Теми статей
Обрати теми

Виплата середнього заробітку сільському голові після закінчення повноважень

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТА СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ СІЛЬСЬКОМУ ГОЛОВІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства щодо оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Після проведення виборів сільський голова не був переобраний на другий термін. Чи зберігається впродовж шести місяців за ним середня заробітна плата? Якщо так, то як правильно її розрахувати? Чи входять до розрахунку суми індексації?

Чи зберігається середня заробітна плата за всіма депутатами сільської ради, в яких закінчилися повноваження, чи лише за тими, які подавали заявку на участь у виборах?

(Черкаська обл.)

 

Стаття 118 Кодексу законів про працю України

передбачає гарантії для працівників, обраних на виборні посади, зокрема після закінчення повноважень за виборною посадою їм надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або за згодою працівника на іншому підприємстві, в установі, організації.

Аналогічна за змістом гарантія передбачена й

абз. 1 ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IV (далі — Закон про статус депутатів) для депутатів місцевих рад (депутати сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради), які працювали у раді на постійній основі.

Так, депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або за згодою депутата на іншому підприємстві, в установі, організації.

Відповідно до

абз. 2 ч. 2 ст. 33 Закону про статус депутатів у разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету. У разі якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону за ним не зберігається середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді. Інших причин для незбереження середньої заробітної плати Законом про статус депутатів не встановлено.

Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з

абз. 3 п. 2 Порядку № 100 в усіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Середньомісячну заробітну плату

згідно з п. 8 Порядку № 100 обчислюють шляхом множення середньоденного заробітку на кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата

визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

При обчисленні сумарного заробітку в розрахунковому періоді ураховуються виплати, наведені в

п. 3 Порядку № 100 та не враховуються виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100.

Оскільки суми індексації не передбачені жодним

підпунктом п. 4 Порядку № 100, то вони враховуються при обчисленні середньої заробітної плати (див. також лист Мінпраці від 11.06.2007 р. № 371/13/155-07).

Що стосується сільського голови, то зазначимо таке. Згідно з

п. 5 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.

Тому в разі припинення повноважень сільський голова має право на гарантії, встановлені

ст. 33 Закону про статус депутатів, у тому числі й на виплату середньої заробітної плати на період працевлаштування, але не більше шести місяців, у разі неможливості надання відповідної роботи (посади).

Якщо колишній голова надасть копію трудової книжки з підтвердженням його працевлаштування, виплата йому середньої заробітної плати припиняється*.

* Зазначимо: оскільки така особа вже не знаходиться в трудових відносинах з відповідною радою, то внески до фондів соціального страхування, у тому числі й до Пенсійного фонду, з сум виплаченої їй середньої заробітної плати не нараховуються та не утримуються. Що стосується податку з доходів фізичних осіб, то такий податок утримується на загальних підставах. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі