів (V категорія, 9 ранг посадової особи органу місцевого самоврядування).

Вакантних посад не було, і працівницю звільнили у зв’язку з виходом на пенсію достроково, виплативши 10 посадових окладів. Крім того, працівниці було присвоєно 8 ранг поза межами відповідної категорії посад. Чи не суперечить це чинному законодавству?

(Черкаська обл.)

 

Згідно з

ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з

п. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування та/або державної служби не менше 10 років, здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

Згідно зі

ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII на одержання пенсії державних службовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності страхового стажу для чоловіків — не менше 25 років, для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років, і які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, — незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку.

Також згідно зі

ст. 21 Закону № 2493 , у разі звільнення з роботи в органах місцевого самоврядування у зв’язку з виходом на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування виплачується одноразова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів за наявності не менше 10 років стажу на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців.

Виплата грошової допомоги за зазначеною нормою

Закону пов’язана з двома підставами: виходом на пенсію та відповідним стажем в органах місцевого самоврядування (не менше 10 років). Інших додаткових умов для отримання грошової допомоги законодавством не встановлено.

Згідно зі

ст. 21 Закону України «Про основні принципи соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII особам передпенсійного віку, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності чи штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника посаді за станом здоров’я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора роки до встановленого законодавством строку, якщо вони мають страховий стаж для чоловіків — 25 років, для жінок — 20 років, а для осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах, — стаж роботи, що дає право на цей вид пенсії.

Цією нормою встановлено додаткову соціальну гарантію з боку держави для відповідної категорії громадян, а саме: право на достроковий вихід на пенсію за півтора роки до встановленого строку за певних умов. Використання особою такої додаткової гарантії не може бути підставою для позбавлення особи належних їй соціальних гарантій, установлених іншими законами, зокрема, права на встановлену ст. 21 Закону № 2493 грошову допомогу в розмірі 10 місячних посадових окладів у разі виходу такою особою на пенсію за наявності стажу роботи в органах місцевого самоврядування не менше 10 років, у тому числі достроково*.

* Згідно зі ст. 15 Закону № 2493

за добросовісну працю при виході на пенсію посадовій особі місцевого самоврядування може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад. Обмежень щодо невиконання цієї норми в разі виходу посадової особи місцевого самоврядування на пенсію достроково за станом здоров’я законодавством не встановлено. —
Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі