Теми статей
Обрати теми

Складання карток-розкладок у лікувально-профілактичних установах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СКЛАДАННЯ КАРТОК-РОЗКЛАДОК У ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ установах

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша лікувально-профілактична установа складає картки-розкладки відповідно до даних довідника з дієтології під редакцією академіка АМН СРСР О. О. Покровського 1981 року випуску. Чи існують на сьогодні нові довідники в Україні, які б могли використовувати лікувально-профілактичні установи для складання карток-розкладок?

Виходячи з того, що до кошторису лікувально-профілактичної установи все менше коштів закладається на харчування хворих, можливість готувати страви за картками-розкладками не завжди існує, адже немає можливості закупити всі необхідні інгредієнти. Чи може у зв’язку з цим комісія складати свої картки-розкладки, не дотримуючись при цьому довідників з дієтології?

Чи можна заміняти продукти харчування, дозволені для заміни?

Наведіть приклад складання картки-розкладки для пологового будинку.

(Київська обл.)

 

Основним нормативним документом, яким мають керуватися лікувально-профілактичні установи щодо питань обліку продуктів харчування, є

Інструкція з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров’я, які знаходяться на Державному бюджеті СРСР, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 05.05.83 р. № 530 (далі — Інструкція № 530). Хоч ця Інструкція дуже застаріла, але все ж таки вона застосовується на території України згідно з вказівкою Міністерства охорони здоров’я України «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165 (далі — вказівка № 165).

Інструкцією № 530

не передбачено складання карток-розкладок, а передбачено складання меню-розкладів, які відображають більш розширену інформацію, ніж картки-розкладки.

Наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних установах» від 23.04.85 р. № 540

, яким було передбачено, що на кожну страву, приготовлену в лікувально-профілактичній установі, має бути складена у двох примірниках картка-розкладка, не застосовується на території України з 2001 року на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про доповнення до наказу МОЗ України від 18.04.96 р. № 81 «Про визнання такими, що не застосовуються в Україні, наказів МОЗ СРСР» від 21.06.2001 р. № 242.

Але, незважаючи на це, вважаємо, що складання карток-розкладок є

доцільним. На підставі карток-розкладок дуже зручно складати меню-розклади.

Для складання карток-розкладок та меню-розкладів зазвичай використовують довідники з дієтичного харчування.

Сьогодні, на жаль, в Україні нових довідників з дієтичного харчування, в яких були б наведені рецептури приготування дієтичних страв,

немає.

У Росії є нові довідники, але вони всі розроблені з урахуванням чинного законодавства Російської Федерації, тому для України не підходять.

У зв’язку з цим українські лікувально-профілактичні заклади керуються довідниками, які були розроблені ще за часів СРСР. Для прикладу:

— Довідник з дієтології. Під ред. Покровського О. О., Самсонова М. Л., 1981 р.;

— Довідник з лікувального харчування для дієтсестер та кухарів. Під ред. Смолянського Б. Л., Абрамова Ж. І., 1984 р.

Крім того, лікувально-профілактичні заклади мають керуватися

наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про зміни та доповнення до наказу Міністерства СРСР від 23.04.85 р. № 540 «Про поліпшення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах» від 14.06.89 р. № 369 (далі — наказ № 369), який є чинним та застосовується на території України на підставі вказівки № 165.

Пологові будинки, у свою чергу, мають керуватися

наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333), який також застосовується на території України відповідно до вказівки № 165.

Цими нормативними документами визначено

норми використання продуктів харчування на одного хворого, які також слід ураховувати для списання продуктів харчування.

Тепер зупинимося на можливості складати картки-розкладки на розсуд комісії з контролю за організацією харчування, а не за довідниками.

Чинними нормативними документами, які стосуються харчування у лікувально-профілактичних установах,

не передбачена вимога щодо відповідності наборів продуктів харчування для приготування страв довідникам з дієтичного харчування. Тобто такі довідники мають лише рекомендаційний характер, а не є обов’язковими до виконання.

Головне — треба чітко розуміти, що набори продуктів харчування для приготування страв обов’язково

мають відповідати нормам, установленим наказом № 333 для пологових будинків та наказом № 369 для інших лікувально-профілактичних закладів.

Тому, якщо за якихось обставин в установі немає можливості складати картки-розкладки за довідниками з дієтичного харчування, то вважаємо, що комісія, до якої має обов’язково входити лікар-дієтолог та медична сестра з дієтичного харчування, може скласти свої версії наборів продуктів харчування для приготування тих чи інших страв, але вони обов’язково мають відповідати вимогам

наказу № 333 або наказу № 369 та принципам дієтичного харчування.

Заміняти продукти харчування можна відповідно до таблиць, наведених у

додатках 2 — 3 до наказу № 369 та додатку 2 до наказу № 333. Так, наприклад, згідно з додатком 2 до наказу № 369 можна замінити 100 г картоплі на 190 г буряку та навпаки.

Але, звичайно ж, такі заміни вирішуються також комісією та не повинні призвести до повної зміни страви по суті і мають відповідати певній дієті.

Приклад заповнення картки-розкладки пологового будинку наведено на с. 25.

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі