Теми статей
Обрати теми

Що робити з відпрацьованими люмінесцентними лампами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩО РОБИТИ З ВІДПРАЦЬОВАНИМИ ЛЮМІНЕСЦЕНТНИМИ ЛАМПАМИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Установа з метою скорочення споживання електроенергії використовує люмінесцентні лампи. Чи існують спеціальні вимоги до порядку списання відпрацьованих люмінесцентних ламп? Який порядок їх утилізації? Чи потрібно установі нараховувати та сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища у зв’язку з використанням таких ламп?

(м. Харків)

 

Відповідно до вимог

розпорядження КМУ «Про здійснення заходів щодо скорочення споживання електричної енергії бюджетними установами» від 16.10.2008 р. № 1337-р бюджетні установи мали забезпечити з 1 листопада 2008 року обов’язкове застосування енергоефективних освітлювальних приладів під час заміни ламп розжарювання, які вийшли з ладу, після повного використання раніше придбаних. Отже, фактично із зазначеної дати бюджетним установам заборонено придбавати лампи розжарювання для використання в освітлювальних приладах, і відповідно вони можуть придбавати тільки енергозберігаючі лампи (люмінесцентні або так звані лампи денного світла).

Відразу варто зауважити, що порядок придбання та встановлення люмінесцентних ламп не має якихось особливостей — такі лампи установи придбавають у звичайному порядку, установленому для запасів. При передачі ламп в експлуатацію для встановлення в освітлювальних приладах оформлюються документи на переміщення матеріальних цінностей (накладна за формою № З-3), а факт установлення ламп підтверджується актом списання за формою № З-2.

Звісно, експлуатація таких ламп має певні переваги: по-перше, заощаджується електроенергія та, як наслідок, кошти на оплату спожитої електроенергії; по-друге, вони світять набагато яскравіше, ніж звичайні лампи розжарювання, і дають природніше освітлення приміщень. Однак слід зауважити: головним їх недоліком є те, що такі лампи містять пари ртуті. І тому, на відміну від звичайних ламп розжарювання, відпрацьовані люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник.

Відпрацьовані люмінесцентні лампи відповідають визначенню небезпечних відходів, наведеному у

ст. 1 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР. Так, небезпечні відходи — відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними. Відходи, що містять ртуть та сполуки ртуті, згідно з п. 17 розд. «А» Жовтого переліку відходів, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2000 р. № 1120, вважаються небезпечними.

У зв’язку з тим, що відпрацьовані люмінесцентні лампи належать до небезпечних відходів, суб’єкти господарювання, у тому числі і бюджетні установи, при зберіганні, розміщенні та утилізації небезпечних відходів повинні дотримуватись вимог, передбачених чинним законодавством у сфері поводження з відходами.

Слід мати на увазі, що утилізацією небезпечних відходів можуть займатися суб’єкти господарювання, які мають на це відповідну ліцензію. Тому дії щодо знищення відпрацьованих люмінесцентних ламп можуть здійснювати тільки підприємства, які мають спеціальну ліцензію. Решта суб’єктів господарювання, в тому числі й бюджетні установи, не може самостійно позбавитися від люмінесцентних ламп.

Як зазначало Міністерство екології та природних ресурсів у

листі від 02.04.2003 р. № 2798/26-8, не підлягає ліцензуванню операція зі зберігання небезпечних відходів суб’єктами господарської діяльності, якщо ці небезпечні відходи, що утворилися протягом 6 місяців поточного року, передаються в цей самий строк на договірних умовах іншим суб’єктам господарської діяльності (які мають відповідні ліцензії на право здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами) на зберігання, обробку, утилізацію, видалення. З цього випливає, що зберігання відпрацьованих люмінесцентних ламп протягом строку, що не перевищує 6 місяців, не потребує отримання ліцензії. Під зберіганням відходів розуміється тимчасове розміщення відходів у спеціально відведених місцях або об’єктах (до їх утилізації або видалення).

Розглянемо, як саме установам можна організувати облік відпрацьованих люмінесцентних ламп.

Відпрацьовані лампи повинні повертатися на склад та зберігатися там до утилізації. Здавання відпрацьованих люмінесцентних ламп на склад оформляється накладною за формою № З-3. У цьому випадку накладна складатиметься тільки в натуральному виразі, тобто без зазначення вартості відпрацьованих ламп.

Звертаємо увагу: відпрацьовані люмінесцентні лампи потрібно упаковувати в картонну коробку та зберігати в залізному ящику.

Щодо організації обліку відпрацьованих ламп, то на сьогодні чинним законодавством у сфері поводження з відходами не передбачено спеціального механізму та спеціальних форм документів, що дозволяють забезпечити виконання цих вимог.

Мабуть, єдина згадка про необхідність ведення спеціального обліку міститься в

листі Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 22.05.2008 р. № 6540/20/10-08, в якому звертається увага на необхідність ведення відповідного журналу обліку відходів.

Наразі

наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 07.07.2008 р. № 342 затверджено типову форму первинної облікової документації № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари». Для інших видів відходів, у тому числі й для відпрацьованих люмінесцентних ламп, на нашу думку, таким обліковим документом може бути будь-який документ, за допомогою якого можна перевірити дотримання установою відповідних норм утворення відходів.

Отже, у зв’язку з відсутністю спеціально розробленої форми журналу обліку відпрацьованих ламп установи можуть вести такий журнал у довільній формі. Головне, щоб за допомогою цього документа була забезпечена можливість перевірки даних про кількість відходів, що утворилися, та своєчасність передачі їх на утилізацію спеціалізованим підприємствам. Такий журнал може виглядати так:

 

ЖУРНАЛ ОБЛІКУ ВІДПРАЦЬОВАНИХ ЛАМП

№ з/п

Найменування

Кількість

Надійшло на зберігання
(дата, відповідальна особа)

Передано на утилізацію
(дата, підстава)

1

Лампа люмінесцентна 40 Вт

10 шт.

05.09.2010 р. накладна № 123
Савенко

08.11.2010 р. договір № 25 від 11.01.2010 р.

2

Лампа люмінесцентна 60 Вт

35 шт.

04.10.2010 р. накладна № 135
Савенко

08.11.2010 р. договір № 25 від 11.01.2010 р.

 

Контроль та облік за відпрацьованими лампами в установі, у тому числі й ведення журналу обліку відпрацьованих ламп, повинна здійснювати відповідальна особа, призначена наказом керівника установи.

Для позбавлення від відпрацьованих люмінесцентних ламп установі необхідно укласти договір на утилізацію небезпечних відходів з підприємством, яке спеціалізується на знищенні відходів, люмінесцентних та ртутних ламп. Уклавши такий договір, установа повинна своєчасно позбавлятися від відпрацьованих люмінесцентних ламп.

Видатки, пов’язані з оплатою послуг з утилізації, установи здійснюють за

КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Як свідчить практика, установи досить часто не знають, куди звертатися для укладення договору. Тому для вашої зручності наведемо перелік деяких суб’єктів господарювання, які надають послуги з утилізації люмінесцентних та ртутних ламп.

 

Місто

Назва організації, адреса, телефон

Київ

ТОВ «ДЕМІКОН»
м. Київ, вул. Академіка Кримського, 27
тел.: (044) 423-05-71, 422-89-14

Харків

ТОВ «Еко-стандарт»
м. Харків, вул. Плеханівська, 18
тел.: (057) 754-65-75, 759-47-41,
факс: (057) 754-65-75

Одеса

ТОВ «РАФ-ПЛЮС»
м. Одеса, вул. Ковалевського
(Пішоновська), 30а
тел./факс: (0482) 37-10-12, 37-10-81, (048) 717-37-87

ТОВ «Грин-порт»
м. Одеса, пл. Митна, 1
тел.: (048) 729-31-34, 729-44-20

Запоріжжя

ЗАТ «ПРОММЕТАЛУРГСНАБ»
м. Запоріжжя, вул. Дзержинського, 95
тел.: (0612) 62-21-52,

факс (0612) 63-95-08

Луганськ

ПП «ОЧАГ»
м. Луганськ, вул. Дімітрова, 23
тел.: (0642) 42-06-30, 59-68-24

Миколаїв

КП «ВІКІНГ МВКП»
м. Миколаїв, вул. Металургів, 26а
тел.: (0512) 25-92-47, 25-93-47

Полтава

ТОВ «ДОИЛА»
м. Полтава, вул. Кагамника, 3а
тел.: (0532) 51-83-69

 

Щодо необхідності сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, то, як зазначало Міністерство охорони навколишнього природного середовища в

листі від 22.05.2008 р. № 6540/20/10-08, якщо підприємство (установа, організація) передає відходи в повному обсязі спеціалізованим підприємствам та має відповідний договір, не накопичує свої відходи за попередні роки, підстав для сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища немає.

Водночас ДПАУ в

листі від 28.05.2008 р. № 6208/5/15-0215 дійшла такого висновку: якщо суб’єкт господарювання своєчасно не передав відходи іншим спеціалізованим підприємствам у встановлені договором строки, тобто суб’єкт господарювання протягом певного часу здійснював розміщення відходів на власних об’єктах, і на кінець звітного кварталу не вилучив відходи шляхом їх вивезення, то такий суб’єкт господарювання повинен сплатити збір за забруднення навколишнього природного середовища за фактичні обсяги відходів, які розміщувалися на його власних об’єктах протягом певного часу.

Отже, щоб уникнути необхідності сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, рекомендуємо установам не тримати довго на складі відпрацьовані люмінесцентні лампи, а здавати їх щонайшвидше спеціалізованим підприємствам.

Таким чином, у кожній установі має бути організовано безпечне накопичення відпрацьованих люмінесцентних ламп, а також їх облік, збір та своєчасне передавання на утилізацію спеціалізованим підприємствам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі