Теми статей
Обрати теми

Питання виплати грошової допомоги випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за умови працевлаштування

Редакція ББ
Стаття

ПИТАННЯ ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ВИПУСКНИКАМ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЗА УМОВИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Одноразова грошова допомога (далі — допомога) при працевлаштуванні виплачується учням з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчалися у загальноосвітніх навчальних закладах державної та комунальної форми власності; учням, студентам і курсантам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, які навчалися за державним замовленням у професійно-технічних та вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності.

Виплата такої допомоги передбачена

пп. 4 та 5 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

При розрахунку суми виплати допомоги необхідно застосовувати прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, який встановлений

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI.

Виплата допомоги повинна здійснюватись до закінчення фінансового року у готівковій (грошовій) формі районними (міськими) відділами (управліннями) освіти, навчальними закладами, що ведуть самостійний бухгалтерський облік, професійно-технічними та вищими навчальними закладами усіх рівнів акредитації, які закінчили зазначені категорії осіб, на підставі заяви, паспорта, трудової книжки та довідки про працевлаштування.

Відповідальність за подання інформації щодо права отримання допомоги покладається на керівників навчальних закладів, в яких навчаються учні, студенти із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Надамо відповіді на деякі запитання стосовно виплати грошової допомоги випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа за умови працевлаштування.

 

Сиротам-випускникам училища виплачується допомога за умови працевлаштування. Якщо випускниця, яка закінчила училище в лютому, але не була працевлаштована, надала довідку про вагітність, чи потрібно їй виплачувати цю допомогу?

Так, потрібно.

Грошова допомога може бути виплачена за обставин, які перешкоджають молодому фахівцю працевлаштуватися, наприклад, якщо випускник — вагітна жінка або доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

Сирота — випускник навчального закладу ІІІ — ІV рівнів акредитації перебуває на обліку у центрі зайнятості. Чи потрібно виплачувати допомогу як при працевлаштуванні ?

Так, потрібно.

Відповідно до

Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII громадяни, які звернулися до державної служби зайнятості як особи, які шукають роботу, мають право на безплатну професійну орієнтацію, консультацію, підготовку, перепідготовку, одержання відповідної інформації з метою вибору виду діяльності, професії, місця роботи, режиму праці. Період перепідготовки та навчання нових професій включається до стажу роботи, а також до безперервного трудового стажу.

 

Чи виплачується допомога за умови працевлаштування, якщо випускник призваний до служби в армії?

Так, виплачується.

Відповідно до

Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, пов’язаній із захистом Вітчизни, а час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

 

Випускник закінчив навчальний заклад у лютому, а довідку про те, що влаштувався на роботу, приніс у серпні. У якому розмірі потрібно виплатити грошову допомогу?

Для того щоб визначити, який розмір грошової допомоги необхідно виплатити випускнику, необхідно застосовувати прожитковий мінімум, який встановлений

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» на одну особу в розрахунку на місяць. При цьому розмір прожиткового мінімуму потрібно застосовувати на момент подачі документів випускником.

У серпні 2010 року розмір грошової допомоги становить 5058 грн., оскільки у цьому місяці прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць — 843 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі