Теми статей
Обрати теми

Працівник є приватним підприємцем: як індексувати його зарплату

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАЦІВНИК Є ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМЦЕМ: ЯК ІНДЕКСУВАТИ ЙОГО ЗАРПЛАТУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник бюджетної установи є одночасно приватним підприємцем. Чи впливає цей факт на порядок індексації його заробітної плати?

(Житомирська обл.)

 

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII

встановлено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані ними на території України і які не мають разового характеру.

Зокрема, згідно з

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі. Найманий працівник — це фізична особа, яка працює за трудовим договором на підприємстві, установі, організації, у їх об’єднаннях чи у фізичних осіб, які використовують найману працю (ст. 1 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» від 03.03.98 р. № 137/98-ВР).

Отже, заробітна плата працівника, отримана ним згідно з умовами трудового договору, підлягає індексації відповідно до

Порядку № 1078.

Підприємницька діяльність — самостійна ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, здійснювана суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку.

Щодо доходів, отриманих фізичною особою від здійснення підприємницької діяльності, то такі доходи

не є об’єктом індексації згідно з п. 3 Порядку № 1078.

Крім того, зазначимо, що Порядком № 1078 не встановлено обмежень щодо проведення індексації заробітної плати працівників установ, які при цьому є приватними підприємцями та отримують дохід від підприємницької діяльності. Заробітна плата таких працівників індексується на загальних підставах, установлених Порядком № 1078, в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі